Închide

UPDATE Președintele arhitecților din România laudă performanțele județului Cluj în materie de urbanism, după ce instituția a anunțat timpii de eliberare a autorizațiilor de construire în 2020

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - feb. 09, 2021 1 1180

 „Cred că timpul de emitere al autorizațiilor de construire și certificatelor de urbanism ar trebui să fie un indicator de performanță pentru fiecare administrație”, a spus arhitectul șef al Județului după ce Consiliul Județean Cluj a anunțat că peste 82% din totalul autorizațiilor de construire emise în 2020 au fost eliberate într-un termen de până la 15 zile lucrătoare. Timpul mediu pe anul trecut de emitere a autorizațiilor de construire a fost de 8,8 zile lucrătoare, a mai informat CJ Cluj, aceasta însă și pe fondul scăderii numărului de cereri cu 37 % față de 2019. Președintele Ordinului Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea (foto jos) a ținut să felicite rezultatele obținute de administrația județeană. Cu o zi înainte l-a felicitat de mai multe ori și pe primarul Emil Boc pentru practica încetățenită deja la Cluj de a obține calitate prin organizarea de concursuri de arhitectură pentru transformarea diverselor obiectiv publice. 

Consiliul Județean din Cluj a anunțat la începutul săptămânii că termenul mediu de emitere a autorizațiilor de construire în 2020 a fost de doar 8,8 zile lucrătoare, cu mult mai redus față de termenul legal de 30 de zile. În plus, a arătat aceeași sursă, peste 82% din totalul acestora au fost emise într-un termen de până la 15 zile lucrătoare.

„Termenul mediu de emitere a autorizațiilor a continuat să scadă constant în ultimii cinci ani, acesta înjumătățindu-se, de la 16,4 zile lucrătoare în 2016, la 8,8 în 2020.Pe parcursul anului precedent Consiliul Județean Cluj a emis un număr de 391 de autorizații de construire sau desființare, în scădere cu aproximativ 37% comparativ cu anii 2019 și 2018, când au fost eliberate, în medie, 618 asemenea documentații. Această scădere s-a produs pe fondul evoluției pandemice, care a determinat amânarea sau chiar stoparea unor construcții. Cu toate acestea, valoarea totală a proiectelor urbanistice autorizate de Consiliul Județean în 2020 a fost de cca. 490.000.000 de lei (101 milioane de euro). De asemenea, au fost eliberate 211 avize ale structurii de specialitate, avize care au stat la baza emiterii de către primari a autorizațiilor, în creștere cu 37,9 % față de anul anterior. La capitolul certificate de urbanism, Consiliul Județean a emis în 2020 1.198 de astfel de documente, în creștere cu cca. 3% comparativ cu anul precedent, dar și 541 de avize ale structurii de specialitate, acte care au stat la baza emiterii de către primari a certificatelor de urbanism”, a mai arătat Consiliul Județean din Cluj.

Odată cu anunțul, arhitectul județului, Claudiu Salanță, a arătat că performanța aparține echipei și că acest criteriu al timpului de eliberare al autorizațiilor de construire ar trebui să fie luat în calcul de toate administrațiile locale ca o măsură a performanței Direcțiilor de Urbanism.  „Când ai o echipa compusă din persoane care doresc să-și facă cât mai bine treaba ajungi la servicii publice de calitate. Cred că timpul de emitere al autorizațiilor de construire și certificatelor de urbanism ar trebui să fie un indicator de performantă pentru fiecare administrație. Mândru de colegele și colegii din echipă! Bravo și mulțumesc pentru ceea ce faceți!”, a spus Salanță.

Președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), Alexandru Găvozdea s-a sesizat, mai ales că la începutul săptămânii l-a felicitat și pe primarul Emil Boc, cu prilejul anunțării rezultatelor pentru amenajarea celui mai mare parc din Cluj-Napoca pentru practica încetățenită deja la Cluj de a obține calitate prin organizarea de concursuri de arhitectură pentru transformarea diverselor obiectiv publice.  El a ținut să laude și administrația județeană dar și pe arhitectul județului Claudiu Salanță după ce s-au anunțat timpii de eliberare a autorizațiilor de construire la nivelul forului județean arătând că „Iată că se poate. Cu toată legislația imperfectă, cu toată presiunea inerentă din jurul unui pol de creștere, în același cadru administrativ național. E (doar?!) nevoie de oameni competenți și dedicați”.

UPDATE Găvozdea a spus pentru Actualdecluj.ro că acum 2 ani s-a făcut o analiză la nivelul OAR, în cadrul proiectului 30zile.ro, care arată că la nivel național șansele de obținere a unei autorizații de construire în termenul legal de 30 de zile este de aproape 38%.  „Cele mai mari întârzieri sunt înregistrate în marile orașe și polii de dezvoltare ai României: Constanța – 6.25%, București – 8.18%, Ilfov – 20%, Sibiu – 23% și Timiș – 27%. Astfel, rezultatele confirmă una dintre principalele nemulțumiri din spațiul public cu privire la durata obținerii autorizației de construire. Mai mult, sunt identificate și procentele care reflectă termenele medii de emitere a principalelor acte administrative care determină ulterior obținerea autorizației de construire în raport cu termenul legal de 30 de zile: 63.92% –  certificatului de urbanism; 20.61% – avizul de oportunitate pentru faza urbanistică; 10.50% – aprobarea documentației de urbanism; 64.95% – avizul de Mediu; 49.90 % – avizul Apelor Române; 24.57% – avizul de la Cultură; 45.24% – avizul ISU”, arată echipa care a lucrat la proiectul 30zile.ro.

Președintele OAR a arătat că de atunci nu s-a mai făcut un alt studiu dar menționează că „nu s-a schimbat sistemic, doar punctual, cum ar fi la CJ Cluj (subiectul tocmai în discuție) și mai puțin spectaculos, sporadic, în alte părți. Iar o analiză cantitativă preliminară era suficientă pentru a fundamenta nevoia de lucru pe această temă, bazată pe cifre, nu doar pe experiențe punctuale. Scopul era de a deschide o dezbatere profesională și evaluarea metodelor de intervenție sistematică”.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu