Închide

Banca Transilvania anunță că nu mai face investiții, în urma taxei pe active / Omer Tetik: Zeci de firme de construcții nu vor primi contracte, iar digitalizarea, amânată

EconomieTop News by Actual de Cluj - ian. 18, 2019 0 768

Banca Transilvania avea în plan renovarea a peste 200 de agenții, iar asta înseamnă că zeci de firme de construcții nu vor primi contractele astea, a declarat directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik, într-o conferință de presă, referindu-se la Ordonanța 114, prin care băncile vor fi taxate în funcție de nivelul ROBOR.

„BT avea în plan renovarea a peste 200 de agenții. Asta înseamnă că zeci de firme de construcții nu vor primi contractele astea. Pentru digitalizare, suntem în faza de lansare. Am zis să amânăm a doua fază. Noi nu am cumpărat aplicațiile noastre de pe Google store, noi plătim 40 milioane lei pentru sustenabilitate, performanţă, hardware, software”, a spus Tetik, citat de hotnews.ro.

El a precizat că Banca Transilvania, cu acționariat 60% românesc, nu poate să se bucure unde a ajuns.

„OUG a fost publicată la sfârșitul anului 2018, astăzi este 18 ianuarie și nu avem idei. După un an foarte bun, nu am putut să ne bucurăm unde am ajuns. Această bancă locală după 25 de ani în care am reinvestit profitul în capitalul băncii, am dat peste 1,7 miliarde lei pentru programe de conversie a creditelor în franci elvețieni, puteam să mergem cu litigii și vedeam dacă câștigam, acum ne întrebăm de ce nu am dat banii acționarilor băncii. Oamenii au avut încredere. Și BT este aproape o bancă străină. Aproape 60% este capital românesc. Noi nu avem o șansă să parcam activele undeva. Am avut încredere în țară, ţara în noi și am dat credite pentru IMM-iști”, a spus reprezentantul băncii.

Potrivit acestuia, dobânzile la credite nu vor crește, dar investițiile vor fi diminuate.

„Nu va fi alegere despre cum mărim dobânzile. Clienții nu pot să digere creșteri de dobânzi agresive. Vom diminua investițiile, vom trainui mai puțini oameni. Nu vrem să transmitem povara la ei (la clienți n.r.). Nu este vina lor. Noi avem o responsabilitate. Noi va trebui să fim foarte selectivi (în alegerea clienților n.r.)”, a precizat Tetik.

El a mai spus că este posibil ca mai puține IMM-uri să primească credite de la Banca Transilvania.

„Titluri de stat cumperi la o dobândă și ții în următorii 3, 4, 5, 10 ani. Când dobânzile cresc, tu începi să faci pierdere din asta pentru că alternativa este că tu ai luat un activ din care câștigi 2,5%, dobânzile ajung la 4%, tu începi să pierzi. Banca Transilvania are 20 miliarde lei investiți cu încredere în titluri de stat. Acum noi când mergem la licitații cumpărăm câteva zeci de milioane de lei, dar avem un stoc de 20 milairde lei din care riscăm să pierdem, ca toate băncile care au investit în titluri de stat. Așta este situația. Anumite marje sau dobânzi nu au nicio legătură cu ROBOR-ul. Dacă ROBOR va fi 18%, costul nostru de operare nu va fi 15%, ci tot va rămâne 2,5%. Dacă ROBOR va fi 18%, cum a fost, dobânda la credite nu va fi 80%, o să fie 24%, poate”, a mai arătat reprezentantul BT.
Folosim termeni atât de complexi, e ca și cum făina costă 10 lei și de ce pâinea costă 30 de lei? Pentru că sunt alte chestii acolo, mai pierzi puțin din făină, mai plătești brutarul, plătești chirie, plătești pentru echipament, oferi pâine fără gluten, lucrurile astea trebuie incluse în calculele noastre.
Banking-ul nu este un business foarte complex, dar nici nu este atât de simplu. Noi nu avem luxul să ne întoarcem la deponenții băncilor și să zicem: „Păi știți, am luat o decizie greșită, o parte din creditele pe care le-am dat nu mai sunt plătite, așa că vă dau și eu mai puțini bani de acum”. Nu am făcut, nu vom face pentru că sistemul bancar are putere, până acum a general capitalul necesar ca să poată face față provocărilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare