Închide

Reportaj. FOTO/VIDEO Making Of de spectacole: ce găseşti la Teatru când nu mergi la teatru

ActualitateReportajTop News by Kristina Reştea - dec. 14, 2014 0 1141

 

„Eu am fost la Traviata data trecută”. Când spune asta urcând treptele Teatrului Naţional un puşti pe care nu ştii dacă să îl încadrezi la grupa de vârstă „grădiniţă” sau „clasa 0/I” ai două variante: sau te sperii (fiindcă e posibil ca unii de grădiniţă să meargă mai des ca tine la teatru) sau te linişteşti la gândul că mai e o speranţă în tânăra generaţie. Îi ştiţi? „Ăia care ne vor plăti nouă pensiile”. Micul spectator de Traviata şi alţii de seama lui sunt sâmbătă seara la Teatrul Național din Cluj, care a declarat Noapte de Porţi Deschise în 13 decembrie, cu evenimente care au început de la ora 18 și program până după miezul nopții. Porţile s-au deschis spre Sala mare, Studio „Euphorion”, Studio „Art Club”, dar şi spre foaierele teatrului.

 

banner

 

Şi… sâmbătă seara la Teatru nu e un puşti. E o gaşcă întreagă, venită în grup. De fapt, aduşi de şi veniţi cu părinţi/bunici/profesori reprezentanţi din tânăra generaţie (mica generaţie) sunt peste tot: în holul decorat de Crăciun, cu brad împodobit, în foaier, printre cele câteva standuri cu hand-made-uri de la intrare, în loje, în sala mare.

 

machiaj

 

Mai întâi să urcăm treptele, să găsim o mulţime adunată (vorba aia, ca la spectacol) şi să căutăm vreun truc. Ştii că există machiaj de zi şi machiaj de seară, machiaj de mers la muncă sau de ieşit în oraş, machiaj care transformă mult sau doar un pic, machiaj care îţi scoate în evidenţă ochii sau care îţi ascunde imperfecţiunile sau ne-machiajul. Uită toate astea pentru că mai e o categorie – cea care te transformă din „eu” în clown, în bătrân, în mască japoneză, în desfigurat şi trans-figurat. Şi începe să devină cumva mai clar că Charlize Theron a putut să fie „Monster”. Un atelier de machiaj teatral, cu Melania Ursu, în foaier îţi arată o frântură din procesul prin care actorii se transformă mereu în (alte şi apoi alte) personaje, cum pot fi mai tineri, mai bătrâni, mai frumoşi, mai înspăimântători sau doar mai… nu ei.

Stau toţi şi se transformă, în jurul unei mese, cu oglinzi şi instrumente, urmăriţi de zeci de priviri mirate sau amuzate. Micuţii spectatori sunt şi aici, cu tot cu arsenal: câte o păpuşă ori un dragon.

 

 

„Wow! Ce-i aici?”, se aude de undeva din spate. Aici… aici e altă adunare şi nişte oameni cu şorţuri ating, „pansează”, adaugă straturi şi trăsături pe nişte feţe albe care par să iasă de pe suprafaţa plată a unei mese.

 

masca

 

Aici e atelier de măşti.

 

 

„Hai să mergem să vedem altceva”, îndrumă un o mămică. Ce să mai vedem?

 

fluturashu

 

Să deschidem o uşă. Loja micuţă, cu oglinzi aurite şi tapet în culoare cu nume de vin (bordeaux), se deschide spre scenă.

 

scena

 

Corpurile îmbrăcate în negru dansează sau doar se ridică, se mişcă şi se caută – e un Atelier de mişcare.

 

 

„Aici începe ceva spectacol?”. „Da, la 7. Mai e ceva interesant pe aici?”. „Ăăă… nu ştiu, dar am auzit că e deschis până la 1.00. Deci mai trebuie să fie”. Şi mai e…

 

oglinda

 

Vizitatorii de seară se plimbă liber prin holuri, pe treptele cu covor roşu, în sala mare, în loje ori prin foaiere. Deschid câte o uşă, intră spre o lume/spre un atelier, ies, intră în altă lume/alt atelier, iar jos, în hol, sunt câteva mese de pe care poţi să găseşti vreun cadou de oferit în locul Moşului.

 

fereastra

 

Iar porţile deschise sunt atât de deschise încât pot să te ducă şi peste drum. „În staţie la 35, lângă Agenţia Teatrală”. Aici e Studio Art Club. Şi un atelier de animaţie cu Paul Mureşan. Paul Mureşan e realizator a numeroase afişe de spectacole şi evenimente ale Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi câştigător de premii: Premiul pentru Cel mai bun film de animaţie la Festivalul Filmul de Piatră şi Premiul pentru Cel mai bun film românesc la Festivalul Anim’est. Aşa ţi-l prezintă organizatorii Porţilor Deschise.

 

animatie intunecata

 

Aşa că din staţia de 35 intri spre sala mică, vopsită în negru, cu instalaţii la vedere pe tavan. Care sală e plină-plină. Aici se proiectează animaţii. Unele sunt cu vise, altele cu strigoi, multe sunt create pentru campanii sociale: de mediu şi ecologie sau pentru copiii cu autism. Un copac îi ia toporul din mână omului care vrea să îi reteze trunchiul; o gaşcă de zombies încing o horă în roşu/galben/albastru, nişte omuleţi fac o “ţară mititică” după principiul “un om pune un pom”, cântă de pe ecran Ada Milea şi vorbeşte Marcel Iureş (despre Tăşuleasa Social), doi elefanţi te învaţă să vrei să comunici cu copiii cu autism. Firul uneia dintre animaţiile care se proiectează luminos în mica sală întunecată e ţesut de un păianjen, care trece dintr-un cadru în altul.

 

 

Şi creatorul de animaţii Paul Mureşan dă din casă: afli că dacă “încetineşti” de 1.000 de ori un strănut poţi să obţii un sunet creepy de zombi.

 

 

„Gata, nu mai mergem să vedem nimic!”. De ce? „E mai bine să nu mergi în culise. Să nu strici farmecul!” Aşa că… plecăm din culise.

 

 

Care a fost PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Scena mare

18:30 – 18:50
DEMONSTRAŢIE cu participanţii la atelierul ÎN CĂUTAREA CORPULUI EXPRESIV (condus de Sânziana Tarţa)

19:00 – 19:20
IUBESC FEMEIA – muzică din perioada interbelică. Solist Ruslan Bârlea, acompaniat la pian de Lucian Duşa

19:30 – 20:00
CE NEMAIPOMENITĂ AIUREALĂ – MAKING-OFF, camera: Mihai Chirilă, montaj: Rodi Cotenescu

20:00 – 21:50
Sesiune de întrebări şi răspunsuri cu actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca: Cornel Răileanu, Cătălin Herlo, Anca Hanu, Romina Merei

22:00 – 22:50
CONCERT CU BUCĂŢI DIN CONCERTE cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu, Cristian Rigman

23:00 – 23:50
CONCERT Maria Răducanu

24:00 – 01:00
INSTALATORUL. Stand-up comedy cu Dragoș Pop

Foaier, rang II

18:00 – 20:00
Atelier de machiaj teatral cu Melania Ursu

18:00 – 21:00
Atelier de măşti cu Cristian Rusu şi Tudor Lucanu

Studio Art Club

19:00 – 21:00
Atelier de animaţie cu Paul Mureşan

Studio Euphorion
16:00 – 18:00
ÎN CĂUTAREA CORPULUI EXPRESIV. Atelier de mișcare condus de actriţa Sânziana Tarţa. Invitat: Szabó Jószef – violoncel.

Pe toată durata evenImentului (18:00 – 01:00):

Foaier, parter
– FASHION EXPO – ENTER THE VOID by Ovidiu Pop
– TÂRG DE CRĂCIUN cu obiecte realizate de copii cu dizabilităţi (Asociaţia Derzelas)
– Decoraţiuni de Crăciun și bijuterii hand-made

Foaier rang II
Caricaturi la cerere realizate de Caricaturi la Cornet

Foaier, rotondă
Cafeneaua Doamna T

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare