Închide

7 candidați se luptă pentru președinția Kazahstanului. Și în România va exista o secție de votare

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - mai 23, 2019 0 184

Dat fiind că longevivul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a demisionat după o perioadă de 30 de ani în care a deținut această funcție, autoritățile organizează alegeri democratice, în 9 iunie. În cursa pentru președinția acestei țări sunt înscriși 7 candidați. Pentru prima dată în istoria acestui stat, există și o femeie care se va lupta să câștige președinția țării. Ambasadorul statului Kazahstan în România, Daulet Batrashev, și-a exprimat certitudinea că alegerile din țara sa vor fi deschise și corecte. Diplomatul a informat că cetățenii kazahi de pe teritoriul României au posibilitatea să-și exprime votul la Ambasada de la București, unde va exista amenajată o secție de votare.

În cadrul unul briefing de presă, Ambasadorul a arătat că pentru alegerile prezidențiale din Kazahstan s-au înscris peste 1000 de observatori internaționali și că instituțiile de presă au acces liber la absolut toate informațiile care ține de organizare scrutinului electoral. Oficialul kazah a mai subliniat că invitația observatorilor străini și a reprezentanților mass-media demonstrează dorința autorităților din țara sa, de a asigura transparența votului. În acest sens, Ambasadorul a atras atenția asupra poziției principale a președintelui interimar, Kassym-Jomart Tokayev, privind „desfășurarea alegerilor cinstite, deschise și corecte”.

Ambasadorul și-a exprimat încrederea că cel care va câștiga alegerile va avea toate calitățile necesare pentru a asigura dezvoltarea stabilă a țării și pentru a continua cursul inițiat de Primul Președinte al Kazahstanului pentru consolidarea statului, dezvoltarea societății civile și aderarea la cele mai dezvoltate 30 de țări ale lumii. Oficialii guvernamentali kazahi sunt de părere că dezvoltarea economică și socială actuală a Kazahstanului se datorează „politicii înțelepte a Primului Președinte Nursultan Nazarbayev, care a făcut ca statul să ocupe o poziție de lider în regiunea Asiei Centrale”.

Având în vedere subiectul cooperării bilaterale, ambasadorul Batrashev a mai amintit despre dezvoltarea dinamică a relațiilor comerciale și economice kazaho-române, în care există o intensificare a entităților economice din cele două țări. Potrivit diplomatului, România este principalul partener comercial al Kazahstanului în Europa de Sud-Est. De exemplu, în 2018, cifra de afaceri bilaterală a fost de 1,642 miliarde de dolari, înregistrând o creștere cu 65% față de 2017 (992 milioane dolari).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu