Închide

4 ani de închisoare cu executare pentru un clujean care a sustras cardul unei femei în Mănăștur și i-a furat pensia

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 02, 2024 0 78

Un clujean a fost condamnat la închisoare cu executare, și la plata unor daune de o mie de euro, după ce profitând de vulnerabilitatea unor vârstnici în Mănăștur le-a furat cardul și a fugit la prima agenție ca să scoată toți banii; s-a folosit, la retragere, de o mască chirurgicală pe față și a spus că nu el e surprins în imaginile video, dar apărarea sa a fost demontată.

Fapta s-a petrecut în 17 martie 2022, dimineața între orele 9 și 10, când victima, în vârstă de 78 de ani, s-a deplasat împreună cu soțul acesteia, în vârstă de 82 de ani, la bancomatul de pe Calea Florești, din Mănăștur, pentru a-și retrage, cu ajutorul cardului bancar, pensia din cont. A întâmpinat dificultăți la bancomat, motiv pentru care l-a rugat pe inculpat, care se afla în zona, să o ajute.
Inculpatul a introdus cardul persoanei vătămate în fanta bancomatului și a observat momentul în care aceasta și-a tastat codul pin, dar operațiunea a fost refuzată. În acest context, profitând de neatenția persoanei vătămate, inculpatul a schimbat cardul victimei, pe care-l ținea în mâna dreaptă, cu cel personal, inscripționat cu numele său, pe care-l avea în mâna stângă, mutându-le în spatele borsetei pe care o ținea în zona abdominală. Pentru a nu-i crea suspiciuni, i-a înmânat femeii cardul lui, aspect pe care aceasta nu l-a observat, după care a părăsit zona, deplasându-se cu un autobuz aproximativ 1,5 km, până la complexul comercial Platinia.

Aici, inculpatul a introdus în ATM cardul sustras și a tastat codul PIN pe care l-a aflat anterior, accesând astfel sistemul informatic al băncii și a efectuat cinci operațiuni de retragere de numerar – patru în valoare de 500 lei fiecare și una în valoare de 200 lei, cauzând un prejudiciu total în valoare de 2.200 lei. A mai încercat să efectueze alte două retrageri, în cuantum de 100, respectiv 50 de lei, dar operațiunile nu au fost aprobate întrucât în contul persoanei vătămate nu mai existau fonduri suficiente. Practic, hoțul i-a furat femeii toată pensia de pe card.

Între timp, pentru că nu a reușit să retragă banii, victima s-a adresat angajaților băncii de la agenția unde se află bancomatul, cărora le-a prezentat instrumentul de plată electronică în posesia cărui se află, moment în care a fost informată că aparține unei alte persoane, motiv pentru care a fost nevoită să îl predea. Realizând că persoana la care a apelat pentru ajutor se află în posesia cardului ei, victima a revenit la unitatea bancară și a solicitat verificarea situației contului său bancar, ocazie cu care a fost informată că a fost retrasă suma de 2.200 lei.

A fost făcută plângere și deschis dosar penal și n-a fost nevoie de multă vreme până când autorul să fie depistat: în zonă e plin de camere video, care au relevat că imediat după ce s-a îndepărtat de persoana vătămată, la ora 9:53, inculpatul s-a urcat în autobuz după un minut, s-a deplasat la agenția bancară din incinta complexului comercial Platinia de pe calea Mănăștur. ”Astfel, prima preocupare a inculpatului a fost de a folosi cât mai repede cardul sustras de la persoana vătămată, înainte ca aceasta să descopere fapta”, se arată în actele de la dosar consultate de actualdecluj.ro. ”Este clar că inculpatul nu se afla în eroare și nu credea că folosește propriul său card atunci când a retras banii, deoarece există mai multe elemente care indică intenția evidentă de a comite fapta și conștientizarea faptului că folosește un card care nu îi aparține, respectiv: schimbarea deliberată a cardurilor, obținerea codului PIN și utilizarea codului PIN aferent altui card. Astfel, inculpatul a acționat cu scopul de a sustrage bani din contul persoanei vătămate, știind că folosește un card străin, iar acțiunile acestuia nu pot fi explicate printr-o eroare sau confuzie”.
Contrar susținerilor apărătorului inculpatului, nu există niciun dubiu că persoana surprinsă de camerele de supraveghere la agențiile bancare este aceeași, respectiv inculpatul, chiar dacă, în incinta BT Platinia, acesta a purtat o mască de protecție. Astfel, înregistrările video surprins întregul traseul al inculpatului, respectiv: la ora 09:54:10, în stația CTP, oprește un mijloc de transport comun, iar inculpatul urcă pe treptele de acces din dreptul ultimei uși, după care, la ora 10:02, suspectul se deplasează pe trotuar, în fața complexului Platinia. De asemenea, îmbrăcămintea corespunde întru totul, iar toate celelalte caracteristici – înălțime, culoare pielii, conturul feței, părul derept, șaten, aranjat spre partea dreaptă, fruntea înaltă și altele.

