Închide

Ce soluţii au clujenii, în cazul unei calamităţi? Adăposturi pentru 5% din populaţia oraşului, „Plan Alb” în cel mai mare spital din judeţ

ActualitateSinteză știri locale by Actual de Cluj - sept. 10, 2017 0 938

Ce se întâmplă în România, în cazul unei calamităţi? În Suceava, buncărele sunt inundate, iar instalaţiile electrice, sanitare şi cele de filtrare a aerului nu mai există, iar spitalul din Bistriţa, ales ca punct strategic NATO de tratare a militarilor, e pregătit să intervină la accidente colective pentru maxim 50 de persoane, arată datele Mediafax.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt înregistrate peste 100 de adăposturi de protecţie civilă, majoritatea situate în subsolurile unor blocuri, cu o capacitate de aproximativ 20.000 de persoane, 5% din populaţia oraşului, construite pentru cazuri de bombardamente, nu şi pentru incidente de natură nucleară. Potrivit reprezentanţilor primăriei, câteva adăposturi sunt folosite în prezent ca locuinţe temporare, cu caracter social, pentru familii defavorizate din Cluj-Napoca.

La nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca (SCJU), cel mai mare din judeţ, în caz de dezastre sau calamităţi naturale se aplică un plan de măsuri medicale şi de acţiune bazat pe infrastructura existentă, denumit Planul Alb. Reprezentanţii spitalului au declarat că în cazul declanşării acestui plan, printre alte măsuri, va exista un expert CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear) care va coordona activitatea de decontaminare, se amână internarea bolnavilor cronici iar în funcţie de necesităţi se trece la solicitarea de la domiciliu a personalului medical.

În ceea ce priveşte exerciţiile de alarmare a populaţiei, acestea au loc lunar la Cluj-Napoca, în urma unei iniţiative a IGSU care se desfăşoară la nivel naţional.

Ştirea integrală AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare