Închide

[P] Călin Tuluc: numai echipa PNL poate propulsa Clujul economic

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - dec. 07, 2016 0 300

Candidează pe locul al doilea la Senat din partea PNL Cluj și este avocat de profesie. Călin Tuluc este parte din garda tânără a liberalilor și deține și un mandat de consilier județean. Într-o perioadă de criză administrativă, chiar a preluat vicepreședinția Consiliului Județean Cluj, contribuind la deblocarea unor proiecte de investiție. El nu se sfiește să afirme că dezvoltarea economică a județului Cluj s-a datorat în mare parte liderilor liberali care au condus atât Primăria cât și Consiliul Județean. Tuluc vine și cu argumente, în cifre:

„Clujul trimite la bugetul central, în medie, circa 430 de milioane de euro, anual. Din această sumă, i se întorc înapoi circa 190 de milioane de euro, adică numai 44% din suma cu care a contribuit inițial. În schimb, un județ condus 12 ani de cel care se află în fruntea PSD și care se vrea viitorul premier al țării, Liviu Dragnea, primește înapoi – pentru 100 de euro contibuție – circa 130 de euro. Cu toate acestea, județul lui Liviu Dragnea nu s-a impus prin nimic din punct de vedere economic. Mai mult, județul lui Dragnea are un număr în creștere de asistați sociali. Prin urmare, iată că se dovedește că numai un premier aproape de Cluj și o echipă liberală, care a confirmat deja, va putea să ajute județul să își mențină același ritm de dezvoltare, dar și să primească ajutorul financiar necesar implementării unor proiecte „dureroase”, cum e centura metropolitană sau proiectul spitalului regional de urgență”, a arătat Călin Tuluc. El a adăugat că aceasta este o realitate confirmată de perioada în care mandatul de premier a fost deținut de Emil Boc, dar și de echipa care a reușit, pe lângă multe proiecte de infrastructură, să pună Clujul pe harta marilor evenimente sportive și culturale.

Avocatul Călin Tuluc a ținut să precizeze că nu contestă necesitatea sprijinirii județelor defavorizate ale țării, dar că nu poate fi de acord ca banii care se distribuie de la nivel național înspre proiectele de infrastructură să se facă fără a se ține cont de un set de criterii:

„Sunt de acord că trebuie să redistribuim și să ajutăm județele defavorizate, care n-au resurse umane și naturale ca cele dezvoltate, dar trebuie să găsim un echilibru în mecanismul de distribuire a banilor. Trebuie să premiem munca și dezvoltarea și să le lăsăm pe județele care vor să se dezvolte să poată să o facă. La muncă egală, plată egală. Dacă ne uităm pe statisticile economice vedem că alături de Ilfov – București, Brașov, Clujul e în topul creșterii economice. Asta înseamnă că produce bani. Producând bani, înseamnă că întoarce bugetului național o sumă consistentă din impozitele și taxele noastre. Unde se duc banii noștri? Avem proiecte mari: spitalul regional de urgență, centura metropolitană, autostrada Transilvania. Proiecte pe care ori le ținem în sertar cu anii, ori mergem ciclic pe la București și ne rugăm de decidenții politici să mai aloce câte o sumă de bani, câte o porție din cofinanțarea necesară pentru finalizarea acestor proiecte. Clujul e un județ puternic economic. Avem un somaj sub 2%, jumătate din nivelul țării. Dar în ciuda acestui fapt, nu avem bani pentru proiectele noastre. Unde se duc acești bani? La Vaslui, la 100 de euro plătiți către bugetul național, se întorc înapoi 150 de euro. În Mehedinți, la 100 de euro plătiți către bugetul național, se întorc 110 euro. La Telorman, tot la 100 de euro plătiți, se întorc 130 de euro. Care e specificul prin care banii se întorc sau se repartizează pe țară? Sibiul, Oradea, Clujul, Timișul, Brașovul, chiar Bucureștiul se dezvoltă și ar avea resursele financiare necesare să își susțină propriile proiecte. În mare parte, aceste orașe sunt conduse de liberali – o spun cu toată obiectivitatea. Dacă ne uităm la celelalte trei județe pe care le-am amintit vedem că, deși primesc o sumă mai mare de bani, economic nu se întâmplă nimic bun pe plan local. La Teleorman, de exemplu, numărul de asistați sociali a ajuns la 10% din populația județului. Nu cred că este corect. Un președinte care a condus Telormanul 12 ani ar vrea să vină acum să conducă țara”.

Primăria clujeană și Consiliul Județean au fost gestionate în ultimii 12 ani de liberali, a ținut să reamintească tânărul candidat al PNL Cluj. În opinia sa, echipa PNL a genrat creșterea economică a Clujului de +5,7%, estimată pentru 2016, Echipa PNL este de asemenea responsabilă pentru proiectele de top ale orașului – stadion, aeroport, festivaluri și manifestări culturale și sportive.

„Sub administrația liberală județul Cluj are cea mai mare creștere economică din țară, +5,7 %, anul acesta. Tot sub administrația liberală avem al doilea mare stadion al țării, construit la un sfert din costurile celui din Capitală, avem al doilea aeroport din țară, ca număr de zboruri, călători și dezvoltare, cel mai mare festival de film din țară dar și cel mai mare festival de muzică. Anul viitor, sala polivalentă, un alt obiectiv realizat de administrația liberală, va găzdui trei campionate europene, gimnastică, baschet, tenis de masă. Am dovedit că putem face lucruri bune aici și putem continua și la nivel național. În vară, aproape jumătate din populația județului ne-a acordat încredere, considerând că echipa liberală este cea mai potrivită să gestioneze Clujul. Acest lucru înseammnă că ni se cere și să finalizăm niște proiecte. Ca să le finalizăm avem nevoie și de sprijin la nivel parlamentar și guvernamental. Credeți că un premier ca Dragnea sau o majoritate PSD-istă ar avea disponibilitate să sprijine proiectele Clujului? Mă îndoiesc, sicer, din experiența anilor trecuți”.

Îndemn pentru votul din 11 decembrie

Călin Tuluc afirmă că echipa PNL și-a demonstrat competența dar că aceasta mai are multe de realizat, pentru țară și pentru Cluj:  „PNL a dat un premier apropiat de Cluj. Un premier școlit la Cluj reprezintă în continuare cel mai puternic argument pentru a acorda un vot util PNL. Orice vot acordat partidelor mici sau PSD-ului este un vot risipit în Cluj. Sunt convins că am putea să fim mai buni. Trebuie să știți că așa cum ne-am bătut în ultimii 12 ani pentru proiectele Clujului, așa ne vom lupta în continuare și la nivel central”.

Candidatul PNL a mai ținut să menționeze un deziderat important de natură economică pe care doar PNL va putea să-l realizeze: impozitatea în România a banilor pe care firmele străine îi produc la noi. Acest lucru va fi un plus economic pentru producătorii autohtoni pentru care liberalii luptă deja în Parlament:

„În ultimii 20 de ani, țara noastră și sistemul economic a plâns după capitalul străin. Ne-am gândit că venind cu expertiza, cu puterea, cu cantitatea de bani din vest, multinaționalele și cei care gestionau acest capital puteau să ne ajute să ne facem o economie normală, una puternică. După acești ani, în care capitalul internațional și-a făcut o bază solidă la noi, cred că e momentul să ne întoarceam către capitalul autohton. Către producătorii noștri. Capitalul străin se orientează după reguli simple: să circule repede, să acumuleze cât mult, să plătească impozite cât mai mici. Cum o face la noi? Avem multe filiale de multinaționale obligate de firma mamă să cumpere servicii la prețuri cât mai mari pentru a face profit cât mai mic la final de an și să plătească taxe cât mai mici. N-aș blama această practică, însă ne trebuie alte reguli, să revenim la principiile concurențiale sănătoase. Chiar Comisia Europeană s-a aplecat asupra acestei chestiuni anul acesta când a emis o Directivă prin care încearcă să impună niște reguli comune pentru toate societățile care activează pe piața europeană. Parlamentarii liberali au depus deja un proiect de lege prin care cer să  se statueze un pricipiu clar: banii care se produc în România să poată fi impozitați în România. Piața are nevoie de un echilibru, de concurență dar și de obligații egale”.

00128995_large

 Realizat de SC Redacția Actual de Cluj SRL, la comanda PNL Cluj, Cod Mandatar financiar 11160004.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu