Închide

Registrul Comerțului: Cluj, în top 3 județe cu cele mai multe firme suspendate ori dizolvate

EconomieTop News by Actual de Cluj - sept. 11, 2017 0 231

O fi Clujul județ-campion la numărul de firme înființate, dar conduce clasamentul și în ce privește firmele suspendate ori dizolvate, conform unui raport al Registrului Comerțului (RECOM).
RECOM face bilanț al situației dizolvării de firme din România în primele șapte luni ale anului iar rezultatul e că numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 20%, iar al celor suspendate – cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. E vorba în total de 8.690 de firme ce și-au suspendat activitatea în primele șapte luni ale anului, cele mai multe fiind în Capitală – o mie de firme, Bihor cu 433 de firme suspendate și Cluj – cu 400 de firme suspendate, în creștere ușoară față de primele șapte luni ale anului trecut, cu aproape trei procente.
De asemenea Clujul conduce clasamentul și în ce privește numărul de firme dizolvate: 759 în acest interval, la treilea cel mai mare număr din țară după București și Dolj. Totuși, de semnalat că numărul e în scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, cu aproape un sfert.

Să mai spunem însă că, potrivit unei analize a RECOM din urmă cu o lună, Clujul e și județul cu cele mai multe firme înregistrate din țară, cu excepția Capitalei. Astfel, în România au fost înregistrate în primele șapte luni ale anului peste 93.800 de firme noi, în creștere cu o treime față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare creștere e la SRL-uri, care compun trei sferturi din totalul firmelor înființate în acest an și unde creșterea e de 45% față de primele șapte luni din 2016, la 68.000. Cum e de așteptat, Bucureștiul e cel în care s-au înregistrat cele mai multe firme, 14.277, cu 30% mai multe față de anul trecut. Capitala e urmată de Cluj, cu aproape 6.100 firme nou-înregistrate, în creștere cu 66%, urmat de Timiș cu 4.200 firme nou-înregistrate, în creștere cu 32%.

Semnalăm că o explicație a dinamicii înființării de noi firme, în țară, a fost în ultimele două luni programul guvernamental Startup Nation, care a dat granturi generoase firmelor nou-înființate. Și aici, campion a fost județul Cluj: în program s-au înscris din Cluj aproape la fel de multe firme ca din Capitală, ceea ce l-a determinat pe ministrul Ilan Lauffer, să laude Clujul – “din punctul meu de vedere, am mai spus, Clujul e un oraș cu plan uriaș în cercetare, inovare și creare de ecosisteme pentru startup-uri”, a spus el când a prezentat rezultatele programului guvernamental, în contextul în care numărul firmelor din Cluj înscrise în program s-a apropiat de cel din București, la mare distanță de restul județelor din țară. Citește aici detalii

6.094 firme nou-înregistrate în Cluj în primele 7 luni din 2017
din care 5.087 SRL-uri

406 firme suspendate
759 firme dizolvate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu