Închide

Zile negre pentru Armătura SA, după ce a închis toate secțiile scade veniturile la jumătate, adună pierderi de 400.000 lei într-un semestru

EconomieTop News by Mihai Prodan - aug. 17, 2018 1 202

Se anunță zile negre pentru Armătura SA, care și-a publicat azi raportul financiar pentru primul semestru al anului: veniturile au scăzut la puțin mai mult de jumătate și, chiar dacă pierderile nu mai sunt la fel de mari ca până acum, rămân însemnate – de exemplu în S1 pierderile nete au ajuns la 381.000 de lei.
Rezultatul financiar prezintă un progres față de aceeași perioadă a anului trecut, când pierderile erau de 1,4 milioane de lei, dar și veniturile erau aproape duble, 7 milioane de lei. Producătorul clujean de robinete e dependent financiar de acționarul principal, Herz Armaturen, iar producția e limitată doar la prelucrări cu comandă numerică și ansamblare robineți aprovizionați de la terți producători. Majoritatea secțiilor au fost închise și se află în conservare iar conducerea fabricii încearcă să vândă ce poate din utilajele care mai pot fi folosite. Mai exact anul trecut au fost închise secțiile de turnătorie fontă, prelucrări mecanice, montaj, magazinul de prezentare și, în acest an, în fine, și turnătoria de alamă, în luna februarie. Datoriile producătorului au crescut cu 700.000 de lei în acest an, de la 33,27 milioane la 34 milioane, în vreme ce datoriile curente ale Armăturii SA au crescut în acest semestru cu jumătate de milion de lei, de la 8,67 milioane la 9,17 milioane, aproape 6%.

Armăturii SA i-a trecut glonțul pe la ureche în urmă cu patru ani, când în aprilie 2014 o adunare generală extraordinară a acționarilor a pus pe tapet o propunere a Consiliului de Administrație de dizolvare și lichidare a societății, după ani de pierderi financiare, dar acționarii au respins propunerea.

Amintim, un raport publicat la începutul acestui an arăta că datoriile ajung la zeci de milioane de lei și, pentru că a contractat un împrumut de cinci milioane de euro care trebuia rambursat încă din iulie 2016, auditorul firmei arăta că există „o îndoială semnificativă cu privire la continuarea funcționării acestei entități de interes public”, după ce a aflat că societatea nu dispune de bani ca să restituie împrumutul și nu a primit nici documente cu privire la prelungirea termenului de rambursare cel puțin până în anul curent. Împrumutul e garantat cu imobilele firmei. „Auditorul a solicitat în scris un răspuns din partea societății cu privire la modul în care intenționează să rezolve această problemă, precum și copii după documentele doveditoare. Conducerea societății nu a răspuns la această solicitare”, arată raprtul auditoriului. Totuși firma a aflat că Armătura SA a fost chemată în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena pentru nerestituirea împrumutului.
În plus auditoriul a constatat că activul net al societății – diferența între valoarea activelor și totalul datoriilor firmei – s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social. Auditorul a cerut explicații în scris, dar nu le-a primit, astfel că „aceste situații, prezentate mai sus, indică existența unei incertitudini semnificative care ar putea genera îndoieli semnificative cu privire la capacitatea companiei de a-și continua activitatea. Situațiile financiare nu prezintă în mod adecvat aceste aspecte”. De exemplu firma nu a înregistrat provizionul pentru litigii, de jumătate de milion de lei, pentru procesul de la Viena, ce ar fi majorat datoriile pe termen lung, și nici provizioane pentru pensia angajaților, de 54.000 lei.

Armătura SA a fost înființată în 1884 și producea armături de gaz, apă și abur. A fost premiată în numeroase rânduri, inclusiv pentru o inovație mondială, robinetul cu închidere prin bilă, în 1934. Între 1949 și 1960 a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. E cotată la Bursa de Valori București din 1997 iar din 2004 principalul acționar e Herz Armaturen Austria.

Citește și:

Armătura SA Cluj, ciucure de datorii, riscă să pună lacătul

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags

Articole similare