Închide

14 milioane de euro pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din Cluj-Napoca, azi a fost semnat contractul

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - mart. 01, 2022 1 593

14 milioane de euro pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din Cluj-Napoca, după ce azi a fost semnat contractul de lucrări.

Peste 70 de milioane de lei, bani europeni, sunt alocați pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Cluj-Napoca. Aceasta, după ce azi a fost semnat contractul de lucrări ce vizează extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în municipiu, anunță azi Consiliul Județean Cluj, acționarul majoritar al Companiei de Apă ”Someș”, beneficiarul lucrărilor și care ar urma apoi să asigure și furnizarea apei potabile și respectiv serviciile de canalizare în zonele extinse.

Lucrările de extindere fac parte din uriașul proiect cu bani europeni care urmărește extinderea rețelelor de apă și canalizare în Cluj și Sălaj, despre care CJ Cluj spune că e un ”mega-proiect”, căci are o valoare totală de sute de milioane de euro și durează ani de zile. ”Este una dintre cele mai de amploare investiții edilitare din fonduri europene pe care le derulăm în județul Cluj”, spune președintele CJ Cluj Alin Tișe.

Lucrările prevăd extinderea celor două rețele pe un număr de 36 de străzi din Cluj-Napoca și ar urma să dureze un an și jumătate. Contractul de lucrări prevede extinderea, pe o lungime totală de 28 de kilometri, a rețelelor de distribuție a apei pe 20 de străzi din Cluj-Napoca. Lucrările includ montarea a aproximativ 250 de branșamente și alte aproximativ zece mii de contoare cu citire la distanță și senzori de monitorizare în opt puncte. Rețeaua mai prevede construirea a patru rezervoare pentru înmagazinarea apei potabile și a 11 stații de pompare.

În ceea ce privește extinderea rețelelor de canalizare, proiectul prevede montarea a aproximativ 35 de km de conducte, pe 27 de străzi. În total vor fi realizate aproape șapte sute de racorduri la consumatori. Instalația mai prevede amplasarea a 11 stații de pompare apă uzată și a altor 28 de echipamente destinate măsurării debitelor de apă uzată și monitorizării parametrilor apei uzate.

Am cerut lista străzilor unde se va interveni în acest contract, ca locuitorii acestora să știe dacă vor avea apă potabilă la robinet sau nu, dar Compania de Apă refuză să o facă publică, deocamdată – căci nu există. ”Când obținem toate avizele și vedem care e prima tranșă de lucrări o vom face publică”, spune purtătorul de cuvânt Lucian Croitoru, pentru actualdecluj.ro. ”Urmează discuții cu Primăria să vedem ce priorități are, pentru corelare cu programul de modernizare a străzilor, există alte străzi cu urgențe din alte considerente. Contractul l-am semnat la un an după contestații, relicitații și alte probleme. Am vrut întâi să fim siguri că semnăm contractul”.

Nu e firesc ca firma contractoare să știe și zonele în care va avea de lucru? Nu, spune Croitoru. ”Semnează pe volumul total de lucrări”. Acesta adaugă că între zonele în care se va interveni în acest contract se numără Borhanci și Valea Fânațelor. „Preferăm să nu dăm lista la acest moment. Noi am împărțit străzile în două tranșe și nu vrem să-și facă oamenii speranțe că încep mâine lucrările~.

Un comentariu

  1. Cum ar putea Compania de apa Somes sa fie transparenta in aceste circumstante:

    Adresa buletin str. Colonia Sopor, adresa in contractul cu Apa Somes – Soporului, pentru ca nu au in nomenclator strada! Asa cum multi arhitecti si agenti imobiliari folosesc ambiguitatea aceasta.

    Primaria ar trebui sa aiba un repertoar al strazilor convenit cu Compania de Apa somes, pe baza caruia sa se semneze astfel de contracte. Cand regulile sunt clare e foarte greu sa strecori banii.
    Din ambiguitati si regulamente orale inventate ad-hoc in sedinte radio tv se creeaza haosul acestui oras. Dar si marile investitii imobiliare…

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.

Articole similare