Închide

Analiză pe mitul „salariile programatorilor”: cât câştigă IT-iştii?

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 12, 2018 1 17361

 

Sunt cei consideraţi, adesea, „vinovaţi” că în Cluj-Napoca piaţa imobiliară ar fi luat-o razna, dar tot ei au contribuit la marketing-ul de oraş, promovat de unii: „Silicon Valley de România”. Este vorba despre angajaţii din sectorul-vedetă al momentului, IT-ul. O cercetare sociologică realizată pe regiunea Nord-Vest vine cu câteva cifre şi cu o „grilă de salarii”.

Un programator începător câştigă minim 2500 de lei pe lună, dar în domeniu există şi perfomeri care trec de 13.000. Datele provin dintr-o cercetarea socio-economică realizată în cadrul programului CRITBIZ, vizând industriile creative și IT în regiunea Nord-Vest, domenii finanțate în cadrul programului.

„Am vrut să vedem dacă ideea aceasta cu salariile mari ale programatorilor e un mit. Nu prea e”, spune Kiss Dénes, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu. Acesta a menţionat că rezultatele analizei nu reprezintă date oficiale, ele sunt rezultatele unor interviuri, confruntate ulterior cu specialişti din companii IT.

Datele studiului afirmă că salariile în sectorul IT sunt ridicate. Un programator arhitect câștigă între 13.000 și 16.000 de lei net pe lună, un programator senior între 9.000 și 13.000 lei. Programatorii începători primesc între 2500 și 6000 lei, iar designerii între 4000 și 9000 lei. Salariile cele mai mici sunt ale game testerilor (1000-3000 lei), iar cele mai mari, pe lângă programatorii arhitecți, sunt ale senior managerilor din sector, depășind 15.000 lei pe lună.

 

 

În cercetare au fost conturate tipurile ideale ale întreprinderilor din sectorul IT. Freelancerul participă la realizarea unui modul mai mic al unui produs, are o strategie economică individuală, autonomă și își schimbă des partenerii. Firma de outsourcing subcontractează diferite faze ale producției sau închiriază forță de muncă, are o strategie de dezvoltare extensivă, este în continuu în căutare de forță de muncă și oferă o șansă de carieră. Firma cu produs propriu integrează întregul proces de producție, are activitate de marketing, oferă atmosferă de muncă liniștită, personal experimentat și stabil, însă lipsește șansa de carieră.

Greutățile principale ale firmelor din sectoarele vizate, potrivit cercetării, sunt recrutarea, cadrul juridic imprevizibil, și probleme cu marketingul produselor proprii. Studiul mai arată că, potrivit antreprenorilor, avantajele regiunii Nord-Vest sunt cunoștințele de limbi străine, comunicarea deschisă, concurența mai mică, proximitatea universităților și outsourcing-ul, iar printre dezavantaje participanții în cercetare au menționat lipsa sau starea infrastructurii, a transportului, sau, chiar prea mult outsourcing.

Vezi şi:

Peste jumătate dintre firmele de IT din regiune sunt în Cluj. Cu ce piedici se confruntă cei care vor să facă afaceri în domeniu?

 

Adăugăm aici şi câteva exemple de salarii asociate cu angajatori din Cluj, aşa cum figurează ele pe portalul salarii-it.ro, unde utilizatorii sunt cei care contribuie cu date:

 

 

Exemple de salarii, conform Cashit.ro:

 

 

Foto: birouri, Liberty Technology Park, centru de afaceri ocupat în mare măsură de companii IT

Un comentariu

  1. Programatorii foarte buni nu stau sa lucreze in la firmele de IT din Cluj chiar daca pentru Romania sunt platiti relativ bine. Ei sunt recrutati de multe ori inca din facultatate de marile nume din domeniu cum ar fi Microsoft, Facebook, Google, Amazon, etc. De exemplu un software engineer incepator la sediul din Zurich al companiei Google incepe cu cu un salariu de 10.000 de CHF lunar (venit brut) iar pachetul salarial include multe alte facilitati si bonus-uri.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.