Închide

Actorul Florin Piersic mai primește o distincție, la 80 de ani

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 27, 2016 0 180

Plouă cu decorații pentru îndrăgitul actor Florin Piersic, care azi împlinește 80 de ani: după ce ieri președintele Republicii Moldova l-a decorat cu titlul de Artist al Poporului, Consiliul Județean Cluj vrea să-i dea distincția Clujean de Onoare.

Un proiect de hotărâre a Consiliului Județean pe această temă urmează să fie analizat de consilieri în ședința din 29 ianuarie. „Acest gest de înaltă apreciere şi profundă recunoştinţă pentru una dintre personalităţile cele mai emblematice ale vieţii culturale clujene, naţionale, dar şi internaţionale, vine în contextul aniversării, astăzi, a 80 de ani de viaţă şi aproape 60 de ani de carieră a marelui actor Florin Piersic”, explică inițiatorul proiectului, președintele CJ Cluj Marius Mânzat. „Florin Piersic e unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, cel care şi-a iubit cu sinceritate publicul spectator în slujba căruia a performat timp de aproape şase decenii şi care a manifestat un ataşament deosebit pentru Cluj, promovându-l în ţară şi în lume. E un minunat prilej, acum, la ceas aniversar, să cinstim una dintre cele mai mari şi mai iubite personalităţi clujene şi româneşti”, explică Mânzat într-un comunicat de presă.

Florin Piersic s-a născut în 27 ianuarie 1936, în Cluj-Napoca. Are la activ nu mai puțin de 55 de filme, între care poate cele mai faimoase sunt cele din seria în care Piersic l-a interpretat pe Mărgelatu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1957. A debutat pe scenă la București, doi ani mai târziu, cu un rol în “Discipolul diavolului”. În ce privește cariera sa cinematografică, Piersic a bifat nu mai puțin de 55 de filme, după debutul din “Ciulinii Bărăganului” în 1957.
E cetățean de onoare în Bacău, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București sau Galați, și Cluj-Napoca – încă din aprilie 1995.
Cinematograful Republica și-a schimbat numele în “Florin Piersic” chiar de ziua actorului, în 27 ianuarie 2011.

Citește și:

Florin Piersic, decorat cu titlul de Artist al Poporului în Republica Moldova

Piersic își serbează ziua pe scenă, în cinematograful care-i poartă numele, cu 3 filme proiectate gratis și spectacol în direct

Nici un comentariu

Scrie un comentariu