Închide

PUZ-Sopor, după 9 ședințe pentru terenul celor 900 de proprietari. Coordonatorul masterplanului: „urmează calibrarea propunerilor”

AdministrațieEconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 29, 2021 0 958

 

Proiectul de masterplan pentru un viitor cartier în Sopor, care va desena regulile pentru o zonă cu potențial a orașului, ar trebui să fie gata la finalul anului. Arhitecții responsabili de proiect au realizat un Plan Urbanistic Zonal preliminar, s-au identificat toți proprietarii și s-au ținut… nouă ședințe publice (online). Urmează o „calibrare a propunerilor”. La ce să se aștepte proprietarii din zonă, după aeastă etapă? Arhitectul Vlad Rusu, cel care conduce echipa care a câștigat concursul de soluții, a explicat pentru Actualdecluj.ro care este stadiul lucrului și în ce fel se mai modifică (dacă se modifică) planul trasat pentru unul dintre cele mai ample proiecte aflate acum în desfășurare la Cluj.

Proiectul e unul de amploare: se dorește o dezvoltare planificată, prin concurs de soluții, pe un teren de circa 250 de hectare de la periferia Clujului, unde sunt peste 900 de proprietari. „Proiectul Masterplan și PUZ cartier Sopor este în derulare cu termen de finalizare sfârșitul acestui an. Am parcurs etapele de elaborare masterplan (PUZ preliminar), identificarea tuturor proprietarilor și informarea și consultarea celor interesați în cadrul a nouă ședințe publice, desfășurate on-line. Urmează calibrarea propunerilor de reglementări urbanistice în urma acestor ședințe de lucru, obținerea avizelor proiectului la faza de PUZ și încă o dezbatere publică cu varianta, sperăm, finală a viitorului cartier”, spune Rusu. Arhitectul a mai precizat că principalele calibrări ale PUZ-ului Sopor sunt determinate de corelarea cu proiectul major al inelului sudic al viitoarei centuri metropolitane și cu străzile de legătură ale acestuia. „Poziția și traseul acestora influențează direct proiectul nostru. De asemenea, avizele solicitate prin certificatul de urbanism vor impune diverse ajustări punctuale, însă fără să implice modificări majore ale soluției inițiale. În fine, în urma consultării proprietarilor se vor opera punctual câteva ajustări ale reglementărilor urbanistice, care au o justificare funcțională și urbanistică, așa cum au reieșit din discuțiile publice”, spune Rusu. Acesta a ținut să precizeze că „principiile cu care administrația locală a pornit acest proiect se păstrează cu fermitate”. „Dacă acest proiect se va dovedi o reușită, va putea reprezenta un exemplu de bună practică în planificarea urbană la nivel național. O altă miză a reușitei acestui proiect este încurajarea consolidării legislației ce privește urbanismul și amenajarea teritoriului și determinarea administrațiilor publice să își asume în viitor rolul principal în inițierea și controlul planificării urbane, cu scopul de a media diversele interese ale inițiativei private cu cele ale interesului comun al orașului”, a subliniat arhitectul.

L-am întrebat pe Vlad Rusu ce înseamnă ajustări acceptabile, din perspectiva celor care trasează proiectul. „În cadrul dezbaterilor reprezentanții primăriei au exprimat clar că se păstrează conceptul de reglementare urbanistică din soluția de concurs”, a ținut să amintească Rusu. „Se aplică corecții doar unde au fost solicitări de păstrare a unor reglementări din PUG pentru zone declarate urbanizate, cum este cazul complexului comercial Selgros. În cazul restului teritoriului neurbanizat, sunt câteva situații pe arii restrânse, in care proprietarii au solicitat reglementări urbanistice pentru tipologii de locuințe individuale. Dacă se va constata existența unei majorități a acestor proprietari pentru aria respectivă, se pot face astfel de corecții. Dar doar atât, în rest se păstrează configurația spațială și funcțională rezultată în urma concursului de soluții”, a mai spus Vlad Rusu.

 

Mizele imobiliare ale Soporului

Zona Sopor a fost zona cea mai intens dezvoltată a municipiului, potrivit Ghidului tranzacțiilor imobiliare publicat anul trecut și realizat de Primărie și firma Veridio pe baza datelor declarate de Direcția de Taxe și Impozite Locale. Potrivit acestui raport, cel mai scump teren tranzacționat în 2019 a fost în cartierul Sopor și a costat 1 milion de euro, iar strada Soporului a înregistrat cele mai numeroase tranzacții (550). Ghidul imobiliar subliniază interesul pentru dezvoltarea de blocuri de mari dimensiuni, pe de-o parte, și lipsa de infrastructură și spații publice, pe de alta. „Colonia Sopor este localizată în partea de sud-est a municipiului în apropierea livezii Palocsay și a Cartierului Gheorgheni și Între Lacuri. În general, imobilele din acest cartier au destinație rezidențială, fiind o puternică zonă de interes pentru dezvoltările rezidențiale de tipul blocurilor de apartamente cu 8-10 etaje. În decursul ultimilor ani zona Sopor a fost zona cea mai intens dezvoltată a municipiului, in 2019 fiind organizat și un concurs pentru realizarea unui masterplan de urbanizare sustenabilă. Fiind un cartier nou-dezvoltat lipsesc elementele urbane de integrare (infrastructură, spații publice amenajate, piațete). În imediata vecinătate a cartierului este situată Baza Sportivă Gheorgheni”, arată ghidul.

Citește și:

Începe consultarea celor peste 900 de proprietari ai viitorului cartier Sopor planificat de la zero în Cluj. Ca să nu fie un eșec precum „Bună Ziua” sau Florești, administrația trebuie să își asume exproprierea și realizarea infrastructurii și dotărilor, spun proiectanții

 

Cum arăta cartierul Sopor rural:

 

Foto-reportaj. Cartierul care ar putea deveni exemplu de „Aşa da” în dezvoltarea urbană sau un nou eşec în haosul imobiliar al Clujului

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.