Închide

Cele mai vechi scrieri descifrate din România sunt la Cluj

IstorieTop News by Mihai Prodan - aug. 11, 2018 0 2450

Cele mai vechi scrieri descifrate din România se află în custodia muzeului național din Cluj și, pentru câteva zile, au putut fi văzute de public.

E vorba de două tăblițe cerate din lut, ce fac parte dintr-un set de trei, ce reprezintă un contract de împrumut încheiat la Roșia Montană acum aproape 2.000 de ani. Cele două plăci cerate fac parte dintr-o serie de puțin peste 20 de astfel de plăci găsite în urmă cu aproape 200 de ani de minerii de la Roșia Montană – aceștia au găsit 50 de bucăți, dar jumătate dintre ele au fost alterate ori distruse. „Sunt unice în lume”, arată o prezentare a acestora realizată de muzeul din Cluj, „și deosebit de importante atât pentru studiul istorie vechi, cât și al celui juridic, ele stând la baza dreptului civil roman”. Acestea erau alcătuite sub formă de triptic, din care aflăm că Iulius Alexander ia, în iunie 162, un împrumut de 140 de dinari de la Anduenna Batonis, cu dobândă de 12%. O altă tăbliță arată că acesta e creditorul unei alte persoane, Alexander Carisci, căruai îi împrumută 60 de dinari. Dintr-o altă tăbliță cerată, datată 167, aflăm că personajul din tăbliță are o parte de 500 de dinari dintr-o societas. „Tăblițele sunt importante și pentru antroponimie și toponimie”, notează muzeul, care precizează că locul de redactare erau câteva așezări mici care formau anticul Alburnus Maior – actuala Roșia Montană – și care nu mai apar atestate în alte locuri: vicus Pirustarum, statio Resculum, Deusara, Immenosum maius și Kartum.

Alături de pergament și de papirus, tăblițele cerate erau în antichitate un suport comun pentru scrierea de mână, pentru redactarea rapidă a unor texte legate de activitățile de zi cu zi. Tăblițele reprezintă contracte de vânzare-cumpărare, contracte de muncă, de împrumut, liste de cumpărături și altele.  Toate tăblițele au fost găsite în galeriile de mină din zona auriferă a Munților Apuseni, ascunse în antichitate în scopul ocrotirii. De exemplu tăblițele de la Cluj au fost descoperite în galeria Sfânta Ecaterina în anul 1855 și reprezintă un contract de împrumut încheiat la Deusara, în data de 20 iunie 162.

Sunt cele mai vechi scrieri de mână de pe teritoriul României și se află în câteva muzee din România – Cluj-Napoca, Blaj, Aiud și Alba Iulia, dar și în Budapesta și Berlin. Tripticul depozitat la Cluj – și prezentat publicului în această săptămână, dar numai pentru câteva zile – a fost descoperit în 1855 în galeria Sfânta Ecaterina; primele două tăblițe din triptic se află la Cluj iar a treia – la muzeul din Blaj. Textul original: „(Denarios) centum quadraginta sortis et eorum usuras ex ea die sing(ulas) centesimas, quandiu abstinuerit, id utrumque probos recte dari f(ide) r(ogavit) Anduenna Batonis d(ari) f(ide) sua promisit Iulius Alexander quos eae reddere debebit qua die petierit cum usuris s(upra) s(criptis) id utrumque sorte(m) et usuras probos recte dari fide rogavit Anduenna s(upra) s(cripta) dari fide sua promisit Iulius”.

Directorul MNIT Cluj Felix Marcu spune pentru actualdecluj.ro că, exceptând „tăblițele de la Tărtăria” al căror mesaj n-a fost descifrat până în ziua de azi, aceste plăcuțe cerate sunt cele mai vechi din țară.

Citește și:

Semnificația "tăblițelor" de la Tărtăria. Muzeul de Istorie din Cluj deține cele mai vechi scrieri din istoria civilizației

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.