Închide

Lecţii de programare pentru tinerii cu deficienţe de auz din Cluj-Napoca

EducaţieITSocial by Kristina Reştea - ian. 21, 2019 0 440

 

Un ONG din Cluj vrea să ajute 30 de copii cu deficienţe de auz să înveţe tehnologie. În această perioadă, Cartea Daliei caută mentori care să se alăture proiectului „I educate to have a voice”, programat pentru perioada februarie – martie 2019. Cu sprijinul lor, elevii de la Liceul Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca își vor dezvolta abilitățile digitale prin intermediul unui club de programare.

ONG-ul desfăşoară deja în mai multe şcoli din Cluj şi din ţară cluburi de programare, dar, de data aceasta, se face un pas mai departe. „În România există peste 25.000 de persoane cu deficiență de auz, dintre care aproximativ 2.000 sunt elevi. Pentru aceşti oameni, capacitatea de comunicare este redusă la limbajul mimico-gestual şi absența unui vorbitor specific lângă ei îi împiedică în a se integra în societate. Dintre adulți, 85% nu sunt activi pe piața muncii, iar în viitor acest număr va crește pentru că locurile de muncă moderne necesită abilități digitale„, spun reprezentanţii ONG-ului.

Cercetările arată că, în general, elevii cu deficiență de auz nu sunt educați în conformitate cu vârsta lor, iar acest lucru se întâmplă nu din cauza faptului că au un handicap de învățare, ci pentru că sistemul de învățământ nu răspunde nevoilor lor, mai adaugă reprezentanţii Cartea Daliei. „Dacă în ziua de astăzi mulți elevi care frecventează o școală de masă au parte de sprijinul părinților și al profesorilor pentru a participa la activități prin care să iși dezvolte aptitudini de a folosi și de a crea tehnologia, copiii cu deficiență de auz petrec mare parte din timpul lor pentru a depăși barierele de comunicare care există în viața lor”. Asociația Cartea Daliei a gândit proiectul ca o punte de legătură între ei și societate. Dar e nevoie de implicarea voluntarilor din domeniul IT.

„Tehnologia îi poate ajuta pe aceşti copiii să își depășească limitele și le poate deschide noi oportunități. Învățând să programeze, copiii își vor dezvolta nu doar aptitudini tehnice, ci și alte abilități precum creativitatea, comunicarea sau gândirea critică, care îi vor ajuta să aibă performanțe mai bune la școală. Un loc de muncă în societatea noastră digitală este strâns legat de tehnologie, iar pe termen lung, când acești copii vor fi adulți, șansele lor de a fi activi în societate și de a avea o viață mai bună vor crește semnificativ pentru că vor fi mai pregătiți să facă față cerințelor de pe piața muncii. Am gândit acest program pentru a da o voce celor care, în mod normal, nu sunt auziți în societatea de astăzi”, declară Oana Ciherean, fondatoarea Cartea Daliei.

Chemarea la voluntariat

Programatorii care vor să fie voluntari în acest program se pot înscrie,accesând formularul online până la 1 februarie. Nu este necesar ca aceştia să cunoască limbajul semnelor, deoarece vor fi permanent asistaţi de profesori, cunoscători ai limbajului mimico-gestual. Cât despre abilităţile tehnice, sunt necesare minimum de cunoştinte de programare – materia de parcurs este la nivelul clasei a IV-a. Până acum, pentru acest program s-au înscris deja 15 voluntari, ne-au transmis organizatorii. Cum se pregăteşte lucrul cu voluntarii, pentru acest program, cu specific diferit faţă de clasicele cluburi de programare? „Având în vedere că este mai greu să lucrăm cu elevii cu deficienţă, cei 30 de elevi vor fi grupaţi în grupe de câte 10. Asta înseamnă că săptămânal vor exista 3 ore de programare (câte o oră/grup), în zile diferite. Un alt motiv este faptul că în formularul de înscriere, aceştia trebuie să bifeze cât timp sunt dispuşi să aloce programului (săptămânal, o dată la două săptămâni, lunar, rar). Sunt foarte puţini cei care îşi asumă participarea săptămânală, iar această participare săptămânală poate să însemne prezenţa la un singur grup, din trei existente. Indiferent de câţi voluntari se vor înscrie, vom reuşi să ne organizam la nivel intern – avem experienţa celorlalte cluburi de programare pe care le organizăm în şcoli”, menţionează Adelina Venter, specialist marketing la Cartea Daliei.

Cartea Daliei este un ONG cu proiecte în educație, prin programe precum „Adopt a School!” sau „Digital Game-Based Learning”. Cartea Daliei a fost desemnată Best Social Impact Startup din Romania la Central European Startup Awards 2018 și finalistă la European Digital Skills Awards 2018 la categoria Digital Skills in Education.

 

Tot despre cursuri de programare pentru copii:

Reportaj. Sub vraja „prinţesei” Tehnologiei: fetele din Cluj au venit la curs de programare, gândit pentru nativii digitali

 

 

 

Sursa foto sus: Cartea Daliei, curs

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare