Închide

Adaptarea pe piaţa de IT: reconversii profesionale şi creşterea de start-up-uri

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 21, 2015 0 427

„Profitul scade în fiecare zi în piaţa de IT. Salariile cresc în fiecare zi, în Cluj şi nu numai”, spune Bogdan Herea, CEO al uneia dintre companiile clujene din domeniul momentului. Soluţiile: creşterea tarifelor pentru clienţi externi, specializare în segmente de nişă şi promovarea antreprenoriatului local, spune managerul. Şi tot pentru adaptarea la problemele zilei se pregăteşte un program care ar trebui să mai „relaxeze” deficitul de pe piaţa muncii: cursuri special gândite pentru cei care vor reconversie profesională spre sectorul care chiar are nevoie de oameni noi.

„Profitul scade în fiecare zi în piaţa de IT. Salariile cresc în fiecare zi, în Cluj şi nu numai. Există însă o penurie de forţă de muncă în Europa, în Statele Unite, în curând şi în Asia, iar lucrul acesta ne-a permis să creştem tarifele cu care lucrăm. Acum se intră într-o zonă de specializare din ce în ce mai mare, de nişă, care cere excelenţă mai mare, în domenii ce aduc meserii noi, cum e sectorul „Big data”. Şi vom încerca să incubăm start-up-uri”, spune Herea, cu ocazia deschiderii unui program de cursuri, susţinut de compania pe care o conduce, Pitech+Plus. „Lucrăm la un program de finanţare şi la identificarea domeniilor specifice pe care să lucreze”, completează CEO-ul. Programul ar putea fi lansat anul viitor, însă funcţionarea lui depinde în primul rând de identificarea resurselor de finanţare şi a partenerilor: fonduri europene, alte companii din IT, universităţi. „Academy Plus (şcoala alternativă de IT, lansată de Pitech+Plus, n.red.) e finanţată de compania mea, dar ea în curând ar trebui să se autosusţină. Pentru acest program însă, e nevoie de parteneri”, spune Herea.

În această săptămână, compania tocmai a început un nou an, al doilea, de cursuri în cadrul şcolii informale gândite alături de parteneri francezi. Despre acesta, mai multe detalii aici:

Anul II la școala alternativă pentru domeniul-VIP al Clujului. Câți dintre primii absolvenți au fost absorbiți în piață

Din ianuarie, inițiatorii programului Academy+Plus lansează un program nou, special gândit pentru cei care sunt interesați de o reconversie profesională. „Am detectat o nevoie nouă în piață. Am avut aproape 2.000 de candidați pentru această ediție, dintre care am selectat 140. Există o parte semnificativă din populație care își dorește o reconversie profesională spre IT, dar nu își permite să aloce pentru asta o perioadă de timp atât de mare. Așa că ne-am gândit la un program mai scurt, pentru un acces mai rapid pe piața muncii”, spune reprezententantul „Academiei”. „Cei care îşi doresc reconversie vin dinspre domenii tehnice, sunt ingineri – ingineri mecanici, electroniști, topografi, din domenii unde activitatea a scăzut în ultimii ani. Dar avem și muzicieni, teologi, chiar și oameni care au studiat Dreptul și sunt acum interesați de IT”, spune Bogdan Herea. Pentru proiectele academiei e nevoie de 8-16 luni. Asta pentru ca un elev să ajungă la un nivel care să îi permită acces la stagii și la posibilitatea de angajare. „Sunt persoane care vor reorientare profesională, dar au deja un loc de muncă, au familii, au mai puțin timp la dispoziție pentru cursuri. Au nevoie de o formulă mai concentrată de pregătire. Am identificat cinci posibile direcții, ia durata cursurilor va fi de 10-20 de săptămâni, pentru acest modul”, spune unul dintre reprezentanţii echipei academiei. Programul va fi concentrat pe partea practică, astfel încât cursanții să își poată crea un portofoliu de proiecte, dar și networking pentru a crește posibilitățile de angajare, spun responsabilii de proiect.

 

Incubatoarele pentru start-up-uri nu sunt idei noi nici pentru Cluj, câteva astfel de iniţiative fiind deja în teste la Cluj. Un astfel de proiect a fost lansat pe platforma fostei fabrici de mobilă Libertatea, unde acum funcţionează un centru de birouri şi servicii, unde operează mai ales companii din domeniul tehnologiei. Aici funcţionează şi „acceleratorul” Spherik, care a „incubat” deja câteva afaceri. Vezi aici câteva exemple:

Final de etapă în acceleratorul de afaceri noi. “Nu dorim să transformăm Cluj-Napoca în Silicon Valley. Ne dorim un Cluj mai bun”

şi

Cum arată o repetiţie cu public în lumea start-up-urilor din Tehnologie în căutare de „îngeri investitori”


Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.