Închide

Clujul, locul II în ţară la salarii, după capitală. Vezi cu ce pensii trebuie să se descurce vârstnicii

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 27, 2019 0 568

 

Câştigul salarial mediu net din luna ianuarie 2019 a fost cu 17,7% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Direcţiei Regionale de Statistică. În bogatul Cluj, însă, pensionarii trebuie să trăiască cu o pensie medie lunară de puţin peste 1.200 de lei.

 

La finalul lunii ianuarie, efectivul salariaţilor din judeţul Cluj era de 255.724 persoane, cu 13.454 persoane mai mult decât în luna ianuarie 2018.

Vezi ce spun specialiştii din domeniul Resurselor Umane despre creşterea anuală de la Cluj:

Numărul de angajaţi din Cluj a crescut cu peste 13.000 într-un an. Din ce domenii vine plusul?

 

 

Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna ianuarie 2019 a fost de 5277 lei şi cel net de 3236 lei. Câştigul salarial mediu net din luna ianuarie 2019 a fost cu 17,7%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2018, Clujul situându-se pe locul II după Bucureşti.

Nivelul pare unul ridicat, dacă ne comparăm cu alte judeţe, însă cheltuielile de trai sunt şi ele foarte ridicate. Mai ales la nivel de „capitale” de judeţ. O familie de patru persoane are nevoie de 6.752 lei pentru cheltuieli lunare, pentru a asigura „un trai minim decent”, conform calculelor specialiștilor care au realizat studiul publicat în urmă cu câteva luni de Friedrich Ebert Stiftung (FES) România. Cercetarea realizată de Syndex România și Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții şi publicată în această toamnă arată cât de departe sunt salariile din România faţă de costurile pentru un nivel de trai decent, după cum subliniază reprezentanţii sindicatelor. Pentru acest studiu au fost avute în vedere tocmai cele mai dinamice oraşe din ţară: Brașov, Cluj, Constanța, Iași şi Timișoara. Mai multe detalii AICI

Managerii şi specialiştii IT sunt cei mai bine plătiţi angajaţi din regiunea Nord-Vest, arată datele platformei de recrutare eJobs:

 

Pe de altă parte, brutarii, agenţii de pază şi corectorii au cele mai mici salarii.

 

 

În Cluj-Napoca tocmai s-a încheiat un târg de locuri de muncă unde au participat peste 60 de companii, ce au pus la bătaie 2000 de locuri de muncă, potrivit organizatorilor Târgului de Cariere. Se fac angajări în diverse domenii: Retail, Automotive, Turism, Consultanță, Inginerie, Producție tehnică, Servicii și BPO, Energie și Financiar-bancar şi, desigur, IT.

 

A scăzut şomajul, a crescut numărul de pensionari 

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii ianuarie 2019, a fost de 4855 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,3%, cu 0,7 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna ianuarie din anul 2018. Din numărul total al şomerilor 50,3% sunt femei şi 70,5% reprezintă muncitori. „Rata şomajului în judeţul Cluj este mai mică decât media înregistrată la nivel naţional cu 1 punct procentual, rate mai mici fiind doar în judeţele Ilfov şi Timiş”, menţionează reprezentanţii DRS.

La sfârşitul anului 2018, în Cluj erau 170.964 pensionari de asigurări sociale de stat, cu o pensie medie lunară de 1236 lei. Faţă de situaţia existentă la finele anului 2017, numărul mediu de pensionari a crescut cu 1616 persoane, iar pensia medie cu 199 lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.