Închide

„6, 6! Vin studenţii!” Protestatarii #Rezist au primit în seara aceasta întăriri, la Cluj: studenţii au ieşit în stradă să protesteze împotriva modificărilor legilor Justiţiei şi a codurilor penale

ActualitateTop News by Kristina Reştea - dec. 19, 2017 0 5220

„6, 6! Vin studenţii!”. Un grup de tineri ajunge, cu câteva bannere şi strigăte, în Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Eroilor. Cei câţiva clujeni din grupul „#Rezist”, care ies în stradă la toate protestele, primesc întăriri şi suflu nou: au venit studenţii.

În mai multe oraşe din ţară, românii au ieşit marţi seara din nou în stradă, pentru a protesta împotriva intenţiilor majorităţii PSD-ALDE de a modifica legile justiţiei şi codurile penale. Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a dat marţi seara raport pe ultimele două legi ale justiţiei din pachetul pe care PSD si ALDE şi-au propus să îl treacă până la Crăciun – proiectul de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciară şi proiectul de modificare a Legii 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii, notează Hotnews.ro. Modificările dorite privind codurile penale i-au scos chiar şi pe unii dintre magistraţi în stradă zilele acestea.

La Cluj, protestatarii continuă să iasă în stradă, iar marţi seara studenţii s-au alăturat vocilor de nemulţumiţi. Grupul de studenţi s-a reunit, la „Clopot”, pe Bulevardul Eroilor, cu reprezentanţii grupării Umbrela Anticorupţie Cluj şi, rând pe rând, tinerii au luat portavocea ca să îşi împărtăşească nemulţumirile. Au adus cu ei şi un banner: o bucată din „We shall fight on the beaches”, celebrul discurs al lui Winston Churchill.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti şi-a chemat membrii în stradă. „Modificările impuse în Parlament la Legile justiției, precum și cele ce se doresc a fi făcute în cazul Codul Penal, respectiv a Codului de procedură penală sunt fără precedent și strigătoare la cer. Se dorește distrugerea completă a tot ceea ce presupune un stat de drept. Practic, prin inconștiența și incompetența de care au dat dovadă parlamentarii, România hoților și nelegiuiților va deveni România noastră. Iar studenții nu acceptă o astfel de Românie!”, a fost mesajul ANOSR. „Când acțiunile celor care ne conduc nu sunt sub nici o formă în interesul cetățenilor, nu rămâne loc să stăm deoparte. Dragi colegi, este timpul să ne facem vocea auzită, altfel viitorul țării, corect și curat în ceea ce ține de justiție este compromis!”, a fost îndemnul postat de Organizaţia studenţilor de la UBB, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi, ASUAD, ASB Cluj, SSE, Organizaţia Studenţilor din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Câţiva studenţi încă rămaşi în centrul universitar înainte de vacanţa de iarnă au răspuns apelului, aşa că la Cluj s-a scandat, mai cu forţă, de data aceasta: „Nu vrem să fim o naţie de sclavi!”, „Să vă fie frică/ Studenţii se ridică!”, „Justiţie, nu corupţie!”, „Ale, ale, ale, o dorinţă sinceră: România liberă!” şi de acum clasicul îndemn „Cine nu sare / Nu vrea schimbare”, în timp ce din Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii se auzeau acorduri de colinde.

„E obositor. Gândiţi-vă de când protestează oamenii în ţara asta! E obositor. Şi noi protestăm de 15 minute. Asta înseamnă să rezişti, nu?”, constată unul dintre liderii de grup, îndemnându-şi totodată colegii să ia portavocea şi să îşi spună opiniile. „Am venit aici că, sincer, de când am venit la facultate am dorit să rămân la noi în ţară şi mereu văd că se iau decizii care mă fac să vreau tot mai mult să plec. Şi eu alături de colegii mei vrem să rămânem aici, să facem ceva pentru ţară, să fie bine pentru România, dar aparent nu se poate, că cei de la conducere iau decizii care fac să le fie bine numai lor. Ar trebui să ne informăm colegii şi prietenii şi să venim aici în număr super mare, să arătăm că suntem o forţă şi să schimbăm cursul istoriei aşa cum vor ei să o facă”, spune un tânăr protestatar.

 

 

„Alianţa Naţională a organizaţiilor studenţeşti din România a atras semnale de alarmă cu privire la legile justiţei, la modul în care se desfăşoară procesul democratic în ţara noastră. Spunem că studenţii nu sunt de acord, sunt chiar împotriva acestor legi şi a modului în care au fost adoptate. Aceste legi trebuie să fie pentru justiţie, nu pentru corupţie. De aceea mă aflu în stradă. De aceea o să îmi rog familia, colegii să fie alături de noi”, spune un alt tânăr. Protestatarii „de cursă lungă” au ţinut să îşi arate bucuria că studenţii au ieşit şi ei la manifestaţie. „Vin pentru fetiţa mea şi pentru familia mea, pentru ţara asta. M-am hotărât să rămân aici, să nu aleg calea mai uşoară de a pleca, ci să stau să lupt. Fiecare dintre voi aveţi o voce şi împreună va fi mult mai puternică”, a spus unul dintre protestatari.

„Am ieşit în februarie şi a fost cea mai tare senzaţie pe care am trăit-o! Să fiu alături de oameni, lângă suflete ale altor oameni care îşi doresc acelaşi lucru, care îşi doresc schimbarea României, care îşi doresc o  ţară corectă, integră. Ne lipseşte integritatea foarte mult. Să fiu alături de cei care îşi doresc o ţară care respectă regulile şi legile pe care le are, care nu se schimbă pe repede-înainte, de azi pe mâine, după cum îşi doreşte x şi y”, spune un student şi aminteşte de modificările recente la regulamentele de funcţionare ale Camerelor din Parlament. „Vor să îşi salveze pielea şi atât! nu îi interesează de noi. Oamenii ăia trebuie să audă că existăm, să simtă că le respirăm în ceafă, să le fie frică de ce decizii iau, fiindcă au impact asupra noastră, a instituţiilor, a ţării ăsteia şi a viitorului ei”, a completat tânărul. „Vă respect! Vă respect enorm de mult! Dar m-am săturat! M-am săturat să nu am încredere în ţara asta. Nu vreau să mă gândesc la situaţia în care să îmi fie frică să ies pe stradă şi dacă păţesc ceva şi am dovadă să mi se spună că asta „nu se pune”. Vă respect şi nu cer altceva de la cei de la guvernare decât să ne respecte. Şi să nu ne fie frică să trăim în propria ţară”, a spus o studentă care a venit marţi seara în stradă.

 

 

Studenţii s-au îndemnat unii pe alţii să răspândească vestea protestelor şi să îşi informeze colegii şi familiile, pentru ca numărul celor care ies în stradă zilele următoare să crească. Tinerii au pornit într-un marş rapid pe Bulevardul Eroilor, cu îndemnuri pentru ceilalţi clujeni: „Nu staţi la ferestre, haideţi la proteste!” şi „România, Trezeşte-te!”

 

De pe margine, în timp ce studenţii ajung la Cinema Victoria, o doamnă cu păr alb îi aplaudă. „Mi-s dragi studenţii şi îi susţin, mai ales că eu am trăit mult în Italia, acolo imediat protestează lumea. Aşa trebuie: să fie opoziţie. Dacă nu e opoziţie, nu se rezolvă nimic. M-am bucurat, mai ales că tineretul mi-e drag”, spune doamna Veronica Hicea, care a lucrat în universitate şi marţi seara se bucură de ieşirea studenţilor din Cluj.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.