Închide

6 ani pentru avizarea unui proiect cu niște case în Borhanci. Un clujean îi bate obrazul primarului Emil Boc și cere dreptate

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - aug. 21, 2020 2 1609

Un clujean a venit în fața Consiliului Local pentru a reclama situația în care se află. De șase ani Primăria refuză să îi avizeze un Plan Urbanistic Zonal pe 2.4 hectare de teren din Borhanci pentru construirea de case și duplexuri, după cum acesta a spus.

Mai mult, adaugă beneficiarul, de fiecare dacă când proiectul vine pentru aviz se pun condiții suplimentare,  în timp ce pe teren și mai sus și mai jos de proprietate se construiesc blocuri. Primarul Boc l-a certat după obiceiul său nou din comisia de urbanism că, de fapt, nu a venit de la început cu un proiect care să respecte toate prevederile legele. Aceasta după ce omul a arătat că pe PUZ-ul vechi avea un drum de incintă de 8 metri și pe cel noi i s-au cerut 9 metri, condiție îndeplinită, după cum a susținut el.

Fabian Janos Csaba a venit în plenul Consiliului Local la ședința din 20 august și i-a semnalat primarului faptul că Primăria refuză să avizeze un Plan Urbanistic Zonal în Borhanci inițiat de 6 ani  pe aproape 2,4 hectare de teren pentru construirea de case și duplexuri deși ar fi îndeplinit toate cerințele venite de la comisia de urbanism.

Mai mult, clujeanul a semnalat faptul că în Primăriei lucrurile se mișcă foarte greu și nimeni nu își asumă să urgenteze avizare unei documentații.  Mai mult, omul spune că lucrurile mers așa de greu pentru că nu sunt clare cerințele de la început pentru urbanizarea unei zone.

„De șase ani ne chinuim cu un Plan Urbanistic Zonal în Borhanci. Dosarul se împinge dintr-un birou în altul. Acum dosarul nostru e la doamna Marincean (Mirela, șefa de la Siguranța Circulației – n.red.). Este foarte mult timp de când nu avem răspuns la el. Aceasta ne-a spus că ne va da un răspuns când primarul va convoca comisia de circulație. Am lăsat spațiu verde, am lăsat străduțe și tot ce ni s-a cerut. Ar trebui să ni se ceară de la început asta, nu tot pe parcurs să ni se spună să mai facem câte un lucru. Până acum nu ni s-a cerut stație de autobuz. Dar acum ni se cere. Am făcut-o. Noi vrem să facem case și duplexuri, iar mai sus și mai jos de noi în Borhanci se construiesc blocuri, iar acolo nu s-a cerut stație. E foarte aproape de noi actuala stație existentă, la 200 de metri”, a semnalat clujeanul.

Viceprimarul Dan Tarcea a arătat că stația actuală de autobuz de pe strada Borhanci nu are alveolă, astfel că atunci când oprește autobuzul se blochează o bandă de circulație, acesta fiind motivul pentru care s-ar dori o stație suplimentară.

Primarul Emil Boc l-a certat pe clujean că nu cunoaște abecedarul elementar de la urbanism. „Nu e o condiție abuzivă, vă asigur. La unii pică creșă, la alții grădiniță, la alții școală, la alții stație, la alții pomi verzi. Ședințele de urbanism sunt publice și puteți vedea și singur acest lucru. O sa mă interesez cu atenție asupra acestui PUZ,  dar vă asigur de acum că nu ați îndeplinit condițiile legale. Cei care vin cu derogari stau mai mult. Cum vreți să mergeți acolo, cu dronele? Strada Borhanciului este blocată acum și ține de investiția de lărgire a străzii Brâncuși”, a replicat primarul.

Tarcea i-a mai semnalat beneficiarului faptul că cei care construiresc în Borhanci au proiecte mai mici și de aceea au autorizații de construire, proiecte cu până la 23 de unități locative.

