Închide

O fotografie cât o casă bine făcută. Cum arată o pensiune dată ca exemplu de „Așa Da” făcută la țară în județul Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 21, 2020 0 2606

Câteodată casele edificate în Cluj arată la fel ca randările simulate de arhitecți în documentațiile de urbanism. Arhitecții proiectanți obișnuiesc să le râdă  în nas celor din comisiile de urbanism și să le spună că oricum ilustrările prezentate în fazele incipiente se schimbă radical la autorizarea lucrărilor sau în practică. Cu toate acestea, mai ales în comisia de urbanism de la județ se insistă pe ele – pe cum arată viitoarele construcții – tocmai pentru a se încuraja proiecte de calitate.

Arhitectul județeului, Claudiu Salanță, a oferit recent un exemplu de pensiune AȘA DA din Cluj pentru a arăta că se poate și arhitectură rurală de calitate. Proba a fost făcută chiar cu o imagine din randările prezentate de proiectanți, imagine care seamănă izbitor cu obiectul deja realizat în comuna Călățele.

În ultimii ani, la nivelul Consiliului Județean se insistă pe păstrarea specificului local în mediul rural din județ, pe construcții de calitate și s-a promis la nivelul comisiei de urbanism că se va insista și la capitolul pensiuni, ca acestea să fie la fel de integrate în peisaj, dar și de calitate. Mai ales că multe dintre proiectele făcute în județ, majoritatea prin fonduri europene, sunt departe de respectivul deziderat.

O pensiune realizată în localitatea Călățele din județul Cluj a fost dată exemplu de AȘA DA de arhitectul șef al județului Claudiu Salanță cu mesajul „Se poate și arhitectură rurală de calitate! Creaţia arhitecturală este menită să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul înconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar. Exemplul unei pensiuni cochete (Drag de Apuseni) realizate în localitatea Călățele, județul Cluj. Felicitări echipei de proiect și mai ales beneficiarului care a înțeles că o pensiune atrage printr-o arhitectură de calitate, armonios integrată în context/peisaj. Respect fam. Palincaș”, a ținut să spună Salanță.

Ba, în plus, a făcut și proba fotografiei din randările proiectului. Pensiunea deja realizată la Călățele seamănă izbitor cu imaginea prezentată de proiectanți la începutul proiectului. Proiectanții sunt Arh. Sergiu Boicu – Bedrulea, Arh. Lascus Vincențiu, Ing. Șipos Claudiu iar dirigintele de șantier Ing. Tăbăran Adrian, după cum a arătat arhitectul șef.

Cum arată pensiunea de la Călățele:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.