Închide

Adrian Ghenie, locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe lucrări de arta ultra-contemporană la nivel mondial, e al cincilea cel mai bancabil din curent

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 08, 2024 0 1795

Platforma Artnet a publicat în urmă cu câteva zile raportul care analizează tendințele din lumea artei până la jumătatea anului în curs dar și clasamentele celor mai bine vânduți artiști. Adrian Ghenie a revenit în topurile celor mai scumpe opere de arta ultra-contemporană și al celor mai bine cotați artiști din lume.

Adrian Ghenie a avut 16 lucrări de artă scoase la vânzare în prima jumătate a anului în curs. Au fost adjudecate 11 dintre acestea, însumând un total de 5.632.985 de dolari și o rată de achiziție de 69%. Astfel, Ghenie a revenit în clasamentul general al celor mai bine vânduți și cotați artiști din lume, direct pe poziția a cincea. Este singurul artist din Europa continentală care intră în acest top.

În ceea ce privește clasamentul celor mai bine vândute opere de artă ultracontemporană, lucrarea “Unchiul” (The Uncle), realizată în 2019, a fost adjudecată pentru 3 milioane de dolari, un rezultat care îl plasează pe Ghenie pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine vândute opere de artă ultracontemporană, fiind și în această categorie singurul artist din Europa continentală cu o pictură în acest top.

În clasament, a doua cea mai scumpă lucrare e ”Unchiul”, de Adrian Ghenie, realizată în 2019 și vândută pentru trei milioane de dolari, la mică distanță de prima poziție (foto mai jos). ”Cererea de lucrări ultra-contemporane (de către artiști născuți după 1974) s-a diminuat, dar la cele mai înalte zone de pe piață se tranzacționează în continuare în mod regulat pentru șapte cifre”, arată raportul.

Lucrarea ”Unchiul” de Adrian Ghenie este un tablou ce face parte dintr-o serie de picturi realizate de artistul român contemporan. Ghenie este cunoscut pentru stilul său unic, ce combină elemente de expresionism și figuralism cu o atmosferă întunecată și tensionată, adesea abordând teme istorice, politice și personale. În ”Unchiul”, ca în multe alte lucrări ale sale, Ghenie explorează amintiri personale și imagini din trecut, adesea într-un context mai larg al istoriei colective. Ghenie obișnuiește să examineze fragmente din istoria postbelică, trauma războiului, dictatura și impactul figurilor istorice, precum și elemente din propria sa biografie.
Pictorul român ADRIAN GHENIE ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe lucrări de artă ultra-contemporană la nivel mondial !
Platforma Artnet a publicat raportul care analizează tendințele din lumea artei până la jumătatea anului în curs, dar și clasamentele celor mai bine vânduți artiști. Adrian Ghenie a revenit în topurile celor mai scumpe opere de artă ultra-contemporană și al celor mai bine cotați artiști din lume.
Experții Artnet au făcut și o analiză a ultimului deceniu și au conchis că principala tendință în privința achizițiilor este preocuparea colecționarilor pentru artiștii ultracontemporani (născuți după 1974). Printre aceștia, se numără și Adrian Ghenie, născut în 1977 la Baia Mare.
Adrian Ghenie a avut 16 lucrări de artă scoase la vânzare în prima jumătate a anului în curs. Au fost adjudecate 11 dintre acestea, însumând un total de 5.632.985 de dolari și o rată de achiziție de 69%. Astfel, Ghenie a revenit în clasamentul general al celor mai bine vânduți și cotați artiști din lume, direct pe poziția a cincea. Este singurul artist din Europa continentală care intră în acest top, restul fiind britanici, americani, asiatici sau nigerieni.
În ceea ce privește clasamentul celor mai bine vândute opere de artă ultracontemporană, lucrarea “Unchiul” (The Uncle), realizată în 2019, a fost adjudecată pentru 3 milioane de dolari, un rezultat excelent care îl plasează pe Ghenie pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine vândute opere de artă ultracontemporană, fiind și în această categorie singurul artist din Europa continentală cu o pictură în acest top.

În general, stilul lui Ghenie în „Unchiul” este marcat de tehnica sa de pictură distinctă, în care folosește cuțitul de paletă și tehnici de ștergere, creând o textură densă și stratificată, cu imagini parțial ascunse sau distorsionate. Această ambiguitate vizuală evocă sentimente de angoasă și introspecție, specifice artei sale.

Ghenie se află și în topul celor mai bancabili artiști ai curentului ultracontemporan în acest an, cu lucrări vândute de 5 milioane de dolari doar în prima jumătate din 2024:

Adrian Ghenie a avut 16 lucrări de artă scoase la vânzare în prima jumătate a lui 2024. Au fost adjudecate 11 dintre acestea, însumând un total de 5.632.985 de dolari și o rată de achiziție de 69%.

Aici raportul

Portofoliul lui Ghenie, artist născut în Baia Mare și școlit la Cluj, apoi mutat la Berlin, numără până acum zeci de lucrări vândute la marile case de licitații din întreaga lume, 9 milioane de dolari pentru cea mai scumpă operă de artă, un total de 88 de milioane de dolari vânzări în licitații și locul 44 în Top 1.000 artiști contemporani internaționali.

Cele mai scumpe lucrări ale lui Ghenie:

  1. „The Sunflowers in 1937” (2014)
    Această lucrare este una dintre cele mai emblematice din cariera lui Ghenie și a fost vândută la Sotheby’s în 2016 pentru aproximativ 4,53 milioane de lire sterline (circa 5,6 milioane de dolari). Tabloul face referire la opera lui Vincent van Gogh și explorează teme legate de fascism și război.
  2. „Pie Fight Interior 12” (2014)
    Acest tablou a fost vândut la o licitație organizată de Christie’s în Hong Kong în 2020 pentru 74,9 milioane de dolari HK (aproximativ 9,3 milioane de dolari americani). Seria „Pie Fight” a lui Ghenie explorează atât absurditatea cât și violența evenimentelor istorice, combinate cu elemente de umor negru.
  3. „Nickelodeon” (2008)
    Vândut în 2016 la Christie’s din Londra, „Nickelodeon” a atins suma de 7,1 milioane de lire sterline (aproximativ 9 milioane de dolari). Această lucrare a fost considerată o piesă majoră în dezvoltarea carierei lui Ghenie și este adesea citată ca exemplu al stilului său unic de a combina istoria cu temele personale.

 

În octombrie 2020 lucrarea ”Lidless eye” a lui Ghenie a fost vândută pentru șase milioane de euro, sau șapte milioane de dolari. Lucrarea marchează ”finala decisivă a apreciatei serii de autoportrete ale lui Adrian Ghenie ca Vincent van Gogh”, după cum nota la acel moment catalogul Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Să mai precizăm, cu o parte din milioanele câștigate din vânzarea tablourilor, Ghenie a cumpărat o clădire monument istoric din centrul Clujului, la intersecția străzilor Republicii cu Avram Iancu, cumpărată în 2016 și intrată ulterior în renovare, și unde nu se mai lucrează nimic de cel puțin un an. Aici trebuia deschis, încă din 2018, un Centru de Artă Contemporană (aici detalii).

a bar chart depicting auction sales by genre over ten years

Citește și:

De ce se vând tablourile lui Ghenie cu milioanele de euro? Un specialist în „școala de la Cluj” explică

Curator și istoric de artă, la New York: ce face „școala de la Cluj” să dea tonul în arta contemporană a lumii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu