Închide

300.000 de clujeni să se care să voteze în Alba sau în Sălaj, ca să iasă treaba în logica șefului PSD

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 28, 2019 3 1927

Viorica Dăncilă a demisionat de la șefia partidului, din pricina eșecului înregistrat la alegerile prezidențiale, însă „susținătorul” ei înfocat de la Cluj,  Liviu Alexa – pe care ea l-a pus președinte interimar al organizației județene – nu se deranjează să o facă. Ba din contră, Alexa face ce știe el cel mai bine, se dezice de Dăncilă pentru a se plia cât mai bine pe situația actuală din partid. Individul a început să o discrediteze pe Dăncilă, interesat, în mod evident, să-l lingușească pe noul președinte al partidului, Marcel Ciolacu.

Pentru outsiderul „manager de presă” și „manager politic”, cea pe care mai ieri o numea doamna României, „fragilă, dar puternică”, devine azi o oarecare, numai bună de aruncat la lada de gunoi a istoriei, fiindcă, ne spune el: „Dăncilă și-a asumat un obiectiv pe care nu l-a putut îndeplini. În consecință organizațiile de partid din țară, printre care și Clujul, i-au cerut să facă un pas în spate”. Nici un cuvânt însă nu spune dubiosul personaj travestit în politician despre obiectivul neîndeplinit al PSD Cluj. Nu numai că nu spune, dar refuză să-și asume realitatea evidentă: că la Cluj, sub măiestria sa, PSD a pierdut alegerile, consecutiv, într-o manieră jalnică. Orice lider politic, care se știe și se simte lider, ar admite bărbătește un rezultat electoral, ar ști să și-l asume. Nu este și cazul travestitului politician, care și-a inventat propriul film SF, cu argumente prin care se declară „învingător” al alegerilor prezidențiale, cu acest scor de 15% (în municipiul Cluj Napoca) și 18% (în județul Cluj). Fiindcă, ce dacă peste 300.000 de clujeni s-au dus să voteze Iohannis și PNL? Ei n-au decât să rămână în realitatea lor. Mai șmecheri sunt cei 69.998 de clujeni care au optat pentru PSD și Viorica, pentru că, iată, ei sunt mai mulți și mai isteți prin comparație cu aceia care au format procentele de numai 20-30 de mii ale PSD-ului din Sălaj, sau din Alba. Să fim, așadar, îngăduitori cu „logica” șefului PSD Cluj, ca să nu ne trezim cu vreun alt film SF din care să reiasă, Doamne ferește, cum că, de exemplu, ar fi unicul deștept supraviețuitor printre clujeni.

Voturile să nu se mai contabilizeze prin prezență la vot, prin număr de votanți, să nu se mai împartă pe unități administrativ-teritoriale…să fie fie bine pentru travestitul de la șefia PSD Cluj

Șeful PSD Cluj obișnuia – din mai vechea sa postură de „jurnalist” – să-i înfiereze pe liderii de partide care obțineau rezultate electorale slabe. Horia Nasra, Cornel Itu, Remus Lăpușan, Steluța Cătăniciu, Aurelia Cristea, Marius Nicoară, au fost adesea torpilați și hăituiți prin intermediul publicației pe care o patronează Alexa. Acum, optica individului travestit în politician e modificată complet și aflăm că la Cluj viața e complexă. E prea inuman să fie, el, Alexa, nevoit să se raporteze la numărul de voturi obținute de liberalii clujeni – 301.999 de voturi care ar acoperi vreo 3 județe din România. Nu trebuie să-și permită nimeni atâta cruzime la adresa proaspătului travestit cocoțat în politica de la Cluj. Cine a inventat separarea teritorială a județelor? Cine a venit cu ideea listelor de alegători? Cine i-a pus pe clujeni să aglomereze Clujul ca să-i aducă lui Emil Boc și lui  Alin Tișe satisfacția a 301.999 de voturi? Cruzime mare. Nu mai bine, data viitoare, să se îndure clujenii și să se mai care ei să voteze și prin Sălaj și prin Alba? Așa ar scădea voturile PNL Cluj și-ar înflori logica PSD-istului șef. Sigur, ar mai fi și varianta ca PSD-istul șef de la Cluj să se care el în Sălaj sau în Alba – pe aceeași logică – să facă acolo politică, să încerce într-unul dintre aceste județe să obțină 69.998 de voturi, din, să zicem, 150.000 existente; dacă-l ține!

Îl validează sau se descotorosesc de el ?

PSD Cluj este a doua organizație județeană din țară cu cel mai slab rezultat electoral obținut la alegerile prezidențiale. Noua conducere centrală a partidului a evitat să emită vreo sentință în ce-l privește pe Liviu Alexa. De la ultimele alegeri prezidențiale, din 2014 – când candidatul PSD Victor Ponta l-a avut competitor tot pe Klaus Iohannis – partidul a pierdut de la Cluj aproximativ 50.000 de voturi. Rămâne de văzut dacă noua conducere instalată în fruntea PSD la nivel central va avea vreun interes să refacă organizația PSD Cluj. Reamintim că după demisia Vioricăi Dăncilă, echipa lui Marcel Ciolacu a preluat puterea în PSD. Existau speculații că o eventuală dispariție din peisaj a Vioricăi Dăncilă ar conduce la debarcarea lui Alexa de la șefia PSD Cluj. Însă Ciolacu nu se grăbește să facă lumină. Dimpotrivă, el a emis ipoteza că la nivelul organizațiilor PSD din țară cu conduceri interimare (două la număr, dintre care una la Cluj), se vor organiza alegeri interne. Acest lucru nu ar însemna decât validarea oficială a lui Alexa, ca lider  al PSD Cluj.

Reamintim că Liviu Alexa a ajuns „președinte interimar” al PSD Cluj prin decizia Comitetului Exectiv al PSD, susținut de echipa Vioricăi Dăncilă. De când a ajuns președinte, i-a bombardat pe toți primarii care i s-au opus, pe aleșii locali, pe parlamentari, inclusiv pe jurnaliștii care nu i-au cântat în strună, i-a înjurat/insultat și persecutat prin intermediul publicației online pe care o conduce. Pe primarul din Turda, Cristian Matei – cu care altădată împărtășea „idealuri” comune, pe care-l pupa și căruia îi ridica în slăvi activitatea administrativă – l-a terfelit în cel mai josnic mod, acuzându-l de acțiuni abominabile, inclusiv de faptul că acesta ar avea relații intime cu propria noră. În final, pe Matei l-a exclus din PSD, într-o manieră nestatutară.

Singurul dintre PSD-iștii care continuă să-i ceară demisia lui Alexa este deputatul Horia Nasra. Acesta a subliniat că reforma stângii trebuie să înceapă de la Cluj. „Este inadmisibil ca un om politic care a jignit clujenii şi jurnaliştii să mai rămână într-o funcţie de conducere. Liviu Alexa trebuie să demisioneze dacă are onoare, pentru declaraţiile publice realizate în trecut şi în prezent, pentru scorul electoral dezastruos, cel mai slab din istoria PSD Cluj în primul tur, pentru faptul că în nouă săptămâni a fost de acord cu excluderea unor colegi din partid şi pentru degringolada instalată în PSD Cluj”, a transmis Nasra. Totodată, deputatul se arată încrezător în Ciolacu, exprimându-și convingerea că acesta va face ordine în partid.  „Deciziile luate în Comitetul executiv au fost corecte. Este nevoie de o reformă și cred că actuala echipă de conducere Ciolacu – Stănescu va revitaliza PSD și mișcarea de stânga, în general. Este bine și că doamna Dăncilă a rămas în echipă și sper ca apele să se limpezească până la Congres (programt în februarie 2020 – n.red), pentru că acel eveniment trebuie să fie despre viitorul stângii, despre idei, ideologie, comunicare și mai puțin despre funcții și demnități trecătoare”, a spus Nasra.

Numai că în echipa de conducere a PSD se regăsește și liderul de la Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, cel care-i ține spatele, de fapt, lui Alexa, politicianul care l-a primit ca membru de la bun început, în organizația sa. Cel mai probabil, dacă se simte în vreun fel șantajabil, e greu de crezut că Moldovan va îndrăzni să-i întoarcă spatele managerului de presă. Legat de cum va evolua situația în PSD, vom reveni.

3 comentarii

  1. Foarte frumos articol, si realist.
    Bine Alexa!!
    Ai exclus deputati, primar, viceprimar, consilieri judeteni si locali. Cu tine PSD Cluj se desfiinteaza.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare