Închide

Subprefectul Clujului a fost demis din funcție. „Eu cred că e o eroare și guvernul nu a fost complet informat cu privire la statutul meu”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 11, 2019 0 712

Subprefectul Clujului a fost demis din funcție de Guvern și a aflat de la un prieten, vineri seara – dar anunță deja că se va bate pentru post.

Zoltan Gyorke e subprefect la Cluj și probabil singurul din țară care ocupă acest post prin decizie definitivă a instanței, după ce a mai fost debarcat o dată și a atacat decizia cu câștig de cauză. Acum spune că a aflat vineri seara că Guvernul a aprobat o decizie prin care e demis din funcție prin clasica mișcare a mutării acestuia în rândul inspectorilor guvernamentali. „Când am mai fost demis instanța a obligat Guvernul să mă repună în funcție, ceea ce înseamnă un caz unic, atipic, dar care obligă guvernul să mă mențină în funcție în lipsa unui motiv legal. Acum nu am fost informat. Sunt de atâția ani în administrație, cunosc procedurile acestea, mai întâi comunică guvernul deciziile luate, apoi le publică în Monitorul Oficial. Puteam fi informat neoficial din ministerul de interne. Eu am verificat cu câteva zile înainte la minister și s-a negat că ar exista planuri să fiu demis. Au apărut, e adevărat, semnale neoficiale cu privire la înlocuirea mea. Mesajul meu a fost că o astfel de hotărâre de guvern ar încălca principiile statului de drept. Acum am discutat cu avocatul, urmează să așteptăm motivarea și publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii, apoi cel mai probabil o vom ataca. Deocamdată nu avem ce ataca pentru că nu e publicată, dar nu am nicio îndoială că va fi publicată, e o chestiune de câteva ore. Eu cred că e o eroare și guvernul nu a fost complet informat cu privire la statutul meu în sensul că eu ocupam funcția în urma unei hotărâri definitive a instanței și nu printr-o exercitare temporară cum ocupă aproape toți prefecții și subprefecții. Revocarea lor ar fi perfect legală, dar aceasta este cu totul altceva”.

Gyorke spune că n-a avut semnale că ar urma să fie schimbat din funcție, totuși cu câteva zile înainte de aprobarea acestei Hotărâri de Guvern s-a interesat la Ministerul de Interne să afle dacă va fi înlocuit – și răspunsul a fost negativ. Cum se explică? „Eu am lucrat și în minister, director de cabinet în 2005-2008, astfel că am colegi acolo și am sunat într-adevăr săptămâna trecută, auzind asta și am vrut să verific dacă ministerul a înaintat proiectul de HG, asta e procedura. Și cineva de acolo mi-a sus că nu există redactat un proiect de HG. De aceea m-a surprins vineri seara această comunicare”.

De fapt se vorbea despre înlocuirea sa de cel puțin o lună, așa cum subprefectul a ținut să menționeze în 11 ianuarie pe Facebook: „Aud că deunăzi câțiva social-democrați clujeni erau preocupați, din nou, de înlocuirea subprefectului județului cu unul „de-al lor”, ceea ce ar însemna ignorarea unei hotărâri definitive și irevocabile a instanței de judecată. Câteva întrebări trebuie puse. Aceștia nu au aflat încă de existența Rezoluției CE privind statul de drept în România și nici de ultimul MCV? Sau nu le pasă nici măcar în primele zile de exercitare a Președinției Consiliului Uniunii Europene?”.

„HOTĂRÂRE privind aplicarea mobilității pentru domnul Györke Zoltán din funcția publică de subprefect al județului Cluj în funcția publică de inspector guvernamental” – așa sună hotărârea de Guvern aprobată vineri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu