Închide

Proiecte industriale de peste 500 de milioane de lei în Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 11, 2019 0 1161

 

Județul Iași conduce la început de an în clasamentul cu cele cele mai multe proiecte industriale identificate, urmat de Sibiu, Bihor, Cluj și Brașov, conform datelor companiei de consultanţă IBC Focus. Clujul este însă lider în clasamentul realizat în funcţie de valoarea proiectelor anunţate.

La nivel național, există 560 de proiecte în fază incipientă care fac parte din domeniul analizat, dentificate prin instrumentul dezvoltat de IBC Focus VICTA – asistenta virtuală de vânzări la șantiere a identificat. Datele publicate pe InfoHale.ro includ mai multe tipuri de proiecte: hale de producție, ferme, abatoare, spații de depozitare sau parcuri logistice. Cele mai interesante judeţe pentru investitori par să fie în această perioadă Iaşiul, cu 45 de proiecte noi anunţate şi Sibiul, cu 37. În Cluj sunt 27 de proiecte noi, judeţul plasându-se aproape la egalitate cu vecinii de la Bihor, care au 28 de astfel de proiecte.

Valoarea totală a șantierelor identificate este de peste două miliarde de lei. „Distribuția valorică a proiectelor este diferită față de cea numerică, astfel cele mai valoroase proiecte se regăsesc în județul Cluj, cu o valoare de 531 milioane de lei”, arată analiza IBC Focus.

 

 

 

Piaţa de profil din România traversează cea mai bună perioadă din istorie, atât din prisma cererii, cât şi a ofertei, arată o analiză publicată în toamnă de Cushman & Wakefield Echinox. Stocul spaţiilor industriale şi logistice a ajuns la finalul celui de-al treilea trimestru al anului trecut la 3,42 mil. mp, aproape 90% dintre acestea fiind situate în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Arad, oraşe care au conexiuni cu reţeaua locală de autostrăzi, conform analizei. Bucureştiul are în prezent un stoc de peste 1,6 milioane de metri pătraţi spaţii depozitare, având o pondere de 48% în stocul total, fiind urmat de Timişoara (440.000 mp), Cluj-Napoca (254.000 mp), Ploieşti (240.000 mp) şi Piteşti (240.000 mp). “Am remarcat o activitate mai dinamică a pieţei în ultimele trei luni, cu cereri active din partea companiilor de logistică implicate în diverse proiecte şi licitaţii. Aria de interes o constituie în continuare Bucureşti, fiind oraşul cu stocul cel mai mare şi cu perspective atractive de livrări noi în anul 2019. Şi orasele mari cu tradiţie şi dezvoltare industrială sunt pe harta de expansiune a chiriaşilor – Timişoara, Cluj, Sibiu, observând însă şi un interes în creştere pentru zona de Est a României, precum Bacău sau Iaşi”, a declarat Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, C&W Echinox.

Piaţa locală e deja ţintă de tranzacţii. În toamna anului trecut, dezvoltatorul belgian de spatii industriale și logistice WDP anunţa că a cumpărat parcul logistic CTPark Cluj I de la CTP Group, cel mai mare dezvoltator și administrator de spaţii logistice și industriale de clasa A România. WDP a achiziționat un depozit existent, cu o suprafață de aproximativ 33.000 mp, închiriat de Profi. Furnizorii de servicii logistice Arcese și KLG au, de asemenea, o clădire WDP aici.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.