Închide

FOTO Festival de toamnă, cu viţel la proţap şi târg de distracţii. Alături: picnic pe mal de Someş, cu râul invadat de alge şi gunoaie

Actualitate by Kristina Reştea - sept. 10, 2017 0 1089

E ultima zi de vacanţă şi platoul Sălii Sporturilor s-a transformat în zonă de petrecere „câmpenească”.
Zona de bâlci cu roata cea mare, baloane pe apă şi alte instalaţii de-o parte, dincolo – mese şi bănci de prânz câmpenesc. S-a format o coadă mare la standul „Moldovan” pentru costiţe, mici, ciolan afumat şi altele asemenea; alte opţiuni de grătare şi fripturi nu prea sunt, oricum, dar poate alegi altă „linie” de alimentaţie: pizza, clătite, kurtos kalacs, langos, pentru care trebuie să stai, de asemenea, la coadă. Mai e, desigur, şi viţelul la proţap, atracţia zonei de „food court”. Vinul şi mustul sunt, de asemenea, la mare căutare. S-a anunţat şi târg de produse tradiţionale şi hand made şi standurile vin cu ceva oferte de cumpărături, inclusiv haine de blană, linguri de lemn şi baloane. Lumea, de toate vârstele, s-a adunat la chemarea de septembrie, atmosfera e veselă şi învăluită în fum de grătare.

Imagini de Septemberfest:

Alături, pe malul Someşului, e animaţie şi atmosferă de duminică. În grupuri mai mari sau mai mici, lumea s-a adunat la câte un picnic improvizat – se bea bere şi se împart biscuiţi săraţi şi popcorn, se plimbă căţei şi se stă la poveşti, cu muzică de lounge în fundal. Clujenii ar sta să se bucure de malul Someşului, ceea ce şi încearcă să facă. Dar numai parţial. Căci Someşul nu oferă tocmai o privelişte îmbietoarea. Raţele se încăpăţânează să reziste, dar fac slalom printre plante şi gunoaie. Autorităţile au mai iniţiat ceva demersuri de curăţare: s-a instalat acum câteva luni un sistem pentru colectarea plutitorilor (un stăvilar montat la intrarea râului în cartierul clujean Grigorescu), care a strâns cantități mari de PET-uri și gunoaie. Dar Someşul oferă în continuare o privelişte destul de tristă. „Sunt mai mult alge şi gunoaie decât apă. Păcat, că ar fi tare frumos aici”, opinează un privitor

Atmosfera de duminică e, totuşi, bună, iar instalaţiile montate de organizatori cu prilejul ediţiei din acest an a Someş Delivery (locuri de şezut, gradene, podul Hopa) sunt luate în primire de clujeni, în aşteptarea rezultatelor concursului care ar urma să deseneze reamenajare Someşului. Câştigătorii concursului lansat de primărie în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România pentru masterplan Someş urmează să fie anunţaţi la începutul lunii viitoare. Un micuţ blond, cu paşi şovăielnici se apropie de mal şi face ochii mari. „Uoou! A-pă!”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare