Închide

EXCLUSIV / AUDIO A vrut să cumpere ultima relicvă deținută de stat în Cluj, dar s-a speriat când a văzut care e de fapt situația. De ce a renunțat să cumpere Clujana

EconomieTop News by Mihai Prodan - oct. 06, 2014 0 498

La opt ani de la momentul în care s-a arătat interesat de preluarea ultimei fabrici clujene rămase în cârca Statului, omul de afaceri care a pus banii pe masă și apoi i-a retras explică: nimeni n-a vrut de fapt privatizarea. Donald Lothrop explică pentru actualdecluj.ro de ce a renunțat la cumpărare, estimată la câteva milioane de euro, și ce a preferat să facă în schimb cu banii.

Donald „Don” Lothrop se declară un fan al României și în special al Ardealului, și nu de ieri-de azi. A pus la punct un fond de investiții, New Vista Partners, prin care a investit sume importante de bani în Transilvania. În 2006 un prieten i-a sugerat să cumpere fabrica de încălțăminte Clujana, idee care i-a surâs omului de afaceri. Ce s-a întâmplat mai departe spune chiar el:

„Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentur că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiai ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.

În plus, spune Lothrop, la baza deciziei de a renunța la afacere a fost și un articol publicat de un cotidian local pe prima pagină în august 2006 în care Lothrop ar fi fost acuzat că vrea să cumpere fabrica Clujana pentru că sprijină un orfelinat în Oradea și că ar ucide orfanii ca să vândă rinichii în SUA. „Am spus „e absurd”, era pe prima pagină, așa că am zis că nu am să mă bag în treaba asta”, spune Lothrop.

Ascultă mai jos declarația lui Lothrop:

La vremea când New Vista Partners se anunța interesat de preluarea fabricii, în vara anului 2006, atât directorul Clujana Sabin Pop cât și președintele Consiliului Județean de atunci Marius Nicoară, se arătau încântați de idee, dar cel din urmă atrăgea atunci atenția că această tranzacție nu se va finaliza niciodată, și dădea și explicația, fără să nominalizeze: „avem colegi în Consiliul Județean care consideră că noi trebuie să dezvoltăm firma și Consiliul Județean trebuie să vândă pantofi”.
Atunci NVP a avansat și cifre: dacă va cumpăra fabrica, va crește cifra de afaceri a Clujana la cel puțin 100 milioane de dolari în 5 ani, în condițiile în care la acea vreme fabrica rula mai puțin de 100.000 de dolari pe an.
Acționarul majoritar al Clujana este Statul Român prin Consiliul Județean, care administrează 93% dintre acțiunile fabricii.

Cine este Don Lothrop

Din 1991 Don Lothrop a lucrat in afacerile cu investiţii de capital: cu Marquette Ventures în Chicago şi Delphi Ventures în Menlo Park, California. Aceste fonduri de investiţii de 590  milioane de dolari au  fost plasate  în 100 de afaceri, care au acumulat un capital de două miliarde de dolari. Lothrop a prezidat Consiliul de Administraţie din cadrul a peste 20 de companii şi a fost personal implicat în toate aspectele înfiinţării de afaceri, de la angajarea echipei de management şi până la vânzarea afacerii. Acum acesta conduce fundația americană RomaniaOne, prin care dezvoltă, printre altele, o aplicație de un milion de dolari lansată azi pe mai multe platforme. Aplicația va spune poveștile societății civile, a grupurilor de cetățeni militanți pentru diverse cauze. E implicat în combaterea tăierilor ilegale de arbori din România și spune că a constatat, în acest context, că puțină lume cunoaște legislația din domeniu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.