Închide

100 de fotografii cu momente importante din istoria României, aduse pe pietonala Eroilor

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 04, 2018 0 533

Imagini inedite din istoria ţării apar zilele acestea chiar în centrul oraşului, pe pietonala Eroilor: 10 fotografii, pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918.

Expoziţia outdoor “10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini” se deschide luni, 5 noiembrie de la ora 15.00 şi este pregătită de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT). Evenimentul marchează una dintre contribuțiile muzeului la celebrarea centenarului Marii Uniri şi apropierea față de clujeni, expoziția fiind amplasată în centrul istoric al orașului, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe Bulevardul Eroilor.

10 X 10 înseamnă, de fapt, 100 de momente și un secol de istorie, transpuse în 100 de imagini: 10 pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918. După cum explică organizatorii, evenimentul se dorește a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoștință vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic și tumultuos: momente din viața cotidiană, personalități care au marcat viața urbei, precum şi metamorfoza prin care a trecut orașul de-a lungul timpului.

Cei 100 de ani au reprezentat un capitol tumultuos din istoria României: un final de război mondial și Marea Unire, încoronarea regelui Ferdinand I la Alba-Iulia, Al Doilea Război Mondial, abdicarea regelui Mihai I, patru decenii de regim comunist, primul român în cosmos, o revoluție în direct la TV, apariţia internetului, România ca stat membru al Uniunii Europene – un secol dinamic şi extrem de bogat în evenimente.

Procesul alegerii fotografiilor expuse a fost direct influențat și determinat de natura obiectelor, fotografiilor şi a documentelor aflate în patrimoniul muzeului sau în posesia partenerilor de proiect. În plus, mare parte dintre evenimentele alese vizează cu precădere istoria locală, de care colecţia muzeului este strâns legată.

„Am dorit ca informaţia care însoțește fiecare imagine să obiectivizeze mesajul, dar ştim că expoziția pe care o propunem nu aduce doar simple imagini, ci toată încărcătura simbolică şi emoţională pe care acestea o poartă, mai cu seamă că vorbim despre un trecut recent, o istorie trăită. De aceea nădăjduim că informaţia va fi relevantă pentru preocupările celor care aleg să accepte propunerea noastră şi că fiecare în parte va regăsi un moment evocat, care să-i stârnească interesul”, spune Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Expoziția va avea loc pe bulevardul Eroilor, între statuia Lupei Capitolina şi Monumentul Memorandiştilor, și va fi o călătorie virtuală în timp, care va reaminti participanților de evenimentele ultimului secol. Expoziția poate fi vizitată până în 30 noiembrie (a.c.), iar intrarea este liberă. Organizaţia Nişe Oameni a susţinut realizarea proiectului, printr-o licitaţie caritabilă.

Sursă foto: Nişte Oameni

Nici un comentariu

Scrie un comentariu