Închide

A XX-a ediție a unui cunoscut festival internațional de folclor debutează peste câteva zile la Cluj, intrarea e liberă

Cultură by Actual de Cluj - iul. 21, 2022 0 396

A XX-a ediție a unui cunoscut festival internațional de folclor debutează peste câteva zile la Cluj.

E vorba de festivalul Serbările Transilvane, ajuns la a XX-a ediție, care a început acum două decenii ca festivalul anual al ansamblurilor folclorice din Cluj-Napoca, atunci aproximativ 20 – de copii, studențești ori de întreprindere.

Ediția din acest an are loc între 29 și 31 iulie la Casa de Cultură a Studenților. Vor participa 14 ansambluri folclorice din cinci țări -Mexic, Slovacia, Macedonia de Nord, Bulgaria și România. Ansamblurile clujene participante în festival sunt ansamblul de copii ”Din dealul Feleacului”, ansamblul de dansuri maghiare ”Zurbolo”, ”Crăișorul”, ansamblurile ”Dor Transilvan” și ”Rapsodia Someșană” ale Companiei Transpost Public din Cluj Napoca, ansamblul ”Mugurelul” al Universității ”Babeș-Bolyai”. Invitat special al acestei ediții este ansamblul folcloric profesionist ”Meseșul” din Zalău. Tot ca invitat special va concerta în festival cunoscuta Veta Biriș alături de orchestra Cununa Transilvană a CJCPCT Cluj și de interpreții Mariana Morcan, Iulia Bucur Roman și Frații Chindriș.

Festivalul debutează vineri, 29 iulie, ora 18, la Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”. Intrarea la festival este liberă, în limita locurilor din sală.

La prima ediţie din anul 2000 au participat ansamblurile clujene Dor Transilvan, Mărţişorul, Românaşul, Mugurelul, Someşul-Napoca, Doina, Nunta Zamfirei, Transilvania – Remarul 16 Februarie şi formaţiile Semnal M şi Cargo. De la prima ediție festivalul includea în programul său un târg al meșterilor populari, organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la care au participat in fiecare an aproape o sută de meşteri populari din toată ţara. În cadrul festivalului s-a instituit conferirea la fiecare ediție a două trofee: ”Trofeul Serbările Transilvane” și ”Trofeul Drăgan Muntean”. Primul se conferă celui mai valoros ansamblu dintre ansamblurile participante în semn de apreciere pentru întreaga activitate, cel de al doilea se conferă unui artist reprezentativ pentru folclorul muzical din Transilvania, de-asemenea pentru întreaga activitate. De-a lungul celor 19 ediții ale festivalului trofeele a fost conferite unor artiști precum Dumitru Farcas, Gheorghe Zamfir, Achim Nica, Ioan Bocșa, Fratii Petreuș, Vasile Soporan, Dinu Iancu Sălăjanu, Maria Marcu și Sava Negrean Brudascu. Ca urmare a amplorii luate şi a complexităţii manifestării, televiziunea Română prin studioul teritorial Cluj a preluat si difuzat festivalul timp de zece ediții. Următoarele ediții au fost preluate și difuzate la nivel național de televiziunile Național TV și Favorit TV.

În ultimele ediții asistența a numărat, după cum precizează organizatorul Tiberiu Groza, peste 15.000 de spectatori, și o mie de artiști amatori. Festivalul debuteaza cu parada ansamblurilor folclorice desfăşurată în centrul municipiului Cluj-Napoca. În aproximativ 20 de ore de spectacole pe scena festivalului evolueaza cele mai reprezentative ansambluri folclorice de copii, elevi şi studenţi, adulţi şi bătrîni. Cei aproximativ o sută de meşteri populari care expun în cadrul Tîrgului meşterilor populari au parte de un public numeros care studiază cu interes creaţiile expuse. Ansamblurile minorităţilor naţionale își prezintă obiceiurile, cântecele şi jocurile tradiţionale, dar la festival participă și ansamblurile comunităţilor româneşti din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Ungaria.

De anul viitor festivalul devine unul al Festivalul orașelor înfrățite cu Cluj Napoca și al comunităților românești din țările vecine.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu