Închide

A spart ecranul unui aparat de ”păcănele”, e condamnat după 5 ani

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 17, 2024 0 93

Un clujean care a spart la nervi ecranul touch screen al unui aparat de jocuri de noroc a fost condamnat la plata unei amenzi penale, plus daune materiale de mii de lei. Se remarcă durata procesului: sentința a venit în urmă cu câteva zile, dar fapta datează încă din 2019.

Astfel, printr-un rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda înregistrat în 2019 a fost trimis în judecată inculpatul sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere. Conform rechizitoriului, inculpatul în 14 iunie 2019 în jurul orei 21.45 aflându-se într-os ală de jocuri de noroc din Turda a lovit cu pumnul ecranul tip touch-screen al aparatului de ”păcănele” la care se juca, aparținând aceleiași societăți comerciale provocând spargerea ecranului acestuia.

După câteva zile, în 30 iunie 2019, firma a depus plângere penală prealabilă la Poliție în care a reclamat fapta. Administratorul a estimat prejudiciul la suma de 9.489,95 lei, acesta solicitând tragerea la răspundere penală a făptuitorului, întrucât a spart ecranul de tip touch screen al aparatului de joc pe care l-a lovit; la dosarul cauzei au fost depuse documente în susținerea pretențiilor de natură civilă.

Inculpatul a fost audiat în proces doar în urmă cu câteva zile, la peste cinci ani de la comiterea faptei, în 19 iunie. În instanță inculpatul a declarat că recunoaște fapta, însă nu a comis-o în mod intenționat, menționând că a spart ecranul aparatului de joc pe fondul stării de iritare deoarece a pierdut bani la aparat.

Având în vedere circumstanțele reale și personale ale inculpatului, instanța Judecătoriei Turda a decis că pedeapsa va fi plata unei amenzi penale, și aceasta orientată spre minim. Conform legii o zi-amendă e cuprinsă între 10 lei şi 500 lei iar instanța a stabilit suma la 12 lei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa. Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani. Instanța  a stabilit numărul zilelelor-amendă la o sută de zile, rezultând suma de 1.200 de lei.
În ceea ce privește latura civilă, persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 9.489,95 lei, din care suma de 6.029,95 lei cu titlu de daune materiale iar suma de 3.460 lei cu titlu de daune morale, solicitând și cheltuieli de judecată în cuantum de 1.094 lei cu titlu de onorariu avocațial. Instanța a admis în parte cererea și a obligat inculpatul la plata către aceasta a sumei de 6.029,95 lei, reprezentând daune materiale, suma de o mie de lei reprezentând onorariu avocațial, dar a respins cererea privind daunele morale.

Decizia a fost luată în 12 iulie de către Judecătoria Turda și e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare