Închide

1.500 de cazuri noi de tumori mamare tratate anual la Institutul Oncologic din Cluj, spitalul e primul din țară certificat național pentru tartamentul cancerului de sân

Sănătate by Actual de Cluj - oct. 26, 2023 0 390

Centrul de Tumori Mamare de la InstitutulOncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj a devenit în acest an prima unitate de tratament al cancerului de sân din România certificată internațional, cu peste 1.500 de cazuri noi tratate în fiecare an, a anunțat azi managerul Cătălin Vlad.

La institut a fost organizată azi o conferință pe tema rolului echipei multidisciplinare în tratamentul optim al cancerului de sân. Reprezentanţii IOCN au prezentat și rezultatele programului de screening regional pentru cancerul de sân derulat de IOCN în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în Regiunile de Nord-Vest şi Vest. Este primul proiect de screening populațional organizat, de mare anvergură și se adresează unui grup țintă constituit din 40.000 de femei cu vârste între 50-69 de ani, cu domiciliul în judeţele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara care nu au fost niciodată diagnosticate cu cancer de sân și sunt asimptomatice pentru această maladie.

Până în prezent, la nivelul Regiunii Nord-Vest au fost testate aproximativ 26.000 de femei din grupul țintă.

De multe ori, primul care intră în contact cu pacientele este medicul de familie, care, dacă sesizează prezenţa nodulilor, le va orienta către un specialist cu rol de a clarifica suspiciunile prin intermediul biopsiei. Rezultatul este analizat de specialistul anatomopatolog, iar diagnosticul precis reiese din corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și a biopsiei de către o echipă multidisciplinară din care fac parte și imagistul, oncologul, chirurgul și radioterapeutul. Ulterior, în funcție de tipul și de stadiul bolii, medicul oncolog, alături de membrii echipei multidisciplinare, va stabili tipul de tratament optim, care poate include chirurgie sau radioterapie. Acestei echipe i se pot alătura nutriționistul, chirurgul pentru reconstrucție, kinetoterapeutul, psihologul și grupurile de suport pentru paciente.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare