Închide

Acte de urbanism emise în 24 de ore la Consiliul Județean Cluj/Arhitectul-șef al județului: „Timpul de emitere al autorizațiilor de construire și certificatelor de urbanism ar trebui să fie un indicator de performanță pentru fiecare administrație”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 20, 2023 0 2043

Un test făcut de Direcția de Urbanism a Consiliului Județean Cluj și de arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că se pot emite acte de urbansim și în 24 de ore. Timp de 5 zile, în luna noiembrie, a fost lansată o campanie Black Friday, cu scopul de a încuraja  utilizarea platformei CJ Cluj (ghișeul unic online) și pentru a arăta că digitalizarea serviciilor de urbanism chiar funcționează în Cluj. În urma campaniei s-a reușit emiterea a 44 de acte de urbanism într-o zi, în timp ce pentru un act administrativ a fost nevoie de 25 de ore.
Black Friday” la Consiliul Județean Cluj în perioada 13 – 17 noiembrie 2023. Reducem timpii de emitere a actelor depuse online prin intermediul platformei CJ Cluj de la 30 de zile la 24 de ore”, așa a sunat campania lansată de arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță.
Aceasta a avut loc prin intermediul platformei Consiliului Județean, Ghișeul Unic, săptămâna trecută și a avut ca rezulat emiterea a 45 de acte de urbanism online din care: 3 autorizații de construire, 41 de certificate de urbanism și un drept de preemțiune.

„Toate aceste acte depuse exclusiv online, prin intermediul platformei Ghișeul Unic (https://public.cluj.archi), au fost rezolvate în termen de 24 de ore, excepție făcând un act care a fost rezolvat în 25 de ore”, a arătat Consiliul Județean Cluj.

Conform termenelor de răspuns asumate de Consiliul Județean, emiterea actelor de urbanism prin intermediul Ghișeului Unic se face în 10 zile lucrătoare.

Prin intermediul platformei Ghișeul Unic dezvoltate de Consiliul Județean Cluj pot fi obținute, la acest moment, următoarele tipuri de acte: certificate de urbanism, autorizații de construire, certificate de atestare/edificare, drepturi de preempțiune, respectiv începeri/finalizări de lucrări.  Toate documentele emise au valabilitate juridică, cu semnătură electronică integrată, plata făcându-se online.

 „Cred că timpul de emitere al autorizațiilor de construire și certificatelor de urbanism ar trebui să fie un indicator de performanță pentru fiecare administrație”, arăta înfebrarie 2021 arhitectul-șef al Județului, Claudiu Salanță după ce Consiliul Județean Cluj a anunțat că peste 82% din totalul autorizațiilor de construire emise în 2020 au fost eliberate într-un termen de până la 15 zile lucrătoare.  În anul 2021 termenul mediu de emitere de către Consiliul Județean a autorizațiilor de construire a fost de doar 9,4 zile, potrivit unor date comunicate de instituție. Sistemul online se aplică în 60 din cele 75 de comune clujene care nu au specialiști și pentru care CJ Cluj exercită funcția de autoritate de urbanism, în baza unor parteneriate. 

Începând din 2022, CJ Cluj emite online certificate de urbanism și autorizații de construire (de la jumătate anului) prin intermediul aplicației de Ghișeu Unic (parte a proiectului de digitalizare a serviciilor de urbanism implementat de instituție, Cluj Smart Teritory). De asemeena, instituția a inceput să integreze în aplicație și obținerea online a avizelor de la celelalte instituții ale statului pentru actele de urbansim, prin intermediul aceluiași Gișeu Unic. 

Avizele ISU se pot solicita online prin intermediul ghișeului unic al Consiliului Județean Cluj

 

Vezi și:

Consiliul Județean Cluj va emite autorizații de construire online. “E o revoluție administrativă în România”, arată șeful instituției

Digitalizarea serviciilor de urbanism din CJ Cluj se realizează în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Banca Mondiala, Cluj Smart Teritory,  în valoare de peste 3,9 milioane lei din care fondurile nerambursabile sunt de peste 3,3 milioane lei. Aplicația care va aduce digitalizarea completă a acestor servicii este realizată de compania Life is Hard care a câștigat un concurs de soluții organizat de CJ Cluj în acest sens.

vezi și:

UPDATE Președintele arhitecților din România laudă performanțele județului Cluj în materie de urbanism, după ce instituția a anunțat timpii de eliberare a autorizațiilor de construire în 2020

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu