Închide

Un documentar are proiecție specială la Cluj, despre un disident ucis în arestul Securității

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 25, 2024 0 94

Un documentar are proiecție specială la Cluj, cu dialog între public și regizor, peste o lună.

E vorba despre documentarul ”Cazul inginerului Ursu”, despre inginerul Gheorghe Ursu, care a fost ucis în arestul Securității după ce a denunțat decizia lui Ceaușescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din ’77. Regizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu,” Cazul inginerului Ursu” ajunge în cinematografe în 29 martie.

Prima proiecție a documentarului a avut loc cu câteva zile înainte de anunțarea sentinței definitive de către Înalta Curte de Casație și Justiție, unde inculpații au fost achitați definitiv. ”Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său”, spune Liviu Tofan. ”Cine a mai avut tenacitatea și forța lui Andrei, curajul lui de a-și risca viața de două ori făcând greva foamei pentru a forța autoritățile să nu-l mai obstrucționeze? Nu știu dacă mai există în lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranță unic, iar valoarea lui de model uman și reper moral este remarcabilă în dezolantul nostru peisaj social, și cu atît mai necesară”.

În cursul lunii aprilie vor fi organizate în țară o serie de proiecții speciale, urmate de un dialog direct între public și Andrei Ursu. Mai multe detalii despre acestea vor fi anunțate în curând. O primă astfel de proiecție, urmată de un dialog cu publicul, va avea loc în primul weekend în care documentarul este în cinema, la Cluj – duminică, 31 martie, de la ora 18, la cinematograful Arta.


Gheorghe Ursua decedat în 17 noiembrie 1985, torturat la penitenciarul din Calea Rahovei. A fost un inginer constructor, poet, scriitor și disident român. A fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.

Gheorghe Ursu a fost arestat pe 21 septembrie 1985 pe motiv că deținea valută. Disidentul a rezistat până pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o ”peritonită”. Procurorul Vasile Manea Drăgulin a stabilit în 1985 că moartea nu ar fi fost violentă și a dispus neînceperea urmăririi penale. În anul 2000, după mai multe răsturnări de situație, un infractor de drept comun, aflat în detenție împreună cu Ursu, a fost condamnat pentru uciderea acestuia. În octombrie 2003, foștii colonei de miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu. Un film de ficțiune inspirat din cazul lui Gheorghe Ursu a fost lansat în 2019 sub titlul „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, cu Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu în rolurile principale.


 

Iată prezentarea filmului:

Un cutremur de 7.4 grade pe scara Richter lovește România, lăsând în urmă peste 1500 de morți, zeci de clădiri dărâmate și alte mii avariate. Imediat după, sub îndrumarea directă a aparatului comunist de stat, începe evaluarea și consolidarea clădirilor afectate. La fix patru luni de la cutremur, în 4 iulie 1977, Ceaușescu îi convoacă pe toți cei implicați în reconstrucție, ingineri, arhitecți, autorități locale și le interzice – sub amenințarea cu închisoarea – să continue orice demers legat de lucrările de consolidare. În sală se află și inginerul Ursu, singurul care denunță ordinul criminal al dictatorului, într-o scrisoare anonimă trimisă și citită la Radio Europa Liberă. Iar asta îl costă viața, fiind torturat și ucis de Securitatea lui Ceaușescu. După căderea regimului comunist, fiul inginerului Ursu – Andrei Ursu – caută dreptatea aducându-i în fața justiției pe cei doi foști ofițeri de Securitate responsabili de moartea tatălui său: Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș. Filmul urmărește complicatul drum al lui Andrei Ursu spre adevăr.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu