Închide

Absolvenții UMF au luat cu asalt Cluj Arena: sunt mai mulți decât la un meci de fotbal. Ce le-a transmis rectorul Irimie

ActualitateEducaţieSănătateTop News by Actual de Cluj - iul. 04, 2015 0 3336

Mii de persoane participă în aceste momente la cea mai mare festivitate de absolvire a anului, din Cluj-Napoca – cea a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, cea care în ultimii ani, din cauza numărului mare de absolvenți și însoțitori, are loc pe stadionul Cluj Arena.

umf absolvire auditoriu

Cele câteva sute de absolvenți sunt însoțite de mii de prieteni și membri ai familiei și au ocupat, astfel, întreaga Tribună I.

 

umf absolvire 3

Festivitatea a început cu „Gaudeamus Igitur” și „Deșteaptă-te române” în boxe. În prezidiu au luat loc alături de rectorul Alexandru Irimie, prorectorii Grigore Băciuț, Felicia Loghin, Valentin Cernea, Ioan Coman și Dan Dumitrașcu, dar și directorul școlii doctorale Radu Badea și decanii – Anca Dana Buzoianu la Facultatea de Medicină, Geanina Crișan la Facultatea de Farmacie, Radu Septimiu Câmpeanu la Facultatea de Medicină Dentară, decanii de suflet Dan Mihu, Oliviu Voștinaru și Mădălina Lazăr, dar și șefii de promoție ai facultăților UMF – Andrada Cristiana, Claudia Ilisei cu media 9,32, Nicoleta Bătrâna cu media 9,94, Teodora Bădulescu cu media 9,60, Lydia Hadjali, Iulia Mălai cu media 9,78, Anca Maria Borcea cu media 9,55, Clara Sote, Roxana Andreica, Adriana Dordea cu media 9,55, Tabita Julean, Arnaud Bagatto și Cristian Miron. „E un eveniment unic în viața noastră universitară, dar și în comunitatea clujeană”, spune Irimie.

În timpul discursurilor s-a remarcat Oliviu Voștinaru, decanul de suflet al Facultății de Farmacie, care a preferat să urce la prezidiu fără niciun fel de notițe.

Ceremonia s-a încheiat după mai bine de două ore, cu mesajul rectorului, care le-a transmis absolvenților că e nevoie să-și ridice ochii din telefoanele mobile ca să devină medici buni și le-a transmis să mulțumească familiei care i-a ajutat până aici. Această din urmă idee s-a regăsit, de altfel, în discursurile multora dintre absolvenții de astăzi ai UMF. „Chiar dacă ei mai mulți dintre voi credeți că această zi e doar a voastră, e bine să conștientizați că există câțiva coechipieri importanți care v-au ajutat să fiți astăzi aici. În primul rând sunt membrii familiei, care v-au încurajat, v-au ghidat și susținut financiar până în acest moment”, a spus Irimie.

Rectorul a adăugat că una dintre provocările medicinei moderne e „era de aur a tehnologiei”, care „depersonalizează”. „Ca tineri practicieni, cea mai mare provocare a voastră în această eră va fi să lăsați jos telefonul mobil, să ridicați ochii din monitoare,  și să priviți în ochii pacienților dumneavoastră, să vă amintiți că nu sunt dispozitive digitale ci ființe cu sentimente, care cer să fie tratate cu respect și înțelegere. Îi puteți alina chiar și atunci când nu se pot vindeca, prin acest act uman simplu, de a fi alături de ei. Demnitatea cu care e înzestrată fiecare ființă umană la naștere dispare atât de ușor în labirintul high tech de asistență medicală depersonalizată. Pentru pacienți dialogul cu medicul și examinarea directă au ele însele valoare terapeutică. Tehnologia și calculatoarele nu pot substitui latura umană a relației medic-pacient. Vă încurajez pe toți să cultivați latura umană a profesiunii noastre. Sistemele de sănătate au nevoie desigur de spitale și specialiști, dar au de asemenea nevoie de specialiști care își cunosc pacienții suficient de bine pentru a gestiona cu adevărat sănătatea în toate dimensiunile sale, inclusiv nevoile mentale și spirituale”.

 

umf cluj absolvire

UMF Cluj are 4.500 de studenți la șase specializări și e deservită de nu mai puțin de 650 de cadre didactice.

Să mai spunem că tot astăzi a avut loc o altă amplă ceremonie de absolvire – organizată, de această dată, la Sala Polivalentă: întreg inelul inferior al sălii a fost ocupat de invitații celor nu mai puțin de 300 de absolvenți ai Facultății de Drept a Universității „Babeș-Bolyai”.

  • Tags

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu