Închide

Studiu la Cluj despre cum au resimțit românii prima lună de izolare: ”românii experimentează, în proporții destul de ridicate, sentimente și stări de anxietate generate de pierderea resurselor de trai, deciziile autorităților sau singurătate”

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 22, 2020 0 248

O casă de sondaje de la Cluj i-a întrebat pe români ce simt după o lună de stat izolați în case iar răspunsurile merită semnalate: un sfert dintre vârstnicii de peste 65 de ani au traversat prima lună de izolare singuri, aproape jumătate dintre români au avut temeri legate de imposibilitatea asigurării resurselor de trai iar cel mai acut sentiment resimțit în această lună de izolare a fost lipsa celor dragi.
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie din Cluj-Napoca (IRES) este cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc și a realizat în urmă cu câteva zile, în 17 aprilie, un sondaj asupra percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia de coronavirus Covid 19. ”Prezentul studiu a fost dedicat evaluării stării emoționale a românilor în prima lună de izolare la domiciliu și distanțare socială impusă de decretarea stării de urgență pe fondul pandemiei de Covid– 19. Studiul a urmărit în mod special efectele asupra populației vârstnice (65+) și arată că în situația de autoizolare din ultima lună acest segment de populație este unul extrem de vulnerabil din punct de vedere emoțional”, arată autorii sondajului. ”Este uimitor să vezi că 55% dintre vârstnici trăiesc cu frica de infectare pe care o asociază cu moartea sigură, oricum noi le amintim asta în fiecare zi. Închipuiți-vă că mai mult de jumătate dintre bătrânii noștri au simțit un sentiment de singurătate în aceste zile. 47% dintre aceștia trăiesc cu spaima că va fi o criză de alimente, iar un sfert dintre ei au simțit că sunt afectați de o serie de boli pe care nu le aveau înainte. Drama este și mai mare când vedem cum au traversat bătrânii noștri cele 30 de zile de izolare, adică vedem că un sfert dintre ei sunt singuri și 45% doar cu partenerul de viață, deci tot o persoană cu nevoi speciale și atinsă de fragilitatea vârstei a treia. Asta înseamnă deja 70%, adică majoritatea covârșitoare a bătrânilor noștri sunt singuri, se descurcă cum pot și au traversat destul de greu această perioadă în care poliția raporta cu mândrie cum îi amendează pentru că nu și-au scris ora deplasării pe o declarație care nici măcar nu cuprinde o rubrică de genul acesta” , declară sociologul Vasile Dâncu, fondatorul IRES.

Studiul arată că mai mult de trei sferturi dintre participanții la studiul IRES au declarat că în prima lună de izolare au simțit dorința de a se vedea cu cineva drag. ”În această perioadă românii experimentează, în proporții destul de ridicate, sentimente și stări de anxietate generate de pierderea resurselor de trai, deciziile autorităților sau singurătate. Peste o treime dintre români au resimțit frica de moarte generată de posibila infectare cu noul coronavirus, dar și frica de o posibilă criză a alimentelor”, arată studiul. În plus, trei din zece români au avut, în această perioadă, stări de nervozitate neobișnuite.

Studiul mai arată că tinerii experimentează într-o proporție mai mare sentimentul că sunt părăsiți de toată lumea și se confruntă cu stări de nervozitate pe care nu le aveau în mod obișnuit în pondere mai ridicată. ”Pe lângă lipsa celor dragi, tinerii resimt și nevoi legate de socializare, una dintre acestea fiind și dorința de a merge la restaurant care se manifestă în rândul lor în proporții mai ridicate decât în cazul respondenților din alte categorii de vârstă”, arată IRES.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 830 de indivizi, în 17 aprilie, prin telefon.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu