Închide

Premieră la Teatrul Național din Cluj în 8 martie, ”Îmblânzirea scorpiei” după William Shakespeare

Cultură by Actual de Cluj - mart. 06, 2023 0 185

Premieră la Teatrul Național din Cluj în 8 martie, ”Îmblânzirea scorpiei” după William Shakespeare.

Premiera e programată miercuri 8 martie în sala mare a instituției de cultură, de la ora 19, în regia Letei Popescu. Din distribuție fac prte Diana Buluga, Sânziana Tarța, Adrian Cucu, Irina Wintze, Patricia Brad, Silvius Iorga, Irina Barbir, Radu Lărgeanu, Cosmin Stănilă, Cecilia Lucanu-Donat, Radu Dogaru, Alexandra Tarce și Diana Ioana Licu. ”Este o propunere aparte, plină de umor, de revizitare, reciclare și reevaluare a mizei socio-umane a faimoasei comedii Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare, text care stă la baza realizării acestui spectacolul inedit”, explică reprezentanții Teatrului.
Prima montare a piesei la Naționalul clujean datează din 1969, având titlul ”Femeia îndărătnică”, regia Victor Ion Popa, iar în 1986 – foto –, Mihai Măniuțiu pune în scenă piesa numind-o ”Îmblânzirea scorpiei”.
Această nouă revizitare a Îmblânzirii scorpiei o are la pupitru pe Leta Popescu, absolventă de regie la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB Cluj în 2013.
Iată ce spune regizoarea despre munca la acest spectacol: ”Am profitat de rama pe care o dă Shakespeare în varianta originală, aceea de teatru în teatru. Prologul pe care ni-l dă autorul ne spune că povestea cu Caterina și Petruccio se joacă în fața unui spectator nedus la teatru care reacționează ”neîmblânzit” la ceea ce vede. Rama aceasta a făcut ca spectacolul să fie creat pe mai multe straturi și, sper eu, să aducă ceva în plus față de o lectură obișnuită a piesei. Spectatorii pot vedea ”Îmblânzirea scorpiei” în două variante care răspund în opoziție întrebării: ”îmblânzirea” este un ritual de cucerire a femeii sau este un ritual de ”îndobitocire”? (…) În ultimii doi ani am căutat (și încă o fac) o formă de «teatru popular» care să satisfacă atât gusturile și căutările mele artistice cât și gustul unui public mai larg. De la absolvirea facultății, am montat doar în săli studio și doar dramaturgie contemporană românească și maghiară (locală). După ce am ieșit din pandemie, mi-am zis că a venit timpul să încerc să mă adresez unui public mai mare care se reîntoarce la teatru. A fost o decizie care a devenit un proiect de regie și de atunci, la fiecare invitație a directorilor de teatru am cerut sala mare cu promisiunea că voi face spectacole populare, cu alte cuvinte, comedii..”

Imagine din punerea în scenă a piesei la Cluj, în 1986

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare