Închide

A patra ediție a concertelor în saloane de muzeu, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, are loc duminică seara

Cultură by Actual de Cluj - mart. 01, 2023 0 173

A patra ediție a concertelor în saloane de muzeu, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, are loc duminică seara.

Concertul din seria High Classic Rooms, ”Bach. baroc și feminitate”, include compoziții de Bach pentru pian interpretate de Mihai Diaconescu, vioară – Valentin Șerban și violoncel – Octavian Lup, în timp ce spectatorii vor putea admira piese de tezaur baroc din colecțiile muzeului. Atmosfera va fi completată de proiecții. Toți vizitatorii vor avea intrare liberă în expozițiile muzeului.
Piesa centrală a expunerii o reprezintă un corset cu plastron specific finalului secolului al XVII-lea și secolului al XVIII-lea, din mătase verde cu broșeuri de mătase, decorat cu dantelă meșteșugit împletită din fir metalic auriu. Corsetul este accesorizat cu o broșă și un brâu din metal prețios, iar bogăția detaliilor creează impresia de opulență specifică barocului, după cum o prezintă MNIT. Ansamblul este întregit de bijuteriile care însoțeau permanent, uneori într-un număr impresionant, imaginea unei doamne din înalta societate: inele, brâuri, coliere, cercei sau ace de păr. Nu lipsesc nici accesoriile, sticluțele de parfum din materiale prețioase, oglinda venețiană de cristal sau cutiile pentru tutun de prizat. Expoziția va fi completată de proiecții cu fotografii cuprinzând detalii ale bijuteriilor, în special, dar și portrete feminine cu vestimentație și coafuri specifice perioadei baroce și rococo.

Expoziția are un caracter exclusivist, în sensul că ea se va desfășura doar pe durata evenimentului, creând astfel o experiență unică pentru public, arată MNIT.

Cine sunt interpreții:

Valentin Șerban este câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional ”George Enescu”, ediția 2020-2021. Interpretarea sa din finala competiției – Concertul pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius – a rămas unul dintre cele mai emoționante momente din istoria concursului, apreciază MNIT.
Pianistul Mihai Diaconescu a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale, a fost unul dintre soliștii tradiționalului concert regal, concert care are loc în fiecare an în Sala Ateneului Român, alături de Camerata Regală.
Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generației sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice.

Biletele costă 50 de lei și includ o vizită gratuită în expozițiile MNIT, care poate fi făcută oricând în luna mrtie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu