Închide

1 milion de lei pentru caloriferele din spitalul „Clujana”, banii se recuperează în 4 ani

Administrație by Actual de Cluj - dec. 15, 2017 0 915

Singurul spital aflat în admnistrarea Primăriei Cluj-Napoca se modernizează cu un milion de lei, bani cu care ar urma să fie retehnologizată centrala termică a acestuia, ale cărei echipamente sunt vechi de 20 de ani.
Investiția e calculată la 948.000 lei plus TVA, bani care ar urma, conform devizului, să fie recuperați în puțin peste patru ani. Cu acești bani ar urma să fie instalate trei cazane de apă caldă ce funcționează pe bază de gaze naturale, în putere de câte 410kw, un motor termică de 52kw, și reabilitarea rețelelor termice din incinta centralei termice, căci cele din afara ei au fost deja reabilitate. Aceasta e singura variantă dintre cele trei luate în calcul care nu prevede și instalarea de panouri solare termice – ambele alternative prevedeau instalarea a 26 și respectiv 75 panouri fotovoltaice.
„Scenariul recomandat prezintă și un avantaj special pentru spital în calitate de consumator, în sensul că energia electrică livrată din centrala modernizată va avea un preț mai mic decât energia electrică livraată în prezent din sistemul electroenergetic național, prin urmare vor scădea costurile cu energia electrică la nivelul spitalului”, precizează studiul de fezabilitate.

Să mai spunem că spitalul municipal „Clujana” e și beneficiarul unui proiect de modernizare cu bani europeni, iar în acest proiect a fost prevăzută dotarea cu panouri solare și fotovoltaice, dar și pompe de căldură, iluminat cu leduri și izolare termică a fațadei. Lucrările au fost calculate la 5,3 milioane de euro, din care 98% sunt fonduri europene nerambursabile pentru creșterea eficienței energetice a clădirii.

Spitalul municipal Clujana a fost preluat de Consiliul Local din Cluj-Napoca în iunie 2010, prin HCL nr.248/2010, din subordinea Ministerului Sănătăţii şi Direcţiei de Sănătate Publică Cluj. Spitalul are 270 de paturi iar ambulatoriul acestuia are specialităţi ce asigură asistenţa medicală pentru aproximativ o treime din populaţia municipiului Cluj-Napoca şi pentru mulţi cetăţeni din localităţile arondate. Are aproape 500 de angajați, dintre care 59 de medici.

 

31(31) by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare