Închide

10 lucruri despre prima săptămână de după cutremurul din Zalău

ActualitateSocial by Catalin Suciu - mai 08, 2019 0 237

* Pentru a da veridictate cutremurului, autoritățile locale au decopertat o parte din bulevardul Mihai Viteazu, iar în Zalău se circulă acum ca la Porolissum, pe vremea romanilor.

*Cutremurul din data de 1 mai nu a fost primul. Dacă te duci cu mașina pe centura Zalăului sau pe alte străduțe, vei vedea și vei simți pe propria piele urmele lăsate de seismele care s-au abătut constant de la Revoluție încoace asupra urbei de la Poalele Meseșului.

* După tricourile cu Ărtcueich Zalău scoase la vânzare de micii comercianți zălăuani, cunoscuta trupă Colțul Astralis a anunțat că se reunește și va scoate un album intitulat sugestiv „Cutremur în Zalău”

*Singurii care s-au bucurat de pe urma cutremurului sunt pescarii din Vârșolț. Bulversați de undele seismului, carașii, crapii și fitofagii din lacul care alimentează Zalăul cu apă tulbure, au ieșit să facă pluta la suprafață și au sfârșit în minciocuri, iar apoi pe mesele sălăjenilor.

*Dragnea avea programată o vizită la Zalău, încercând să profite de boom-ul de imagine pe care l-a căpătat orașul în urma cutremurului. Ba chiar s-a bucurat când a auzit de Zalău, fiindcă Zalăul e singurul loc din România în care ar putea să scape nehuiduit, fără să fie înjurat și spurcat, fără să fie făcut hoț, tâlhar, infractor, întrucât Zalăul e nepopulat. Totuși, pentru a nu se face de râs în fața televiziunilor, liderul PSD-ului a dat ordin să vină 5 autocare din Alexandria și încă 3 din Videle, mizând pe șoferi cu experiență, de peste 75 de ani, care în tinerețe să fi ajuns, măcar o dată, din greșeală, la Zalău.

* Dacian Cioloș trebuia să ajungă la Cluj, la o conferință, dar a fost stat 8 ore în fața semaforului de la Perla, din Zalău, după care l-a prins pe cel din fața primăriei și-a fost nevoit să-și contramandeze tot programul.

* Potrivit statisticii, în Zalău sunt cele mai multe cazuri din țară de dispariții misterioase în rândul tinerilor. Orice adolescent cu capul pe umeri care își termină liceul, își face băgăjelul și pleacă în trombă cu ocazia la Cluj, Timișoara sau Oradea, oriunde, numai să fugă de-acasă din Zalău.

* Producătorii popularei emisiuni „România, Te Iubesc”, și-ar fi dorit să dedice un episod întreg cutremurului din Zalău și a modului în care a fost perceput de cei câțiva localnici rămași, dar când și-au setat gps-urile cu Zalău/ Sălaj, acestea au luat-o razna inexplicabil și s-au resetat, nereușind să găsească nicicum Zalăul sau Sălajul.

* Regizorul Tudor Giurgiu a auzit de Zalău cu ocazia cutremurului și în acest mod a aflat că la Zalău nu există niciun cinematograf de vreo 20 de ani, iar la TIFF vrea să dedice o secțiune specială pentru zonele defavorizate în care nu mai există săli de cinema. Mai mult, spune regizorul clujean, anul viitor ia în calcul organizarea ZIFF,  Zalău Internațional Film Festival, anunțând că va închiria o bojdeucă de câțiva metri pătrați, suficientă pentru locuitorii Zalăului să vadă măcar două filme pe săptămână în cadru organizat.

* Uber ajunge în Zalău. Reprezentanții gigantului american spun că Zalăul e un loc propice pentru dezvoltarea afacerii, mai ales că, fiind atât de nepopulat, în Zalău nu sunt nici taximetriști, iar șoferii uber se pot transporta la o adică unii pe alții fără ca cineva să arunce cu pietre după ei, să-i înjure, să-i bată sau să-i dea în judecată pentru concurență neloială.

Notă: Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare

Citiți și:

10 lucruri despre cutremurul din Zalău

 

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare