Închide

Ce faci săptămâna aceasta în Cluj: „atelier” pe Someş, teatru în fabrică sau film în stradă

ActualitateCultură by Kristina Reştea - apr. 14, 2015 0 1240

 

La mijloc de aprilie, în zilele de după ceea ce pentru unii a fost week-end prelungit pentru sărbători pascale, agenda de evenimente a oraşului vine cu câteva propuneri noi: atelier de lucru pe malul cursului de apă care traversează oraşul, film în stradă sau teatru în hală industrială.

Pentru miercuri (zi de deadline pentru votarea proiectelor Com’on Cluj), inițiatorii unui atelier de transformat mobila au făcut o nouă „strigare” pentru susținerea propunerii. Iniţiativa Cycle Studio constă în organizarea unor ateliere de reciclat mobila în spaţiu public, în cazul în care proiectul adună voturi și finanțare. Cu ajutorul unei biciclete modificate, atelierul devine mobil şi ar urma să se plimbe prin cartiere sau în centrul oraşului. „Pentru început propunem 3 locaţii situate pe Someş: La Pluta (Grigorescu), P-ta M. Viteazu (centru) şi str. Fabricii (Mărăşti). Activităţile constau în promovarea atelierelor, maparea online a resurselor de materiale din fiecare zonă, organizarea unor ateliere de design şi tâmplărie prin care locuitorii să modifice mobila veche, să o doneze, să o schimbe cu alţi participanţi sau să o lase în spaţiu public”, spun iniţiatorii proiectului, care apare pe lista de propuneri pentru bugetarea participativă lansată sub umbrela Com’On Cluj.

Vezi AICI toate proiectele pentru care se poate vota până miercuri.

Tot miercuri, de la 8, de Day 15, proiect din cadrul Capitalei Europene a Tineretului, are loc un spectacol de teartru…de fabrică. În colaborare cu tinerii de la Reactor de creație și experiment se pune în scenă o piesă de teatru: piesa „Provizoriu” se va juca în hala „Remarul 16 februarie”. „Hala Remarul face parte din patrimoniul industrial național, iar piesa de teatru tratează tema invizibilității sociale și se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic. Mesajele „Provizoriu” vor fi încadrate de această clădire reprezentativă pentru istoria Clujului, un loc inedit pentru o manifestare artistică, o fostă fabrică, acum un spațiu „invizibil””, explică organizatorii.
charlie

„Martori tăcuți înfrumusețează orașul. Unuia dintre ei îi vom dedica săptămâna viitoare un eveniment special”, spun reprezentanţii Scenei Urbane, o iniţiativă a filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România care scoate evenimente în spaţiul public. O primă proiecţie dintr-o serie de filme Charlie Chaplin,”City Lights”, are loc sâmbătă, în centru. Lângă magnolia de pe strada Ion I.C. Brătianu nr.24. „Va fi de poveste”, promit organizatorii.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.