Pe lângă faptul că o simplă comparație vizuală a fotografiilor indică fără echivoc că persoana este aceeași, a fost întocmit și un raport de constatare criminalistică, prin care s-a concluzionat, în mod obiectiv, științific și argumentat, că inculpatul este autorul infracțiunilor. În motivare, specialistul a avut în vedere trăsăturile caracteristice, respectiv vârstă și sex, rasă, cap și față, păr și linie de inserție, frunte, sprâncene, pleoape, ochi, nas, păr facial, gură și buze, bărbie și urechi. ”Astfel, nu doar evidențele vizuale, ci și analiza criminalistică, realizată cu rigoare și profesionalism, confirmă identitatea persoanei în cauză”, a arătat instanța Tribunalului Cluj.

Atitudinea inculpatului față de prezentul dosar a fost una delăsătoare. Astfel, instanța a efectuat numeroase demersuri – verificări în diferite baze de date, emiterea de adrese la spitalul în care era internat, emiterea de adrese pentru a comunica numărul de telefon aferent cardului bancar, emiterea de mandate de aducere și altele, pentru a asigura prezența inculpatului și a-i da posibilitatea de a-și exprima poziția procesuală cu privire la acuzațiile care i se aduc.

Într-un final, instanța a constatat că autorul are calitatea de inculpat într-un alt dosar penal în care s-a prezentat personal la un termen de judecată, motiv pentru care a emis o adresă către Judecătorie pentru ca aceasta să-i comunice citația. Inculpatul a semnat personal dovada de primire a citației pentru termenul din 25 iunie 2024 dar inculpatul nu s-a prezentat la termene de judecată și nici ulterior. ”În ceea ce privește gravitatea infracțiunii de furt, constată că a fost săvârșită în public, în prezența unor martori și într-un loc supravegheat video, descoperirea faptei fiind previzibilă”, a arătat instanța.

Cu privire la persoana inculpatului, instanța constată că este în vârstă de 41 de ani, a avut o atitudine delăsătoare față de acest proces penal, s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu mai multe probleme de sănătate și este cunoscut cu numeroase antecedente penale, atât în țară, cât și în străinătate, dar care nu atrag starea de recidivă. Mai mult, inculpatul a executat în mod efectiv o pedeapsă de 9 luni închisoare, fiind liberat la termen în 6 martie 2021.
În vederea localizării inculpatului, organele de urmărire penală au luat legătura telefonic cu fostul angajator, care a relatat aspecte defavorabile inculpatului, respectiv că obișnuia să fure diferite bunuri, să consume băuturi alcoolice și să joace la jocuri de noroc, context în care, la un moment dat, în perioada în care a fost angajat, și-a vândut telefonul mobil.

”Împrejurarea că inculpatul a putut proceda la săvârşirea unor noi infracţiuni după executarea în regim de detenţie a unei pedepse cu închisoarea, dovedeşte că experienţele anterioare cu organele judiciare şi rigorile mediului carceral nu au avut o influenţă pozitivă şi nu au condus la formarea unei noi conduite faţă de valorile sociale ocrotite prin normele de incriminare”, a opinat instanța. ”Atâta vreme cât executarea pedepselor anterioare nu l-a făcut pe inculpat să privească cu teamă posibilitatea de a reitera comportamentul infracțional, instanţa apreciază că pericolul social pe care îl reprezintă nu poate fi stopat în mod satisfăcător prin condamnarea la pedeapsa amenzii sau aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special. Date fiind toate acestea, instanţa reţine că inculpatul are un potențial criminogen ridicat, care nu poate fi stopat în mod satisfăcător prin aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special”.

Inculpatul a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru furt, trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată și trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată. Infracțiunile deduse judecății sunt concurente, astfel că pedepsele au fost contopite, instanța aplicând inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă finală de 4 ani și 2 luni închisoare în regim de detenție.

În cursul urmăririi penale, persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 2200 lei, reprezentând daune materiale, conform extraselor de cont. Ulterior trimiterii în judecată a inculpatului, dar la un moment anterior începerii cercetării judecătorești, persoana vătămată a arătat că se constituie parte civilă, suplimentar, cu suma de 10.000 lei, reprezentând daune morale și cheltuieli efectuate, în considerarea vârstei și a stării de sănătate a acesteia. ”În ceea ce privește daunele morale, instanța va avea în vedere vulnerabilitatea vârstei și disconfortul psihic cauzat părții civile, ca urmare a faptului că o persoană la care a apelat pentru ajutor i-a trădat încrederea și a sustras o sumă însemnată de bani de pe card, în condițiile în care atât partea civilă, cât și soțul acesteia, sunt în vârstă și, pe lângă pensii, nu au alte surse de venit. Stresul provocat de pierderea unei sume de bani care ar putea fi esențială pentru traiul de zi de zi poate conduce la anxietate și la sentimente de neputință. Prin urmare, instanța apreciază că partea civilă este îndreptățită la daune morale, dar apreciază că suma de 3000 de lei ar fi de natură a compensa suferințele morale cauzate părții civile. Astfel, daunele morale trebuie acordate într-un cuantum care să nu le deturneze de la scopul și finalitatea prevăzute de lege, în condițiile în care acestea trebuie să aibă efecte compensatorii pentru partea civilă”, a arătat instanța. Astfel, instanța a obligat inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 2200 lei, reprezentând daune materiale, precum și a sumei de 3000 lei, reprezentând daune morale.

Decizia a fost luată vineri de Tribunalul Cluj și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare