3 motive şi 3 cifre pentru care Clujul chiar e oraşul lăudăroşilor. „Dacă nu vă pasă, staţi în casă”.
Opinie by Mihai Prodan - apr. 23, 2014 20 7666
La ce potenţial are, Clujul ar putea răsturna România – de două ori. Nu o face şi cred că am aflat de ce: pentru că-i mai aproape maieul decât cămaşa.
1 –Pentru început câteva cifre: 320.000, 260.000, 25.000. Sunt populaţia oraşului, numărul de conturi de Facebook active şi respectiv numărul – mult rotunjit în sus! – al cititorilor de presă online. Diferenţa între primul şi al treilea e enormă: la fiecare utilizator unic al site-urilor de ştiri sunt alţi zece care nu au intrat niciodată pe un site ca să citească informaţiile care, poate, i-ar schimba viaţa sau, oricum, l-ar ajuta să cunoască mai bine comunitatea în care trăieşte. Deşi nu uită să-şi verifice regulat contul de Facebook.
Să nu credeţi că prin aceasta plâng de milă presei, pentru că nu ea e de vină: ziariştii relatează viaţa cetăţii, livrează ştiri, analize şi altele, în general sunt la dispoziţia utilizatorilor, a telespectatorilor şi a cititorilor de presă scrisă. Şi vă amintesc în acest sens un episod antologic, de mică amploare dar reprezentativ: în cartierul Mănăştur s-a construit în urmă cu patru ani un parking de câteva sute de locuri, în parte pe terenul ocupat până atunci de un parc. Când angajaţii firmei constructoare au ajuns la faţa locului şi au împrejmuit terenul pentru şantier, a ieşit un scandal uriaş, deoarece locuitorii din zonă nu erau de acord cu construcţia – aceasta deşi presa relatase încă din urmă cu doi ani! intenţiile municipalităţii şi toţi paşii de pe hârtie până la prima lopată pe şantier.
2 – Cele mai de amploare evenimente din oraş adună, cu indulgenţă, câteva mii de participanţi – iar acestea sunt, totuşi, o raritate: maratonul internaţional sau protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană au adus pe străzi câteva mii de oameni – dar alte zeci de mii au rămas în case. Meciurile Universităţii Cluj, a cărei galerie e apreciată şi de cei care nu sunt microbişti, adună în tribune câteva mii de spectatori, deşi stadionul are 30.000 de locuri. Alte mii de „suporteri” rămân acasă în faţa televizorului, deşi biletele pe stadion costă sume modice.
3- …şi, în fine, de ani de zile spectacolele instituţiilor de cultură – teatru, filarmonică, operă – se joacă cu sala plină, dar sala numără până la 1.000 de spectatori, în mare parte aceiaşi consumatori de cultură cu anii. Adevăratul test l-ar da cu reprezentaţii în săli mai mari sau chiar în aer liber, ceea ce nu se întâmplă niciodată.
Poate ar trebui să adăugăm şi un al 4-lea motiv, endemic: în Cluj-Napoca sunt zeci de mii de locuitori ! care, aduşi de la sate cu forţa de regimul comunist în hei-rup-ul industrializării şi băgaţi în blocurile din Mărăşti şi Mănăştur – se spune chiar că un sat ar fi fost strămutat cu totul într-un bloc din Mănăştur, mutat pe verticală – au fost angajaţi să lucreze în coloşii comunismului – CUG, Remarul, Tricotaje Someşul, Clujana – şi au făcut acelaşi drum, de acasă pe platforma industrială şi înapoi, ani după ani, fără să treacă prin centru, fără să cumpere un bilet la cinema sau la teatru, fără să facă măcar o plimbare prin centru sau prin parc, în fine, fără să se implice activ în viaţa cetăţii.
Aşa că, dragă utilizatorule, mă bucur că citeşti această scurtă analiză, pentru că eşti o „rara avis”. Şi pentru că ştiu că, pentru a ajunge s-o citeşti, ai intrat cel puţin o dată pe site-ul pe care e găzduită. Şi, poate, pentru că după ce o citeşti vei porni şi tu, cu un comentariu constructiv, o dezbatere pe această temă. E ceea ce noi, ziariştii, numim „engagement”, implicăm utilizatorii, aşa cum putem – pentru că, şi în acest caz, din 100 de persoane care citesc un material de presă, cel mult două vor lăsa un feedback.
La fel ca „în offline”. De Laudiopolis mai mult e gura decât mâna.
cum iti schimba presa viata…. o citesc de un an, pentru ca am job nou, de birou. si in epoca facebook… poti afla cam tot de acolo… deja e enervant plansetul presei ca „nu mai vinde”… faceti alta facultate, care va asigura un trai daca din presa nu se poate trai… nu e ceva normal?
dle Mihai,
vă mulţumesc pentru comentariu şi mă bucur că spuneţi că citiţi presa 🙂 După cum am precizat, voiam să scot în evidenţă nu faptul că presa „nu mai vinde” ci lipsa de implicare a clujenilor în viaţa comunităţii – iar faptul că citesc presa (sau, respectiv, că nu o fac) e un bun parametru.
(în altă ordine de idei, spuneţi că aflaţi „cam tot” de pe Facebook – vreau doar să vă întreb, retoric evident, câte dintre informaţiile pe care le vedeţi pe Facebook sunt, de fapt, link-uri la materiale de presă sau comentarii pe baza acestora. S-ar putea ca răspunsul, la care sigur până acum nu v-aţi gândit în felul acesta, să vă surprindă 🙂 ).
nu am facebook… mi-am sters contul acum 2 ani… dar si din presa… majoritatea partilor citite sunt titlurile (doi soferi au ars de vii), continutul nu prea e interesant si nici foarte documentat, in foarte multe cazuri (politia a prins hotul de biciclete si au gasit bicicletele, dar in 4-5 articole citite nu gasesc unde pot merge sa vad daca a mea e printre ele, ca si mie mi-a fost furata).
Mihai, analiza e simpatica, dar nu stiu care e solutia, intrucat si pasivitatea poate fi o optiune, nu neaparat mai putin buna decat implicarea
Nu ştiu de ce să mă leg mai întâi.
Aş putea să încep, fără să fiu tendenţios, că din punctul meu de vedere, sunt multe sau mult prea multe publicaţii sau instituţii media în Cluj. Sau site-uri, sau bloguri de ştiri, informative. Foaia, Făclia, Ziar de Cluj, Ziua de Cluj, Transilvania Reporter, Realitatea, Digi, Citynews, Look TV, Monitorul de Cluj, Ora de Ştiri, Ştiri de Cluj, Cluj Online, Gazeta de Cluj, Buzz News, Radio Cluj, Napoca FM, Impuls FM, TVR Cluj, iest.ro, Actual de Cluj. Dacă ar fi 10,000 de unici pentru fiecare, distincţi pentru fiecare instituţie media, clujenii sunt foarte informaţi. Fiind 20 alegeri de informare oficială, printre alte bloguri şi bloggeri care informează oraşul Cluj, nu mă miră că din câte alegeri există, să fie un fel de indiferenţă din partea cetăţenilor. Asta pe lângă ideea că 100,000 de locuitori sunt studenţi şi ei au altfel de interese în a se informa. Nu cred că site-urile sau blogurile pentru ei o duc atât de prost. Eu nu mai locuiesc în Cluj şi cumva, datorită Facebookului şi a oamenilor care încă sunt în presă, mai urmăresc ştirile, dar văzând că se repetă la aproape toate publicaţiile aceeaşi ştire, cu mici diferenţe de nuanţă, nu am de ce să dau click pe 10 site-uri de ştiri să aflu aceeaşi informaţie. Asta pe lângă ideea că majoritatea se focusează pe ştiri şi maxim 3 instituţii/site-uri/publicaţii fac şi anchete/reportaje/materiale extinse.
A doua părere, deşi e puţin irelevantă, este cauzată şi de design-ul site-ului unor instituţii media. Cu multă părere de rău, încă sunt în anul 2008 la capitolul design şi în anul 2004 la capitolul funcţionalitate. Nu toate, dar nici puţine. Acelaşi alb, aglomerare, fonturi predefinite, lipsa unui designer in-house pentru a se ocupa de astfel de lucruri. Ştiu că abia se plătesc salariile, dar unele din ele au susţinere şi se pot ocupa şi de acest aspect. În fond, cu ce m-ar convinge un site să îl accesez dacă primesc ştirile pe RSS şi nu am motiv să îl mai vizitez.
A treia părere, ultima tine de scriitură, şi este pur subiectivă. Unii scriu corect, coerent, concis, tipic jurnalistic. Dar nu pot face distincţia între X şi Y la scriitură. Sunt conştient că ştirile nu au nevoie să fie distincte între una şi cealaltă, dar aş vrea să ştiu că un material poartă semnătura unui jurnalist doar după modul acid, savuros, ironic, sarcastic prin care l-a scris. Mă repet, sunt conştient că ştirile zilnice fac grosul unui site, dar articolele de substanţă, nu editorialele fac un site să fie citit. În fond, dacă în Cluj ar fi câte un CTP sau Cristoiu sau un Pleşu al editorialelor, s-ar cam sătura lumea de editoriale şi le-ar citi de plictiseală, nu din interes. Nu valorez mult ca un singur cititor, dar fiind coleg şi prieten cu cei din breasla jurnalistică, fiind fost „muncitor pe câmpul jurnalistic” îmi dau seama ce se vrea şi ce se caută. Nu sunt un lider de opinie ca părerile mele să fie literă de lege, dar din ce am citit mai sus, îi dau dreptate lui Mihai, dar nu pot să nu observ că prea multe alegeri fac prea puţin posibilă evoluţia presei din Cluj aşa cum îşi doresc cei care îşi fac meseria cu pasiune. Când 20 de oameni scriu că azi este Sfântul Gheorghe, nu te poţi aştepta să citesc 20 de păreri că azi este Sfântul Gheorghe. O să mă opresc la cel mult 3-4.
Sper să nu fi jignit pe cineva din breasla voastră, dar uneori ce-i prea mult chiar strică şi prea puţin nu ajută deloc.
Din editorial rezulta ca doar o mica parte a clujenilor e activa. Nu e chiar asa. Cred ca majoritatea sunt implicati intr-un fel sau altul. Unii citesc ziare print, altii citesc online, unii citesc un ziar, altii citesc altul… unii merg la teatru, altii merg la opera, unii merg la opera romana, altii la opera maghiara, altii doar la filarmonica, altii la film… unii merg la meciuri la „U”, altii in Gruia, altii prefera baschetul…
Nu suntem un oras in care daca vine circul merge tot orasul, pentru ca asa ceva nu s-a mai vazut
Da, cazul familiei mele. Parintii mei au venit de la sate, stau in Manastur, au lucrat la Sinterom si Unirea …
bună ziua Anca, mulţumesc pentru comentariu. Spune-ne mai multe, cum ca părinţii tăi sunt mulţi alţii, poate ne spui şi cam cum îşi petrec şi îşi petreceau timpul liber, am privi lucrurile şi din perspectiva lor 🙂
Felicitari. E pus punctul pe I
Care e ideea?….Ca noi,clujenii suntem niste tarani?…si ca suntem mai avizi de cultura si curiosi din fire in ceea ce priveste spectacolele de teatru,filarmonica si opera decat de fotbal?sau de fapt esti ofuscat ca nu citim ineptiile unor asa zisi ziaristi,expuse in diverse editii online?De unde stii ca merg aceeasi oameni la acele spectacole?Ai fost tu sau colegii tai si i-ati monitorizat,nu?de acum nici macar atat nu o sa ii mai citim…poate mergeti si voi la teatru…
domnule Cristi, mulţumesc pentru comentariu, chiar dacă tonul dvs este mai polemic. Voiam doar să subliniez că marea majoritate a clujenilor, chiar dacă declarativ îmbrăţişează o idee, când e vorba să contribuie cu ceva la dezvoltarea ei – chiar şi cu contribuţia modestă de 10 lei pentru un bilet la meciul echipei favorite, cu susţinerea în stradă a acelei idei – preferă să nu o facă, din comoditate.
Din pacate mare parte din presa scrisa e sub orice critica. Aceleasi stiri senzationale , da click in 10 locuri ca sa vezi o stire, esti bombardat de reclame. Subiectele serioase sunt tratate in maxim 10 randuri. Articolele sunt pline de greseli gramaticale. Uneori si informatia prezentata in articol e gresita. Atunci de ce sa ma mai obosesc sa dau un click?
Pe mine ma bucura ca de fiecare data cand ajung pe la teatru e sala plina. Ma bucur si cand vad lume care se plimba prin oras cand are loc ceva eveniment.
Legat de mersul pe stadion, mai bine ca nu se duc. Poate mai scade popularitatea fotbalului si se mai intereseaza lumea si de alte sporturi. De ce la meciurile de baschet e mereu plin in tribune?
Si toate orasele au fost populate de tarani, ca doar de la sat au venit aproape toti.
sa nu uitam de „noile vinituri” gen bistriteni, albaneji, salajeni plus alte sate de prin preajma judetului..cosmopolitan cluju ce mai..
Totusi cauza principala este calitatea presei, majoritatea ziaristilor sunt vanduti la diverse clanuri de interese. Lumea s-a scarbit de politicieni hoti si de ziaristi vanduti, de aceea consumul de „presa si cultura” a scazut mult in ultimii ani.
Dle Cuibus, „calitatea presei” e un argument discutabil, cu tot respectul. În alte oraşe, comparabile ca populaţie sau chiar mai mici, calitatea presei e sub cea din Cluj, dar consumul de media e mult mai consistent (era să scriu „consumul de informaţie”, dar uitaţi-vă, de exemplu, la celebrul caz al ziarului Unirea din Alba Iulia şi vedeţi dacă găsiţi acolo informaţii utile 🙂 ).
De ce nu merg Clujenii la meci? Pai nu vor sa ajunga banii lor in buzunarul unui mafiot ca walteratu..nu pentru ca clujenii nu sunt U-isti sau comozi. Daca clujenii ar fi comozi ar ajunge ca populatia din estul tarii.
Am sa va expun parerea mea :). Eu personal imi iau notatiile de pe facebook , acolo imi apar si evenimente si grupuri in care se posteaza despre asa ceva, pe langa asta stirile si noutatile date de presa si TV sunt de tot rahatul , cu ce ma intereseaza pe mine ca Gheorge a venit de la carciuma si i-a dat in cap la Maria? cu ce imi schimba viata mie ? cu kkturile voastre , pentru ca daca ma uit mult la stiri ajung ca si traumatizatii aceia despre care vorbiti voi , adica stau in casa de frica ca vai uite ce s-a intamplat acolo , de aceea nu se uita clujenii la stiri si chiar apreciez si ii felicit pe toti, daca vreti ceva care sa mearga bine din opinia mea ar fi ceva care intradevar sa ajute si sa fie ceva informatii de bine, nu doar tragice.
Mi-a mai spus cineva care a lucrat la Antena la un moment dat si daca nu erau 2-3 morti/accident atunci nu era interesant , apropo de tragic.
La meciuri nu ma duc pentru ca nu ma prea intereseaza fotbalul romanesc si pe langa asta clujenii nu merg la meci la U Cluj? Daca ziaristii ar face si un scurt istoric ar vedea ca aproape tot timpul se bat ca niste idioti ca sa demonstreze care e mai tare (ma refer la suporteri aici) si atunci e normal ca e mai bine sa ma duc intr-un local cu niste prieteni decat pe stadion. Iar prieteni de-ai mei sunt care merg la meci , dar merg la CFR , pentru ca macar stiu ca acolo vad cat de cat fotbal (ocazional … la fel cum e in fotbalul romanesc) asa ca total neinteresant :).
La teatru ma mai duc , ocazional , prefer in schimb sa ma duc la alte evenimente , am fost si la muzica symfonica , am fost si la Bogdan Ota , unde cu 3 zile inainte de spectacol nu mai erau bilete.
Asa ca probabil faceti exact ceea ce fac ziaristii de obicei , te provoaca si spun cacaturi pentru ca in mintea lor probabil asta e … sau s-au lasat influentati prea mult de lume care se numai la tragic , senzational , super mega mirobolan
Asa cum se spunea mai spus , recomandarea mea , schimba-ti jobul :).
Asta ca sa nu iti expun si competitia , site de stiri vs. citit pe blog?
TU ce ai alege ?
Sa citesti ce scrie un om nefericit probabil si chiar stresat despre ce vede el intr-un oras , accidente si alte cacaturi?
Sau sa citesti in schimb blogul si ceea ce scriu oameni de succes , oameni care au ceva de spus , oameni care au o stare de fericire, si oameni care fac efectiv ceva in lumea asta si pentru lumea asta?
Am sa citesc site de stiri , yea right 🙂
Unele idei din articol spun o parte de adevar si intr-adevar e nevoie de mai multa implicare. Totusi, aici trebuie vazuta si situatia economica actuala in care nu e vorba de 10-30 lei ci de suma dubla sau tripla (ca mergi si cu nevasta, prietena si eventual copilul), plus taxiul, plus daca tot iesi, mai un suc, o inghetata pt. copil, etc. Iata ca se fac peste 100 lei dintr-o iesire. La un salar mediu (!!) de 1200 lei, de cate ori poti iesi pe luna?
Ar trebui ca toata presa sa dea nonstop, in fiecare zi, in politicienii acestia de CACAT care „conduc” (FURA) tara de 25 ani (de ceausisti nu mai zic..)! E normal ca sa ai utilitati ca si in vest si salarii de Africa??
Sigur ca nu ziceti nimic, pentru ca vin partidele si va pompeaza bani direct si indirect! De aceea multa lume considera presa drept o CURVA!
Pe de alta parte, invatati sa faceti ziaristica cu subiecte interesante (nu doar necrologulzilnic) si fara stil cocalaresc (mega, ultra, bomba, etc.), cu stiri documentate, nu scrise in graba! Voi faceti presa exact pentru semi-analfabeti si exact aceia va citesc (cea mai mare proportie)!
ai dreptate. inca nu am constentizat ce inseamna „viata cetatii” si cum putem cu lucuri marunte sa schimbam in bine lucrurile
Face Negoi?a 7fef cea mai mare gafa? 7 motive pentru care Rednic nu trebuie lasat sa plece de la Dinamo