Închide

A cui e „Fabrica de Pensule”? Două federații se luptă pentru brand-ul „Capitalei Culturale” Cluj – ce a decis OSIM

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 16, 2016 0 526

Continuă lupta pentru unul dintre cele mai cunoscute branduri culturale ale orașului: Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a admis acțiunea facțiunii din Fabrica de Pensule care a contestat dreptul celeilalte jumătăți de Fabrică de a înregistra marca. Ruptura dintre locatarii de-acum celebrului spațiu cultural al Clujului a pornit de la bani, o parte dintre galeriști fiind nemulțumiți de gestionarea fondurilor pe care le-a câștigat Fabrica.

Lupta pentru brand e mai veche și se poartă de câteva luni. Amintim că la începutul anului, un grup de artiști și galeriști s-a organizat în două entități juridice noi, într-un demers făcut fără știrea celorlalți artiști sau a organizațiilor din Fabrica de Pensule, după cum arătau membri ai Consiliului Director al Federației Fabrica de Pensule. Trei persoane fizice (Zsolt Berszán, Teodora-Daria Dumitrescu și Florian-Liviu Ștefan), ulterior membri fondatori ai celor două entități noi au înregistrat numele „Fabrica de Pensule” și logoul Federației ca marcă înregistrată în spațiul comunitar (OHIM). Înregistrarea mărcii a fost făcută pe ascuns, fără nici un fel de mandatare din partea Federației Fabrica de Pensule, iar logoul utilizat în marca înregistrată a fost preluat ilegal, spuneau cei de la FFP. Mai precis, cei care au lansat aceste nemulțumiri au fost Corina Bucea, Miki Braniște, Diana Marincu, Ciprian Mureșan, Mihai Pop, Rarița Zbranca (Membri ai Consiliului Director al Federației Fabrica de Pensule) și István Szakáts, președintele Federației Fabrica de Pensule. De cealaltă parte, reprezentanții nou înființatei structuri acuzau lipsă de transparență și distribuirea inechitabilă de fonduri în vechea formulă de funcționare a Fabricii. Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) a fost înființată în ianuarie 2016 și are în componența sa atât galerii care au pus, în 2009, bazele spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, cât și asociații care s-au alăturat pe parcurs acestui spațiu de creație. Membri fondatori ai Federației sunt Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule.

Citește mai multe aici:

Marea “schismă” de la Fabrica de Pensule: centrul s-a rupt între două grupări

Printr-o pronunțare din 12 mai, Comisia de Contestaţii Mărci din cadrul OSIM a admis acum contestația depusă de Federația Fabrica de Pensule. Mai exact, Federația Fabrica de Pensule a contestat o decizie OSIM din noiembrie 2015 prin care se admitea înregistrarea mărcii „FABRICA DE PENSULE PTHE PAINBRUSH (sic!) FACTORY LA FABRIQUE DE PINCEAUX ECSETGYAR PINSELFABRIK”. Înregistrarea fusese cerută de Zsolt Berszán, Teodora-Daria Dumitrescu și Florian-Liviu Ștefan), ulterior membri fondatori ai Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

 

Ce spune Federația Fabrica de Pensule, câștigătoarea episodului „bătălia de la OSIM”

“Am câștigat la OSIM cu marca fabricii. Acum marca lor e invalidată și deci putem să dezghețăm procedurile începute pentru înregistrarea mărcii noastre, care au fost înghețate tocmai din cauza acestui proces, cu logoul pe care avem noi drept de propietate”, spune Szakáts István. Cei de la Federație au avut trei argumente principale în acest demers: Federatia Fabrica de Pensule este proprietara dreptului de autor, Marca a fost solicitată la înregistrare cu rea-credință de către ceilalți, Marca are distinctivitate dobândită, adică fabrica a devenit un brand cunoscut, ca rezultat al muncii mai multor persoane, spui cei de la FFP. Dreptul la nume al federației ar fi fost încălcat deoarece marca contestată conține numele Federatiei Fabrica de Pensule, au mai arătat reprezentanții acesteia. „Ne așteptam la decizia asta și mergem înainte, că mai avem același proces și la OHIM, în vară, la Valencia”, a adăugat Szakáts István.

Ce spune Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

„Vom contesta această decizie”, răspund reprezentanții Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. „Ce e important de precizat este că noi nu aveam o marcă înregistrată în România și acum aceasta ne-ar fi fost luată. Pe România, la OSIM, aveam doar o cerere. Despre asta e vorba în această decizie a OSIM. Există căi de atac și le vom urma. Marca aceasta a fost liberă (nu a fost anterior înregistrată, n.red.), e o marcă la care noi am construit și de care alții s-au folosit în mod abuziv. Au aplicat cu proiecte pentru bani în numele fundațiilor noastre, fără să ni se ceară acordul, fără ca noi să știm, au obținut bani și apoi i-au folosit cum au vrut. Am apărut cu numele în proiecte ale lor despre care noi nu știam nimic. Noi avem dreptul să folosim acest brand, la a cărui construcție am lucrat. În același timp, noi nu le-am interzis (celor din Federația Fabrica de Pensule) să folosească numele Fabricii de Pensule. Am vrut să protejăm marca, de aceea am înregistrat-o. Avem dreptul să o folosim. Încercarea de dialog dintre noi și ei a eșuat, din cauza lor. Ei erau o parte mică din ceea ce a însemnat Fabrica de Pensule; e în special o persoană care a vrut să se folosească de acest brand, în scop personal, activistul Szakats Istvan, care nu are niciun metru pătrat de spațiu în Fabrica de Pensule. Mergem mai departe în acest proces pentru marcă. E cale lungă până să se ajungă la o concluzie pe această temă”, transmit reprezentații Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

Replica

„Acum cinci luni am început o serie de acțiuni în justiție și din cauza acuzațiilor de joasă speță. Mă bucur să văd cum încet încep să se vadă și rezultatele. E bine. Azi am avut termen într-un alt proces și în două săptămâni mai avem la un al treilea. După asta vara mergem la OHIM la Valencia. Suntem optimiști”, a mai precizat Szakats Istvan, în replică la acuzațiile foștilor colegi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.