Închide

Te pregăteşti de un job nou? Cum te descurci la interviul de grup

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - feb. 12, 2017 0 290

Interviul de grup – cum te faci remarcat?

Eşti chemat la un interviu, iar angajatorul te invită într-o sală de conferinţe unde, la fel ca tine, se află şi alţi candidaţi pentru a susţine proba interviului. A fi pregătit pentru acest tip de surpriză poate face diferenţa dintre jenă şi succes.

Interviurile de grup sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt menite să accelereze procesul de angajare, dar pentru cei mai mulţi candidaţi sunt destul de intimidante. Este obositor să susţii un interviu alături de alţi candidaţi, care speră la aceleaşi locuri de muncă, unde fiecare încearcă să demonstreze că este mai bun decât ceilalţi.

Există câteva strategii pe care le puteţi utiliza pentru a stăpâni interviul de grup. Cunoaşterea acestor tactici înainte de a avea nevoie de ele vă poate ajuta să eclipsaţi o cameră plină de candidaţi şi să atrageţi atenţia angajatorului spre voi.

  1.  Înţelege procesul

Într-un interviu de grup, unul sau mai mulţi oameni intervievează toţi candidaţii pentru o poziţie. În plus faţă de accelerarea angajării, procesul va permite, de asemenea, angajatorului să te vadă într-un mediu de echipă, astfel încât acesta să poată evalua mai bine abilităţile tale de comunicare, de rezolvare a problemelor. Foarte des, interviul este o discuţie de grup în timpul căreia candidaţii răspund la intrebările intervievatorului sau schimbă idei între ei pe un subiect atribuit. De asemenea, intervievaţii pot primi o situaţie ipotetică pe care să o abordeze ca grup, în timp ce angajatorul analizează modul în care candidaţii lucrează în echipă.

  1. Fă-ţi temele

Pregăteşte-te pentru interviu ca oricare altul! Asta presupune cercetarea companiei şi (dacă este posibil), eventual a câtorva posibile răspunsuri la întrebările comune specifice oricărui interviu. Ai grijă să nu fii nici prea pregătit. Dacă angajatorul sesizează că ai învăţat pe de rost răspunsurile, asta poate părea lipsit de sinceritate sau necinstit, iar angajatorii caută autenticitate. De fapt, interviurile de grup sunt concepute pentru a testa modul în care candidaţii pot să  gestioneze situaţii pentru care nu s-au pregătit, deci dacă eşti prea pregătit să răspunzi „ca la carte”, asta ar putea fi împotriva ta.

  1. Vorbeşte

Foarte adesea, un interviu de grup are menirea de a fi o conversaţie, mai degrabă decât o interogare. Nu-ţi aştepta rândul să vorbeşti. Alătură-te conversaţiei atunci când are sens şi nu este deranjant. Dacă un alt candidat oferă un răspuns bun, apreciază-l şi apoi porneşte de la el ( „E un punct bun, Andrei. Mi-ar plăcea să discutăm mai mult despre asta…”). Nu este vorba despre a fi cel mai tare sau cel care vorbeşte cel mai mult; este o şansă de a arăta că acorzi atenţie, eşti încrezător, ai experienţă şi eşti un lider natural (mai ales dacă aplici pentru locuri de munca in management).

 

  1. Fii profesionist

Doreşti să ieşi în evidenţă în timpul unui interviu de grup, dar nu pentru motive greşite. Rezistă tentaţiei de a-ţi bate joc sau de a te contrazice cu alţi candidaţi. În loc să te concentrezi asupra deficienţelor altcuiva, scoate în evidenţă talentele şi abilităţile care te fac unic. Încercarea de a te face să arăţi mai bine prin subminarea competiţiei va avea efecte inverse. Probabil vei scădea în ochii angajatorului. Ai dreptul să nu fii de acord cu alte persoane, dar exprimă acest lucru într-un mod respectuos. Mai degrabă decât să pui reflectorul pe cineva dându-i numele sau de a spune că o idee este proastă, spune ceva de genul „am un punct de vedere diferit şi iată de ce …”

  1. Pasul final

După orice interviu, mai ales unul de grup, este o idee bună să menţii legătura cu ceilalţi. Este ultima ta şansă să faci o impresie bună şi să ieşi în evidenţă. Trimite un mesaj de mulţumire (preferabil pe e-mail) fiecărei persoane care te-a intervievat.

 

Autor: Matei Ioan, Infomunca.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu