Închide

Originar din Timișoara, școlit la Cluj și stabilit în Munchen, expune la Budapesta

Cultură by Mihai Prodan - apr. 13, 2015 0 523

Absolvent de Cluj expune la Budapesta, într-un eveniment organizat de Institutul Cultural Român.

Artistul plastic Ingo Glass își prezuntă din 21 aprilie lucrările în expoziţia “Ingo Glass: forme şi culori în spaţiu” la sediul Institutului Cultural Român Budapesta din strada Izso 5. Vernisajul e programat în 21 aprilie la ora 19 unde alături de autor prezintă criticul și istoricul de artă Ernő P. Szabó. Expoziția poate fi vizitată până în 21 iunie.
Expoziţia cuprinde lucrări de artă plastică realizate de sculptorul Ingo Glass, documente din cariera artistică a acestuia şi fotografii de arhivă care rememorează momente importante din viaţa sculptorului, precum şi întâlnirea cu personalităţi din diverse domenii din întreaga lume.

Ingo Glass, sculptor şi istoric de artă originar din Timişoara, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, stabilit în Germania din 1979, este una dintre personalităţile artistice ale neoconstructivismului. Este unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi.

Biografia sa, conform wikipedia?
În România

În perioada 1954-1960 a urmat cursuri de sculptură la Școala populară de artă, la clasa profesoarei Prof. Elisabeth Popper, care studiase la Viena cu Oskar Hanak. Tot în 1960 a luat bacalaureatul la Liceul nr. 1 din Lugoj.[3]

În 1967 a absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj (actuala Universitate de Artă și Design), la casa lui Artur Vetro.

În perioada 1967-1971 a fost consilier științific al Muzeului de Artă Contemporană din Galați,

În perioada 1972-1973 a fost asistent la Institutul de Arte Plastice N. Grigorescu din București.

În perioada 1976-1978 a fost consilier artistic la Casa de Cultură Friedrich Schiller din București.

În 1978 a inițiat și organizat prima expoziție națională a artiștilor plastici germani din România.

În anul 1979 a dat un interviu ziarului „Financial Times”, cu titlul „Ceauseșcu – acolo unde dispare carnea”. Imediat, Glass a fost chemat la Securitate și i s-a pus în vedere că are două săptămâni la dispoziție ca să părăsească România, renunțând la tot ce avea în țară: locuință, obiecte, cetățenie. Prin urmare, în anul 1979 a emigrat și s-a stabilit în Germania, la München.

În Germania

Ajuns în Germania, în 1979 a și fost cooptat ca membru în juriul primei expoziții „Münchner Künstler“ (Artiști münchenezi), organizate în galeria Primăriei München.

Din 1980 a fost angajat custode al muzeului orășenesc Üblacker-Häusl din München.

Apoi, în 1983 a fost numit organizator al expozițiilor organizate de secția de cultură a Primăriei München și manager al atelierului de artă din Lothringer Straße din München. În același an, a inițiat și organizat în Landshut și Pforzheim prima expoziție „Artiști bănățeni în Republica Federală Germania”. Tot din 1983 a fost membru al conducerii Asociației „Esslinger Künstlergilde”, filiala din Bavaria.

În perioada 1983-1993 a fost membru al Comisiei de expoziții a organizației profesionale a artiștilor de arte vizuale din München și Oberbayern.

În 1993 și-a dat doctoratul cu tema „Constantin Brancusi und sein Einfluß in der Skulptur des 20. Jahrhunderts” (Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului XX)

Displaying image001.png

 O parte dintre expozițiile sale recente:

– 2015 Germania – Galeria „M Beck” a Muzeului Römer din Schwedenhof

– 2014 – 2015 Ungaria – „Művészet Malom” din Szentendre

– 2014 România – Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud

– 2013 Elveţia – Galeria „il Tesoro”

– 2011 Ungaria – Muzeul Vasarely

– 2007 Polonia – Muzeul de Artă  Radom

– 2004 Rusia – Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Moscova

– 2003 Franţa – Muzeul Chateau din Montbeliard; Australia – Galeria Naţionala din Canberra

– 2002 Ungaria – Muzeul de Arte Frumoase; Italia – Muzeul Gilardi

– 2000 Olanda – Muzeul de Artă Constructivistă şi Concretă Mondriaanhuis; SUA – Galeria „Alex” din Washington (alături de Günther Grass)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare