Închide

300 de clujeni la prima licitație pe axa Cluj-București. S-a vândut un tablou de 65.000 de euro

Economie by Kristina Reştea - iun. 11, 2014 0 398

Sursa foto: Artmark

Sursa foto: Artmark

 

Aproximativ 300 de clujeni au participat la prima licitație în duplex cu Bucureștiul, organizată marți, de casa de licitații Artmark. Din celălalt capăt de țară, la licitația de Vară Duplex București-Cluj au participat 350 de bucureșteni. Organizatorii au contabilizat vânzări de aproape 600.000 euro și o rată de adjudecare de 83%

Cea mai spectaculoasă adjudecare a serii a fost cea a operei „Scrisoare (Soția artistului)” de Traian Bilțiu-Dancuș, achiziționată la valoarea de 7.500 euro, de 8 ori mai mult decât prețul de pornire, stabilind astfel un record de autor, au transmis reprezentanții Artmark. Opera artistului Samuel Mützner „În grădină la Beaucaire” a fost adjudecată pentru 47.500 euro, iar un alt record de autor a fost și cel al lui Nicolae Brana pentru opera „La culesul recoltei” (4.500 euro).

„La capitolul artă europeană, care se pare că atrage tot mai mult iubitorii de artă conaționali, semnificative au fost adjudecările lui Henri Matisse, cu litografia „Nud în fotoliu” (4.000 euro), și Lucien Levy-Dhurmer, pentru tabloul „În camera de joacă” (5.000 euro). Fără a fi un fapt neașteptat, publicul a fost încântat de „Rinocerul cosmic” al lui Dalí pentru care a oferit 8.500 euro, peste dublul prețului de pornire”, au precizat organizatorii. Vedeta licitației a fost opera semnată de Nicolae Tonitza, „Tătăroaică în cerdac”, care a fost adjudecată pentru 65.000 euro. Opera a făcut parte din secțiunea de Tezaur a licitației, care a atras cele mai multe și mai valoroase adjudecări, ajungând la un total de 244.000 euro. “Printre preferații publicului din ambele săli și pentru care s-a dus o luptă perseverentă a paletelor de licitare între Cluj și București într-o competiție artistică în premieră s-au aflat: Gheorghe Petrașcu („Case la Morlaix”, 35.000 euro), Alexandru Ciucurencu („Natură statică cu flori și vioară”, 17.000 euro), Rudolf Negely („Bărci pe Coasta Dalmației”, 4.250 euro), Camil Ressu („Intimitate”,12.000 euro), Mina Byck Wepper („Calea Griviței”, 6.000 euro), Corneliu Baba („Studiu pentru Rege Nebun I”, 2.750 euro), Harry Gutman („Natură statică cu vase și fructe”, 1.800 euro)”, spun reprezentanții Artmark. Operele aduse la Cluj au fost expuse înainte de licitație la parterul fostului hotel New York-Continental, aflat acum în paragină și utilizat de câțiva ani doar sporadic, pentru câteva evenimente.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.