Închide

Teatru despre adolescentele care ajung mame la Fabrica de Pensule: 22.000 sarcini la adolescente anual, România e pe primul loc în Europa

Cultură by Actual de Cluj - mai 30, 2018 0 243

O piesă de teatru ce tratează în premieră în lumea teatrală din România subiectul nașterilor timpurii și condiția vulnerabilă a tinerelor mame are premiera la Cluj, la Fabrica de Pensule, mâine seară.

Spectacolul „Foreplay”, în regia Ozanei Nicolau, abordează în premieră în lumea teatrală din România subiectul naşterilor timpurii şi explorează condiţia vulnerabilă a tinerelor mame în societate, pe baza experienţelor unor mame adolescente din Bucureşti, Vaslui, Urziceni şi Ploieşti. Demersul Ozanei Nicolau a pornit de la statisticile potrivit cărora aproape 10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore. Anual, 22.000 de sarcini sunt înregistrate la adolescente, multe la grupul de vârstă 10-14 ani, România fiind pe locul 1 în Europa la acest indicator.

Spectacolul este construit ca un colaj de documentar, momente de dezbatere cu publicul şi episoade ficţionalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Piesa dă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente şi îşi propune să aducă în lumină şi cauzele mai puţin discutate care conduc la sarcinile minorelor: lipsa unor programe susţinute de educaţie sexuală, sărăcia extremă ;i altele.

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la artrev.ro@gmail.com. Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton, actriţă la Teatrul „Bulandra“ din Bucureşti, deţinătoarea premiului UNITER pentru debut în 2008, şi Voica Oltean, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Dinu Lipatti“ din Capitală, laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul „Breaking News“. Alături de ele vor juca Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu, actori la Teatrul Mic Bucureşti.

 

Posted by Art Revolution on Tuesday, 29 May 2018

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare