Închide

1 din 10 decizii ale Curții de Apel din Cluj, contestate în 2023, doar 1% sunt casate la Înalta Curte

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 28, 2024 0 83

1 din 10 hotărâri ale instanței de apel din Cluj, Curtea de Apel, au fost atacate anul trecut, e vorba de aproape o mie de decizii contestate, o ”valoare crescută”, după cum recunoaște instituția în raportul pentru anul trecut.

Mai exact, în 2023 din totalul de 9.811 hotărâri pronunţate de către judecătorii din cadrul Curţii de Apel Cluj, ca instanţă de sine stătătoare, au fost atacate 911 hotărâri, rezultând o pondere a atacabilităţii de 9,28%. Ponderea e în ușoară scădere fațăd e anul anterior, când aceasta a ajuns la 9,58%.
Valori mai mari ale ponderii atacabilităţii s-au înregistrat la nivelul Secţiei a III-a contencios administrativ şi fiscal, în procent de 22,54%, Secţiei I civilă, în procent de 14,13%, Secţiei a II-a civilă, în procent de 8,28% şi Secţiei penale şi de minori, în procent de 6,36%. Altfel spus, la secția de contencios administrativ și fiscal aproape un sfert din decizii au fost contestate. ”Valoarea crescută a acestui indicator este determinată, în special, de creşterea volumului de dosare soluţionate în primă instanţă şi apel, părţile
şi inculpaţii uzând de toate căile de atac legale: apeluri, contestaţii împotriva măsurilor preventive, recursuri, recursuri în casaţie”, arată raportul.

Mai concret, la nivelul Secţiei a III-a contencios administrativ şi fiscal, din cele 1.938 hotărâri pronunţate, au fost atacate 437 hotărâri.
Numărul hotărârilor desfiinţate sau schimbate în căile de atac, anul trecut, ese însă de doar 47, rezultând un indice de casare de 2,42%. ”Indicele de casare mai ridicat este justificat de faptul că, în materia contenciosului administrativ şi fiscal, secţia are competenţă preponderentă ca instanţă de fond, hotărârile pronunţate de aceasta fiind susceptibile, în marea majoritate, de a fi atacate cu recurs”, mai arată raportul Curții de Apel.

Din cele 911 hotărâri atacate, au fost anulate ori casate în căile de atac, exercitate la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi
Justiţie, un număr de 107 de hotărâri, ceea ce reprezintă un indice de casare de 1,09%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare