Închide

A apărut lista rușinii cu firmele care nu respectă contractele cu Primăria promisă public de primarul Emil Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 21, 2020 1 2233

Primăria din Cluj și-a reglat o secțiune de transparență pe site-ul instituției unde, potrivit unui anunț al primarului Emil Boc, s-au postat contractele încheiate anul acesta de instituție, toate plățile efectuate de municipalitate începând cu luna iunie 2020. La aceeași secțiune s-a afișat și lista rușinii anunțată de primar, listă pe care apar firmele care au întârzieri sau cele care nu și-au respectat contractele încheiate cu Primăria Cluj-Napoca.

Pe lista rușinii, a anunțat primarul Emil Boc într-o conferință de presă susținută în 21 octombrie, se află o singură firmă și anume Reinbrucke din Timișoara. Firma, specializată în proiectare și lucrări de arhitectură este lider a unei asocieri care a câștigat în 2018 un acord cadru cu Primăria din Cluj pentru lucrări la imobilele aflate în propritatea statului român și date în folosință municipalității, licitație de 11,7 milioane de lei. Municipalitatea anulase procedura, însă asocierea SC RHEINBRUCKE SRL – SC RONO AQUA SRL – SC ARTEHNIS SRL – SC CIVIL SPEED SRL – SC SELLM SRL a contestat decizia și a juns în posesia contractului după o decizie favorabilă a Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

SC RHEINBRUCKE SRL  are sediul în Timişoara, a fost înființată în 1993 și se ocupă de arhitectură şi este condusă de Vasile Gurza şi Vlad Gabriel Gurza. Firma are în palmares contracte cu primăria din Timișoara. Despre celelalte firme din asociere, gazatadecluj.ro a scris că sunt din Oradea, Vîlcea sau Iași și se leagă de oameni importanți din PNL sau cu susținere în UDMR.

„Am promis și o să fac această prezentare publică pe site-ul Primăriei a firmelor care își încalcă toate obligațiile și trecem la reziliere. Sunt mai multe categorii: firme care sunt în termen, firme care sunt în prelungire, cu penalități, respectiv firme la care s-a trecut deja la rezilierea contractelor”, a anunțat primarul Emil Boc.

Potrivit edilului, s-a dispus rezilierea contractelor cu asocierea reprezentată de Rheinbrucke pentru lucrările la școlile Ion Creangă, Titulescu sau pentru cele de consolidare a sălii de sport de la Liceul Coșbuc, sală construită în centrul Clujului, inaugurată, dar închisă după ce a fost folosită o perioadă deoarece o grindă a cedat.

„Au cerut prelungiri, la prelungiri au invocat toate tipurile de argumente. Noi nu le-am acceptat. În prima parte le-am acceptat, am crezut că sunt în cadrul legal. Dar, în momentul în care au depășit și acele prevederi legale pentru extinderea contractului am trecut la reziliere, pentru că și-au bătut joc de un proiect extrem de important, și-au bătut joc de Cluj-Napoca”, a subliniat primarul.

„Pot contesta măsurile și probabil vom ajunge în instanță dar nu cred că vor avea șanse de reușită”, a mai spus Boc.

Pentru celelalte contracte întârziate, Boc a spus că se vor aplica penalități, cum se întâmplă în cazul locuințelor sociale de pe strada Gimeșului pentru care Ceconi a primit un nou termen de lucrare, însă ar fi anunțat că nu îl va putea respecta. El a prezentat public o listă a proiectelor pentru care Primăria a acceptat termene noi de finalizare, listă care nu apare pe site-ul instituției.

Pentru ce proiecte a acceptat Primăria noi teremene de finalizare

Turnul Pompierilor – 8 dec 2020 – Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL

Parking Hasdeu – 10 dec 2020 – TCI Contractor General

Louinţe sociale Ghimeşului – 30 noiembrie 2020 – Ceconi (120 de zile de întârziere)

Primarul a mai spus că și societatea Diferit urmează să ajungă pe listă dacă nu termină proiectele din centrul Clujului, cu termene în luna noiembrie, 30 noiembrie pentru Piața Blaga și străzile aferente și 15 noiembrie pentru scuarul CEC din zona Prefecturii Cluj.

„Nu ne cetăm pentru că nu avem timp să ne împăcăm, cum spune Florin Piersic, dar nu o să mai lucreze în Cluj-Napoca. Niciun pahar de apă plată nu am cerut constructorilor, ci doar să respecte termenele și exigențele de calitate”, a mai spus primarul Emil Boc.

Tot pe site-ul Primăriei la capitolul transparență primarul Boc a anunțat că s-au afișat toate contractele încheiate de Primărie în 2020 dar și o listă cu toate plățile efectute începând cu iunie 2020. Primarul a promis că secțiunea va fi actualizată cu date din urmă dar și cu noi date, la zi.

La secțiune apar contracte de achiziții, nu cele pentru lucrările importante din Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a anunțat public la începutul lunii octombrie că va afișa pe un portal public de la Primărie toate firmele care ies din termen și din pricina cărora lucrările publice nu se realizează la termenul din contracte. Aceasta la o emisiune locală în contextul în care tot mai mulți clujeni reclamă faptul că lucrările de pe un șantier din centrul Clujului, cel al proiectului de modernizare al Pieței Lucian Blaga, plus câteva străzi din zonă, nu se mai termină și pun probleme serioase riveranilor, traficului auto și pietonal, dar și școlilor din zonă – Barițiu, Colegiul Economic sau Școala Bob.

Luate în vizor de edil au fost atunci firmele Diferit și Ceconi, ambele date ca exemplu în ultima perioadă de către Boc la emisiunile locale la care participă săptămânal. Diferit deoarece ar fi cerut prelungirea contractului din Piața Blaga (care trebuie finalizat în 30 noiembrie) și Ceconi că nu s-a achitat de lucrările la blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului, solicitând municipalității extensie de contract pe motiv de pandemie.

Detalii: Boc vrea să facă „lista rușinii” pe site-ul Primăriei cu toți constructorii care nu respectă contractele cu Primăria. „În cărți” sunt firmele de casă ale municipalității

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare