Închide

Tânăra generaţie, chemată să înveţe despre arhitectură şi oraşul construit

Uncategorized by Kristina Reştea - sept. 22, 2017 0 352

Cum arată oraşul? Ce vă place, ce nu vă place? Ce puteţi face ca să fie mai bine? Un grup de oameni cu activităţi în domeniul mediului construit consideră că noua generaţie ar trebui să înveţe şi despre urbanism şi arhitectuă şi că genul acesta de întrebări pot găsi răspunsuri. Aşa că, în zilele de sâmbătă, câteva săptămâni de aici încolo, Asociația De-a Arhitectura le propune liceenilor din Cluj întâlniri cu profesioniști din sector: arhitecți, urbaniști, ingineri, antropologi.

Asociaţia De-a Arhitectura – înfiinţată pentru a promova educația de arhitectură și mediu construit pentru copii – lansează un nou proiect în al cincilea an de activitate: Urban Up!, prin care își diversifică portofoliul cu încă o grupă de vârstă, cea a liceenilor. Proiectul a fost selectat în urma unui concurs în domeniul proiectelor educaționale şi e derulat în parteneriat cu o companie privată, Lidl.

Seria de întâlniri începe chiar din această sâmbătă, iar atelierele sunt coordonate de Diana Galos, Eliza Jurca, Laura Panait şi Silviu Medeșan – implicaţi în proiecte în spaţiul public din oraş, dintre care multora le e cunoscută probabil activarea spaţiului La Terenuri din cel mai mare cartier al oraşului, Mănăştur.

„Prin exerciții cu multă interactivitate, participanții vor înțelege mai bine cum se transformă orașele noastre, de ce să ne intereseze calitatea în construcții, de ce să ne pese de valorile de patrimoniu, care sunt locurile interesante pentru a fi alături de ceilalți locuitori care au preocupări similare, cum se pot gândi și prezenta acele locuri, cât de accesibile sunt anumite zone ale orașului etc. Atelierele sunt tot atâtea ocazii de a discuta cu profesioniști activi și pasionați care pot fi repere pentru liceeni în orientarea lor profesională, dar și exemple de implicare în societate”, transmit organizatorii.

Exemplu de atelier: Monument cine eşti + Harta anti-plictiseală . Aici lucrul în atelier începe de la locurile pe care adolescenţii le consideră importante și motivele lor. Tinerii vor putea recomanda hărţi „anti-plictiseală”, dar vor afla şi de ce unele clădiri sunt considerate de către profesioniști ca fiind valori de patrimoniu. La atelierul Accesul pe roţi + Orașul inculpat, participanţii se vor confrunta cu o problemă încă mare a oraşului: accesul pentru cărucioare. Cum parcurgi traseele unei zone din oraș având de împins un cărucior sau un troller? Una dintre mizele organizatorilor: ca noua generaţie să devină mai interesată de a influența deciziile pentru dezvoltarea armonioasă și incluzivă a orașului.

Programul atelierelor

23 septembrie
Transylvania College, Cluj-Napoca
Accesul pe roţi + Oraşul inculpat

30 septembrie
Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Turda
Monument cine eşti + Harta antiplictiseală

7 octombrie
Institutul Francez, Cluj-Napoca
Accesul pe roţi + Oraşul inculpat

14 octombrie
Sediul Planwerk, Cluj-Napoca
Monument cine eşti + Harta antiplictiseală

21 octombrie
Centrul Cultural German, Turda
Accesul pe roţi + Oraşul inculpat

28 octombrie
Turnul Croitorilor, Cluj-Napoca
Monument cine eşti + Harta antiplictiseală

Mai multe detalii AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.