Închide

11,6 milioane de euro, scoși la bătaie pentru lucrările de consolidare a dealului Hoia. Ce garanții avem pentru lucrări?

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 10, 2017 2 768

Se anunță licitația pentru atribuirea unui nou contract extrem de generos: lucrări pentru consolidarea versantului nordic al Dealului Hoia, în valoare de 11, 6 milioane de euro. Consilierii județeni s-au tot codit din pricina acestei sume estimative, considerând-o mult prea mare, însă, în final s-au văzut nevoiți s-o accepte și să aprobe proiectul tehnic realizat de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Reamintim că aceste lucrări condiționează finalizarea unei alte investiții majore, de extindere a parcului industrial Tetarom, situat la baza versantului Hoia. Reprezentanții Consiliului Județean au explicat că noua hală care s-a realizat nu va putea fi pusă în funcțiune fără un drum de acces, iar acest drum nu poate fi construit în acest moment, din pricina alunecărilor versantului de Nord a dealului Hoia. De altfel, alunecările din zonă au blocat complet proiectul de extindere a parcului Tetarom, iar în prezent nu e foarte clar dacă lucrările care se vor licita vor putea asigura stabilitate versantului Hoia pe termen lung.  Săptămâna viitoare, anunțul de licitație va fi publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), urmând ca administrația județeană să atribuie contractul în termenii prevăzuți de lege. Firma care va câștiga acest contract, va avea la dispoziție 12 luni pentru a stabiliza versantul.

Stabilizarea versantului costă mai mult decât proiectul de extindere a parcului Tetarom  

Nedumerirea consilierilor județeni legat de costul estimativ din studiul efectuat de UTCN a pornit de la o comparație cu valorile din proiectul de extindere a parcului Tetarom. Pentru lucrări de  extindere a parcului – care au cuprins viabilizarea amplasamentului și construcția unor hale, costurile s-au ridicat la aproximativ 10,5 milioane de euro. Consiliul Județean acoperă doar jumătate din această sumă (în jur de 6 milioane de euro), restul fiind suportată din fonduri europene. Alunecările de teren care s-au produs în zonă, odată cu demararea acestui proiect de investiție, dau complet peste cap bugetul Consiliului Județean. Se dovedește că pe lângă cei 6 milioane de euro investiți în extinderea parcului industrial, sunt necesari încă 11,6 milioane de euro pentru consolidarea versantului Hoia, la baza căruia se află parcul. Interesant este că alunecările de teren au început încă din 2015 (vezi foto jos), și că s-au mai făcut două încercări pentru stabilizarea acestui deal, fără vreun rezultat. Mai concret, s-au cheltuit 437.000 euro (ACI S.A, Nord Conforest, Electromontaj) și încă 604.000 euro (Hidroconstrucția) – pentru lucrări de terasamente dren, taluze, betoane, rigole,  etc., dar dealul a continuat să o ia la vale. A fost necesar, prin urmare, să fie comandate studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, apelându-se, în sensul acesta, la specialiștii din cadrul UTCN. Aceștia au apreciat că pentru stabilizarea versantului sunt necesare lucrări mult mai complexe: piloți forati, grinda de coronament, ancoraje, înclinometre, rigolă aval, șaibă drenantă, coloane drenante etc. Nu au putut, însă, să confirme că realizarea acestor lucrări vor garanta o stabilitate de durată pentru versantul în cauză, chiar dacă în joc sunt costuri de peste 11 milioane de euro.

2 comentarii

  1. Pt ca mai încolo de dealuri , nu se mai poate lua spaga ,,a la Cluj „.
    Odată și odată , încet și sigur le va aluneca pământul de sub picioare , lăsându -i in curul gol, și cu conturile goale ,cine face studiul geo , nu pierdeți vremea și banii , aduceți experți din afara țării , ăștia de care amintiți , doar copiază din studiile făcute in ultimii 100ani , nu știu și nu dau nici o garanție , ceea ce fac este faptul ca dau studenților lucrări ca sa-i treacă la examene .

    Luați-le garanție pt soluția data , puneți -le ipoteca pe proprietățile lor , și o sa vedeți cum vor refuza orice oferta , sau soluții .

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare