Închide

20 de companii au nevoie de meseriaşi. Ce firme angajează la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 23, 2018 0 765

 

20 companii de pe piața clujeană au nevoie de personal şi participlă la Târgul de Meserii, organizat de Clubul Francofon de Afaceri. Sunt disponibile câteva sute de locuri de muncă, anunţă organizatorii. Angajatorii din judeţ se plâng tot mai des de criza de forţă de muncă, iar şomajul e în scădere în Cluj. Cu toate acestea, din numărul total al şomerilor, aproximativ 71% reprezintă muncitori.

Târgul are loc marţi, 30 octombrie, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central, iar organizatorii se aşteaptă ca la eveniment să participesute de tineri, elevi sau absolvenți ai școlilor profesionale, tehnice și vocaționale din Cluj, pentru oferta a aproximativ 20 de  companii active în economia locală.  Oferta include locuri de muncă, dar și internship-uri și alte oportunități pentru tinerii care vor să învețe meserie în practică și să își continue formarea profesională într-un mediu industrial real. Printre companiile și organizațiile care și-au anunțat prezența se numără BDO Cluj, Bosch Romania, BRD – Groupe Société Générale, Broda International, De Longhi, Deltamed, Double Tree by Hilton, Ecolor, Emerson, Energom Groupe Gonzales, Energobit, Institutul Francez Cluj-Napoca, Leroy Merlin, Michelin Romania, Pfeiffer Vacuum Romania, Rottaprint, Sphera Group – KFC, Skiptrans/ Jost Group.

„Tinerii meseriași care vor veni la târg au de asemenea ocazia să participe la activități de consiliere în carieră, pentru a-și alege o meserie cu viitor, centrată pe abilitățile și pasiunile proprii. De cealaltă parte, companiile vor dezbate teme precum adaptarea curriculei școlare la nevoile reale de pe piața muncii, schimbarea mentalităților negative care umbresc încă ideea învățământului profesional și revitalizarea acestui tip de linii de studiu”, transmit organizatorii.

„Vedem și simțim tehnologie în tot mai multe din activitățile pe care le întreprindem, iar inteligența artificială poate fi folosită în procesele de automatizare, însă în continuare 81% din companiile din România întâmpină cele mai mari dificultăți în ocuparea rolurilor de meseriași, urmați de ingineri și șoferi. Ca angajatori, avem o serie de provocări precum lipsa candidaților, lipsa experienței și a competențelor profesionale specifice necesare. În acest context general, Târgul de Meserii reunește decidenți și gânditori creativi, pentru a contura și a provoca împreună viitorul învățământului profesional și tehnic. Acest eveniment oferă cadrul potrivit acelor companii care sunt dispuse să investească pe termen lung în învățarea și dezvoltarea tinerilor, pentru a își crește fluxul de talente”, a declarat Bogdan Herea, Președinte al Clubului Francofon de Afaceri din Cluj.

Târgul de Meserii este un eveniment anual, care promovează învățământul profesional și tehnic din regiunea Clujului și încurajează descoperirea practică a diverselor domenii și meserii, de către tinerii aflați în căutarea unei vocații. Evenimentul este adresat elevilor de liceu, studenților, părinților acestora, unităților de învățământ profesional și tehnic, precum și firmelor și companiilor private interesate de personal calificat, deci de absolvenții acestor școli.

Iniţiatorii demersului amintesc că evenimentul este necesar în actualul context de criză pentru piața muncii. Mai precis, 81% din companiile românești au dificultăți în a găsi forță calificată de muncă, țara noastră fiind pe locul doi în lume la acest capitol, după Japonia cu 89%. Cifrele provin dintr-un studiu Manpower, care arată că meseriașii (în special electricieni, sudori și mecanici) și inginerii (mai ales ingineri chimiști, civili și mecanici) ocupă primele două locuri în topul rolurilor pentru care se găsește greu personalul necesar, fiind urmați de șoferi, îndeosebi șoferi de camioane, curierat, mașini-unelte și transport în comun. Multe din locurile de muncă pentru care cererea este în creștere nu necesită neapărat studii universitare, dar pot fi startul unei cariere cu beneficii importante.

 

70% dintre şomerii din Cluj sunt muncitori

Conform datelor de luna trecută ale Direcţiei Judeţene de Statistică, efectivul salariaţilor din judeţul Cluj, ajnsese la sfârşitul lunii iulie la 254.036 persoane, cu 14057 persoane mai mult decât în luna iulie 2017. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna iulie 2018 a fost de 5025 lei şi cel net de 3046 lei. Câştigul salarial mediu net din luna iulie 2018 a fost cu 11,3%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017. Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iulie 2018, a fost de 5196 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,4%, cu 0,7 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna iulie 2017. Din numărul total al şomerilor 49,8% sunt femei şi 70,9% reprezintă muncitori.

Clujul e, în continuare, unul dintre judeţele cu cele mai multe locuri de muncă vacante la nivel naţional. Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) erau înregistrate 34.745 locuri de muncă, în data de 17 octombrie 2018. Cele mai multe posturi disponibile erau în Bucureşti – 6.169, Prahova – 3.228, Arad – 1.922, Ilfov – 1.692 şi Cluj – 1.460. La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (3.034), agent de securitate (1.971), lucrător comercial (1.725), lăcătuş mecanic (1.699), manipulant mărfuri (1.317), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.247), confecţioner-asamblor articole din textile (1.039), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (988), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli, zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (984), ambalator manual (732).

Citeşte şi:

Târg cu 2000 de job-uri în standuri. Ce caută angajatorii la Cluj?

 

 

Sursa foto: CFAC

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.