„Am rețineri că e un abuz din partea colegilor mei. De ce nu ați respectat de la început 9 metri pentru drumuri, de ce a trebuit ca noi să tragem cu dinții de dumneavoastră? Știți că în Borhanci e cum a fost în Bună Ziua, când am ajuns la 96% capacitate de trafic am spus stop, ca să nu blocăm cartierul. Cei care au autorizații au proiecte mai mici decât al dumneavoastră”, a mai spus primarul.

El a promis că va oferi un răspuns la următoarea ședință a Consiliului Local cu privire la PUZ-ul de parcelare și construire de locuințe din Borhanci.

Documentația a fost făcută de biroul arhitectului Sorin Scripcariu. Pe terenul de aproape 2,4 hectare din Borhanci se propun circulații și un total de aproape 40 de construcții.

Proiectul a primit avizul de la urbanism și ar fi urmat să meargă la Siguranța Circulației/comisia de circulație pentru aspecte legate de traseul unui drum interior și de amplasarea efectivă a stației de autobuz.

Pentru că depășește numărul de 23 de mașini, cât se acceptă pentru autorizarea proiectelor din Borhanci, s-a stabilit la urbanism că proiectul va fi avizat, dar autorizațiile efective pentru construirea caselor se vot emite după ce se va termina proeictul intersecției de pe strada Brâncuși.

Despre urbanismul din Borhanci, riveranii atrag atenția că pentru unii „comisia de urbanism e mumă, iar pentru alții ciumă.” Că, deși există tot felul de obligații asumate în PUZ-uri, nu toată lumea se achită de ele.

 

2 comentarii

  1. Halal administratie … ai pile faci, nu pile, ai pidici. Dar drumurile propuse in PUG, se fac vreodata de municipalitate, ca de stiut stiu sa ceara …?!?!? Despre moralistul Boc nu mai zic nimic 🙂

  2. Era lui Boc… Pt unii muma, pt altii ciuma, adevarat ati grait. Sunt mai multe zone in Cluj unde proprietari sunt persoane fizice, care ar dori sa-si valorifice terenurile. Chiar daca suprafetele lor insumeaza cateva zeci de hectare per zona, valorile de trafic care ar fi generate de ei ar fi mult mai mici decat in cazul zonelor cu ansambluri imobiliare de peste 200-300 unitati locative, si care primesc unda verde de la primarie pe banda rulanta, te si miri pe unde.
    Sa ceri ca acesti proprietari de terenuri sa faca absolut tot in materie de infrastructura, retele edilitare, sa asfalteze, etc., ba mai mult sa construiasca gradinite si apoi sa le treaca in proprietatea primariei, este jaf la drumul mare.
    Daca vorbim de un singur investitor care ridica 5 blocuri de apartamente de exemplu, este si in interesul lui sa amenajeze zona pt a o face mai atractiva si sa vanda mai usor apartamentele. Dar sa aplici acelasi principiu nu pe 2 ha ci pe 50, unde ar urma sa se construiasca doar case unifamiliale, nu este moral. Si aici intervin piedicile pt bietii oameni, proprietari ai unor terenuri goale, la care dupa achizitia cu sacrificii, se uita cu drag si speranta, iar mai apoi cu dezamagire si gust amar. Incepe lupta zadarnica pt PUZ, pe care efectiv nu ai cum sa-l obtii, la ce conditii ti se impun, si la cum se schimba regulile jocului pe parcurs. In felul acesta, valoarea reala a unui metru patrat de teren pt care ai adus o zona intreaga la cele mai inalte standarde conform exigentei primariei, ar trebui sa coste 2000 de euro la periferie, poate ca asta se si vrea.
    Doar pt a favoriza pe cine trebuie si a-i umili pe ceilalti? Oare chiar nu se poate opri acest primar din joaca lui de-a Monopoly cu o buna parte a cetatenilor orasului? Unde sunt organele competente, de ce nu se autosesizeaza? Probabil la Bucuresti (caci ale noastre locale dorm), care e departe…

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.